Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ediţia a IV-a

Ouă încondeiate, preparate de post şi obiecte vechi, la Festivalul de la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Moldoviţa a fost duminică, în Ziua Floriilor, gazda celei de a IV-a ediţii a Festivalului Ouălor Încondeiate. Chiar dacă vremea nu a fost cea dorită de organizatori şi de turişti, pentru că a plouat toată ziua şi a fost destul de frig, zeci de artişti populari din zonele Moldoviţa, Câmpulung, Paltinu, Vama, Vatra Moldoviţei, Brodina au ţinut să fie prezenţi la festival cu ouă „închistrite”, cu preparate de post, la secţiunea gastronomie, şi icoane, fotografii vechi, costume populare, la secţiunea artă tradiţională veche.

 

Promovarea tradiţiilor din Bucovina

Fiecare încondeietoare a venit în expoziţie cu cele mai reuşite ouă, executate după metode tradiţionale, folosind chişiţa, simbolurile vechi şi culori specifice zonei. La deschiderea evenimentului, preotul Aurel Goraş, protopopulProtoieriei Câmpulung Moldovenesc, a stropit cu apă sfinţită toate coşurile cu ouă şi coşurile cu preparate de post, în semn de binecuvântare. Preotul Goraş a oferit fiecărui participant din festival o carte de rugăciuni şi o iconiţă. Grupuri de elevi şi preşcolari din Moldoviţa au susţinut un program artistic cu tematică pascală.

Primarul comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, a spus că festivalul are drept scop punerea în valoare şi promovarea tradiţiilor cultural-meşteşugăreşti ale etniei huţule din Bucovina. El a mulţumit tuturor gospodarilor din localitate pentru sprijinul acordat în realizarea acestui festival, în special celor care au pus la dispoziţie propriile colecţii de icoane vechi şi fotografii, pentru festival, dar şi invitaţilor care au fost prezenţi duminică la Moldoviţa, deputatul PD-L Gabriel Gospodaru şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu.  

Un rol important în organizarea festivalului de la Moldoviţa l-a avut şi Lucia Condrea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, la iniţiativa căreia „s-a născut” această manifestare. Ea ne-a spus că „nu se poate ca în Moldoviţa, unde au fost şi sunt încă multe încondeietoare, mulţi huţuli care au moştenit arta <închistririi> ouălor, să nu existe un festival, să nu existe o manifestare la care să se întâlnească artişti populari, care să schimbe idei, să arate lumii întregi de ce sunt în stare, de dragul artei tradiţionale”.

 

Toţi încondeietorii sunt câştigători

Ca şi anul trecut, juriul festivalului, al cărui preşedinte a fost prof. univ. dr. preot Florin Bucescu, a acordat mai multe premii, la fiecare secţiune. La secţiunea gastronomie şi artă tradiţională veche, fiecare participant a obţinut câte o diplomă de excelenţă. La secţiunea ouă încondeiate s-au acordat mai multe premii, pe categorii, copii şi adulţi. Şi în acest an s-au remarcat elevi de la şcolile din Moldoviţa, Câmpulung Moldovenesc, Vama, Paltinu şi Slătioara – Stulpicani. Aceştia sunt consideraţi continuatorii tradiţiilor din Bucovina.

Încondeietoarele şi-a expus ouăle „închistrite” folosind coşuri frumos împletite, împodobite cu ştergare ţesute, lângă care au aşezat coşuri cu iepuraşi vii, păşti, ouă roşii şi crenguţe de salcie, pentru că erau Floriile. Nu au lipsit nici ghivecele în care aveau grâu verde, buchete cu flori de primăvară, crenguţe de brad, panglici tricolore. Unele încondeietoare şi-au adus şi chişiţele şi recipientele cu culori naturale, cu care au făcut demonstraţii de „închistrire”, în faţa turiştilor. Toate încondeietoarele au fost îmbrăcate în costume populare specifice zonei reprezentate, aceasta fiind una din condiţiile de participare în concurs.

 

Bucate de post

O secţiune foarte apreciată de public a fost şi cea gastronomică, la care şi-au expus bucatele de post şi preparatele din peşte câteva pensiuni din zona Moldoviţa, din păcate, mai puţine ca anul trecut, dar şi gospodine din comună, precum şi Grupul Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa. Nu au lipsit sărmăluţele şi cozonacul de post, păstrăvul afumat „îmbrăcat” în cetină de brad, saramura de peşte, prăjitura de post cu bulion, gogoşii, tartinele cu icre, ardeii copţi. Această secţiune a avut ca scop promovarea agroturismului din zona Moldoviţa. La finalul festivalului, toţi participanţii şi turiştii au gustat din bucatele expuse de huţuli.

 

„Împărtăşim Minunea Paştelui”, secţiune a festivalului de la Moldoviţa

Grupul Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa, Primăria comunei Moldoviţa şi Asociaţia de Ajutor Mutual A.D.A.M Moldoviţa au organizat sâmbătă, 27 martie, Concursul Naţional „Împărtăşim Minunea Paştelui”, ediţia a II-a, o secţiune a Festivalului Ouălor ÎncondeiateMoldoviţa.

Concursul a reunit 1.312 lucrări, din 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti. A fost organizat pe trei secţiuni: desen – pictură, colaj şi ouă încondeiate şi s-a adresat copiilor preşcolari (5-7 ani) şi şcolari (clasele I-IV).

Lucrările au reprodus tradiţiile, obiceiurile şi arta populară specifice zonei în care trăiesc. Juriul a fost format din prof. Vasile Monacu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava – preşedinte, prof. Violeta Enea – şef secţie Etnografie, Complexul Muzeal „Bucovina”, profesoarele Marcela Reuţ şi Elena Voinoiu, de la Palatul Copiilor Suceava, a fost impresionat de calitatea lucrărilor şi a avut dificila misiune de a alege cele mai frumoase lucrări. La secţiunea „Ouă încondeiate” s-au acordat 68 premii pentru creativitate şi 27 premii pentru păstrarea tradiţiilor.

Concursul a fost coordonat de prof. Dănuţa Mitric, director al Grupului Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa, prof. Marinela Handruc, Mihaela Hiche, Simona Lucescu, Silvia Darie, Nectara Derscanu şi Angelica Varvaroi. Acţiunea s-a organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Complexul Muzeal “Bucovina” Suceava şi Palatul Copiilor.

Cadrele didactice care au îndrumat copiii şi elevii participanţi vor primi diplome de participare.

„Scopul activităţii a fost stimularea competiţiei între elevi, lărgirea orizontului lor de cunoaştere privind tradiţiile şi obiceiurile pascale”, a declarat profesorul Ovidiu Balabaşciuc, director – adjunct al Grupului Şcolar „Vasile Cocea” Moldoviţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ouă încondeiate, preparate de post şi obiecte vechi, la Festivalul de la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 3437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Ouă încondeiate, preparate de post şi obiecte vechi, la Festivalul de la Moldoviţa4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei