Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie şi lansare de carte

„Sacralitate ortodoxă în Bucovina” şi “Pelerinaj în spaţiul sacru bucovinean”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Galeria „Bucovina”, de la parterul Palatului Administrativ din municipiul Suceava (edificiu în care funcţionează Consiliul Judeţean şi Prefectura Suceava), s-au conjugat vineri două evenimente de profundă spiritualitate.

 

O sinteză a Evului Mediu moldovenesc

Perimetrul galeriei şi, în extensie, palierul de la primul etaj al imobilului au căpătat alură de catedrală prin ampla etalare vizuală a celor peste 80 de planşe care prezintă, într-o avizată înşiruire selectivă, imagini care sintetizează creaţia artistică sacră (arhitectură de cult, pictură murală religioasă, documente, odoare bisericeşti...) a Evului Mediu moldovenesc.

Expoziţia, cu imagini imprimate pe rulouri desfăşurate de vinil, este materializarea unui proiect al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, realizare după un concept comun al directorului general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, şi al arheologului dr. Paraschiva Victoria Batariuc, cu imaginile artistului fotograf Petru Palamar.

 

Inestimabilul patrimoniu sacru al medievalităţii moldave

O expoziţie impresionantă prin dimensiune (cele 80 de planşe etalate, care au încăput în spaţiul aflat la dispoziţie din incinta Palatului Administrativ, nu prezintă proiectul în integralitatea lui), prin calitatea imaginilor şi prin formula de punere în valoare a inestimabilului patrimoniu sacru al medievalităţii moldave.

O panoramă care circumscrie tezaurul de spiritualitate care s-a dezvoltat într-un spaţiu multicultural, un spaţiu care, aşa cum a subliniat în cuvântul rostit la vernisaj preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, (care a spus că expoziţia va fi prezentată şi la „Zilele Bucovinei” din Parlamentul European de la Bruxelles) „generează valori”.

 

„Un adevărat manual universal cu privire la pelerinaj”

În acest cadru expoziţional a avut loc evenimentul lansării volumului intitulat „Pelerinaj în spaţiul sacru bucovinean”, semnat de pr. Gabriel Herea, parohul ctitoriei ştefaniene „Sfânta Cruce” din Pătrăuţi.

Cartea, aşa cum a remarcat secretarul de stat Vasile Timiş (care a numit Bucovina „capitala patrimoniului românesc, european şi, de ce nu, mondial”) „vine şi completează expoziţia” şi este „un adevărat manual universal cu privire la pelerinaj”.

„O carte densă”, „o lucrare scrisă de un preot tânăr, dar cu har”, aşa cum a accentuat arheologul dr. Paraschiva Victoria Batariuc, care reprezintă „doar un fragment din teza de doctorat pe care pr. Gabriel Herea o elaborează sub îndrumarea prof. univ. dr. Tereza Sinigalia”.

 

Un îndemn de a fi pelerini

O lansare de carte care s-a petrecut într-un loc având „de jur împrejur icoane Dumnezeieşti”, după cum a spus pr. Ioan Irimia, o carte prin care autorul „încearcă să ne înveţe pe noi, laicii, ce înseamnă sacralitatea” (Paraschiva Victoria Batariuc), o carte pentru împlinirea căreia, aşa cum a spus la final pr. Gabriel Herea (adresând mulţumiri tuturor celor care l-au susţinut pentru această înfăptuire, în frunte cu IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a fost cel dintâi care l-a îndemnat „să vadă cea ce se află pe pereţii sfintelor lăcaşuri creştine”) „nu-şi propune să fie o istorie a artei sacre”, ci un îndemn de a fi, aidoma lui, pelerini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Sacralitate ortodoxă în Bucovina” şi “Pelerinaj în spaţiul sacru bucovinean”.
 Vizualizări articol: 900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
„Sacralitate ortodoxă în Bucovina” şi “Pelerinaj în spaţiul sacru bucovinean”5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei