Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Agriculturii: Porumbul nu are "rude compatibile sexual cu alte culturi agricole"

Luni, 29 Martie 2010 (16:02:33)

Porumbul nu are "rude compatibile sexual cu alte culturi agricole sau flora spontană din Europa", astfel că nu are impact asupra alterării biodiversităţii, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii, care neagă unele informaţii privind toxicitatea porumbului modificat genetic.

"Referitor la informaţiile apărute în mass-media, privind toxicitatea porumbului modificat genetic MON 810, autorizat pentru import, cultivare şi consum în Uniunea Europeană, precizăm că acesta, alături de alte două varietăţi de porumb modificat genetic, au făcut obiectul unui studiu recent al unei comisii a Universităţii Caen din Franţa, care contestă siguranţa produselor analizate, acuzând toxicitate crescută în ficatul şi rinichii cobailor hraniţi cu acest porumb", se menţionează în document.

Studiul a fost contestat însă de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), potrivit căreia afirmaţiile cu privire la efectele secundare şi la nivelurile de toxicitate crescută în rinichi şi ficat nu sunt susţinute.

Potrivit EFSA, consumul de porumb MON 810 nu are efecte adverse asupra sănătăţii omului, animalelor şi mediului.

La concluzii similare a ajuns şi Înaltul Consiliu Francez pentru Biotehnologie, care a fost solicitat de un parlamentar francez să facă o evaluare ştiinţifică a concluziilor studiului Universităţii Caen.

"În perioada 2007-2009 nu au fost raportate, ân România, incidente cu privire la impuritatea culturilor convenţionale sau ecologice de porumb, cu porumb modificat genetic MON 810", se mai arată în document.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în România există mai multe măsuri menite să asigure coexistenţa culturilor modificate genetic cu cele convenţionale şi ecologice, inclusiv o distanţă de izolare de 200 de metri între culturile de porumb modificat genetic şi cele convenţionale sau ecologice.

"Porumbul nu are rude compatibile sexual cu alte culturi agricole sau flora spontană din Europa şi, în acest context, considerăm că nu are impact asupra alterării biodiversităţii", se mai arată în documentul Ministerului Agriculturii.

Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană se cultivă doar porumbul MON 810, modificat genetic pentru rezistenţa la dăunătorul "sfredelitorul porumbului".

Suprafeţele cultivate anual cu porumb modificat genetic în România, respectiv 7.000 de hectare în 2008 şi 3.000 de hectare în 2009, sunt nesemnificative raportat la suprafaţă totală cultivată cu porumb, care însumează 2,3-2,5 milioane de hectare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Agriculturii: Porumbul nu are "rude compatibile sexual cu alte culturi agricole".
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Agriculturii: Porumbul nu are "rude compatibile sexual cu alte culturi agricole"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei