Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 mar 2010 - Anul XV, nr. 75 (4366)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Vama

Lumini de Pesah pentru comunitatea dispărută a evreilor

Miercuri, 31 Martie 2010 (15:53:56)

Vechiul cimitir evreiesc din comuna Vama este îngrijit, de câteva ori pe an, de localnici şi autorităţi. La sărbătorile evreilor, pe mormite licăresc lumânări şi localnicii se roagă în şoaptă pentru pacea celor care odihnesc aici. Pentru locuitorii comunei Vama, respectul pentru sărbătoarea pascală a comunităţii evreieşti continuă să dăinuie chiar şi după ce în comună nu a mai rămas nici un reprezentant al acestei etnii.
Marţi seara, când peste o sută de lumânări s-au aprins din nou în cimitir cu ocazia Paştelui evreiesc- Pesah, primarul vămean Nicolai Baltag, organizatorul acestei acţiuni, ne-a explicat că este vorba doar de bun simţ şi respect faţă de înaintaşii comunei, de orice etnie au fost. “În Vama au fost pe vremuri, alături de români, mulţi evrei şi nemţi şi toţi au ştiu să trăiască armonios, să se ajute între ei şi să construiască împreună istoria locală. Evreii, prin vocaţia lor recunoscută, au dezvoltat afaceri prospere şi au contribuit enorm la dezvoltarea comunităţii locale de atunci. Au fost şi ei printre înaintaşii fără efortul cărora noi, cei de azi, poate că nu am fi ajuns unde suntem. Aşa că le datorăm respect şi a devenit o tradiţie pentru vămeni să le cinstească memoria şi lor, aşa cum cinstesc amintirea românilor trecuţi la cele veşnice. Dacă reprezentaţii comunităţii evreieşti ar fi de acord, am vrea să putem face chiar mai mult pentru îngrijirea acestui loc şi pentru a-l reda cumva lumii care vrea să cunoască, să înţeleagă şi să înveţe din istoria evreilor pe aceste meleaguri”, ne-a spus primarul Baltag. La micile ceremonii comemorative din cimitirul evreiesc participă oricine vrea. Vin oficiali locali, oameni de afaceri, localnici obişnuiţi sau chiar turişti care se întâmplă să fie prin zonă. Lumânările se aprind întotdeauna pe înserat, licăresc până târziu şi amintesc astfel chiar şi celor ce trec din goana maşinilor să pomenească măcar în gând sufletele celor care nu mai sunt...

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lumini de Pesah pentru comunitatea dispărută a evreilor.
 Vizualizări articol: 1091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lumini de Pesah pentru comunitatea dispărută a evreilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei