Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 mar 2010 - Anul XV, nr. 72 (4363)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Profesorul, ce-a fost şi ce-a ajuns

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Dacă faci planuri pentru un an, investeşte în orez; dacă faci planuri pentru zece ani, plantează copaci; dacă faci planuri pentru o viaţă, investeşte în educaţie”. Este un proverb chinezesc. Doar nu v-aţi închipuit că ar fi crezul unor politicieni români, că ar putea fi o lozincă după care să se conducă guvernele care s-au perindat în fruntea acestei ţări după 1990.

În aceste zile, mii de profesori au ieşit în stradă şi au cerut socoteală Guvernului Boc pentru salariile mici şi pentru promisiunile neonorate de majorare a lefurilor. Dar Guvernul Boc nu are nici o vină, în afară de faptul că există şi că în capul lui se sparg toate aceste probleme. Nu are nici o vină sau este la fel de vinovat ca toate guvernele de dinainte. Pentru că în afară de micile ciubucuri pe care le-a oferit, nici un guvern postdecembrist nu s-a ocupat cu adevărat de profesori. Nici un guvern nu a investit cu adevărat în educaţie. Doar nişte procente la salariu în  plus, din când în când, un avantaj pe ici şi pe acolo, etc. Nesemnificativ. S-a investit în orez, nici măcar nu s-au plantat copaci.

Ţin minte ce mândrie era, acum vreo 20 de ani, să fii profesor. Nu ştiu cum erau salariile profesorilor pe atunci, dar măcar exista respect. Erau respectaţi. Oamenii îşi scoteau pălăria pe stradă în faţa lor. Fostul elev, ajuns în câmpul muncii, şi care îl înjura mai ieri pentru că l-a lăsat corigent, îl saluta acum plin de respect şi îşi spunea câtă dreptate a avut dascălul atunci când îl bătea la cap zi de zi, încercând să-l convingă cât de folositoare e cartea. La meseria de profesor îndrăzneau să aspire doar cei mai buni elevi, cei mai conştiincioşi, cei mai capabili. Vremuri apuse...

Meseria de profesor a devenit astăzi extrem de neatractivă. Salariile sunt mici, satisfacţiile puţine. Peste toate, profesorii trebuie să mai suporte şi nesimţirea unor mucoşi ale căror idealuri în viaţă sunt Florin Salam şi Gigi Becali. Oameni fără carte, plini de bani, vedete ale zilelor noastre. La ce naiba să mai înveţi? Nu mă miră că întrebarea aceasta şi-o pun beizadelele care-l tratează cu sictir pe profesor. Mă miră, însă, că această întrebare şi-o repetă obsesiv politicienii care s-au perindat prin fruntea ţării. Cel puţin mie aşa mi se pare. Dacă nu ar fi aşa, guvernanţii ar fi făcut un pas, cât de mic, pentru viitorul învăţământului românesc. De fapt, viitorul apropiat al  învăţământului românesc nu este în pericol. Sunt destui dascăli care-şi fac meseria cu pasiune. Măcar atât le-a mai rămas, pasiunea. Dar ce ne facem peste câţiva zeci de ani? Ce va fi atunci?  Va răspund tot eu: cui îi pasă? Politicienii de astăzi nu vor mai fi, la fel ca mulţi dintre noi. Aşa că, chiar, oare ce ne batem noi capul? Să se descurce cei care vor veni, e problema lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorul, ce-a fost şi ce-a ajuns.
 Vizualizări articol: 2200 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
Profesorul, ce-a fost şi ce-a ajuns4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Profesorul roman! trimis de
(29 mar 2010, 11:03:44
Profesorul, ce-a fost si ce-a ajuns ? Putem vorbi la modul acesta despre toti intelectualii! Si aici cred ca o mare parte din vina o are mass-media. Pai pe oameni ca Becali, Tantareanu inconjurat mereu de femei goale, nu i-au promovat profesorii sau doctorii, ci tot media i-a promovat! Aproape in fiecare seara la stirile de la ProTv si nu numai, apare ori Gigi Becali ori Tantareanu ori Salam!
Oamenii critica sistemul de invatamant din Romania! Pai cine l-a distrus ? Daca era ceva bun inainte de 1989, apai era sistemul de invatamant! Se invata carte si toti care emigrau in occident faceau dovada cunostintelor acumulate aici in tara! Pe vremea aceea profesorul nu era amenintat ca e dat afara, ca salariul ii este diminuat, ca nu i platesc orele sau ca primeste banii cu intarzaiere. Acum profesorul a ajuns un cersetor! Se bucura pentru o floare, pentru o punga de cafea, pentru o ciocolata sau pentru ca primeste un ban! Asta e adevarul! Un adevar trist!
2.   Continuare! trimis de
(29 mar 2010, 11:10:33
Mi-ar placea sa vad in Monitorul un editorial despre fostii profesori, cati or mai fi in viata! Profesori de la Stefan cel Mare, Petru Rares, Liceul Pedagogic, Liceul Nicu Gane din Falticeni etc. Lumea habar nu are cati profesori universitari sau academicieni a scos de exemplu liceul Nicu Gane! Avem in Suceava o universitate cu profesori buni si fosti studenti care au ajuns oameni mari. De ce sa nu-i prezentam si promovam pe acestia ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei