Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Rata de rateu în diagnostic ajunge la 40% în sănătate; e un efect sistemului de educaţie

Luni, 29 Martie 2010 (14:10:04)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o dezbatere privind noua lege a educaţiei, că o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40%, apreciind că acesta este un efect al sistemului de educaţie.

"V-aş ruga să observaţi o afirmaţie făcută foarte de curând de unul din statele importante din UE, care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti. Este vorba de proaspete afirmaţii venite din Franţa, care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi. De altfel, vă pot spune că o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc. Este un efect al sistemului de educaţie", a declarat Traian Băsescu.

El a dat ca exemple diagnosticarea greşită sau supunerea la intervenţii chirurgicale a pacienţilor care nu necesită acest lucru.

"Cam aici se învârte calitatea, într-o zonă extrem de sensibilă a vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, ca efect al calităţii sistemului de educaţie din România. Nu trebuie să vă spun că România nu este în primele cinci pentru niciuna din ţările UE ca nivel de atarctivitate din punct de vedere al studenţilor, care să vină să studieze în România", a adăugat şeful statului.

El a dat asigurări că nu a intenţionat ca intervenţia sa "să supere".

"Dar vreau să fie o intervenţie care să dea tonul discuţiilor. Avem nevoie de o dezbatere cinstită, onestă, în care să înţelegem că fără un sistem de educaţie reformat, care să răspundă nevoilor de competiţie pe care România le are pentru a asigura cetăţenilor ei un trai mai bun în perioada următoare, nu avem nicio şansă. Şansa României este legată de educaţie", a mai arătat preşedintele Băsescu.

De asemenea, el a spus că termenul de două săptămâni este prea scurt, având în vedere că deosebitea dintre proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi cel aflat în dezbatere este "că a fost defrişat de negocierile din alianţa aflată la putere în momentul în care legea a fost promovată".

"La acel moment s-au făcut, se pare, unele concesii, care au ieşit din Pactul pentru educaţie, dar interesul Guvernului a fost ca, menţinându-se fondul Pactului pentru educaţie, legea să fie promovată. Deosebirea între acea lege şi ce avem acum pe masă este că proiectul actual a fost defrişat de tot ceea ce nu era în Pactul pentru educaţie sau a fost curăţat de tot ceea ce aşeza în poziţii negociate Pactul pentru educaţie. Acum este Pactul pentru educaţie transpus în lege, curat, aşa cum l-am semnat noi toţi. Închei cu un apel de ceea ce se va decide legat de forma educaţiei depinde competitivitatea României, implicit şansa românilor de a trăi mai bine în interiorul UE. Dacă nu, (atunci - n.r.) vom rămâne cu un deficit de cont curent uriaş, pentru că nu avem capacitatea să facem producţie competitivă pentru piaţa europeană şi pentru alte pieţe. Dacă vom avea oameni bine pregătiţi, vom avea această capacitate şi nu vom mai trăi din împrumuturi ca să ne plătim salariile", a conchis Băsescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Rata de rateu în diagnostic ajunge la 40% în sănătate; e un efect sistemului de educaţie.
 Vizualizări articol: 278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Rata de rateu în diagnostic ajunge la 40% în sănătate; e un efect sistemului de educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei