Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Noua Lege a educaţiei elimină compromisul politic anterior şi spune adio găştilor din sistem

Luni, 29 Martie 2010 (14:12:18)

Noua Lege a educaţiei elimină formulele de compromis determinate anterior de contextul politic în care fosta lege a fost asumată de Guvern, iar actul normativ "spune adio găştilor universitare şi din învăţământ", a declarat, luni, premierul Emil Boc, la dezbaterea organizată de Parlamentul României.

"Noua lege pe care o propunem elimină formulele de compromis existente în legea anterioară determinate de contextul politic în care a fost propusă asumarea, optând pentru soluţii clare şi radicale. De aceea are în integralitate la bază ceea ce s-a convenit la nivel politic, Pactul Naţional pentru Educaţie şi Strategia educaţiei şi cercetare pentru societatea cunoaşterii. Pactul a fost semnat de toate partidele parlamentare şi de 22 de ONG-uri reprezentative, iar strategia a fost semnată de sindicatele reprezentative ale cadrelor didactice", a declarat Emil Boc, la dezbaterea privind noua Legea a educaţiei naţionale.

În opinia premierului, în procesul de pregătire preuniversitar trebuie să se pună accentul pe formarea de competenţe şi nu pe memorarea unor informaţii uneori nefolositoare.

"Ştim ce fac copiii noştri. Pleacă la şcoală cu un ghiozdan ce nu-l putem ridica în mână şi vin acasă ca mici roboţei şi reproduc informaţiile care le sunt predate, fără limită, la şcoala, nu au timp nici pentru familie, nici pentru alte activităţi extracuriculare şi pleacă a doua zi la şcoală obosiţi, alergând în permanenţă să satisfacă nevoia unui sistem educaţional care îi toarnă cu pâlnia în cap informaţii şi evaluează sec fără evaluare de competenţe ceea ce a memorat", a spus premierul.

Referitor la învăţământul universitar, şeful Guvernului a precizat că trebuie eliminate anumite criterii, cum ar fi cel al vechimei, cerut la evaluarea performanţei şi promovării cadrelor didactice, pentru că "performanţa nu are vârstă"'

"Această lege porneşte de la o soluţie corectă, bazată pe fapt şi duce la o reformă structurală a sistemului. Spune adio găştilor universitare, spune adio găştilor din învăţământ, pune accent pe performanţă şi toţi cei care au fost obişnuiţi cu apă călduţă, să treacă azi să vină mâine, salariile se plătesc, nu contează calitatea, aceştia trebuie să uite că, prin noua lege, va mai fi încurajat", a precizat primul ministru.

Emil Boc a subliniat faptul că Executivul va susţine adoptarea acestei legi pentru că este nevoie de o reformă structurală în sistemul educaţional românesc.

"O amânare nu înseamnă decât să perpetuăm o situaţie negativă pe care o cunoaştem. Şi ştim bine vorba românescă: o boală netratată înseamnă moarte sigură", a conchis premierul, exprimându-şi totodată speranţa că eventualele modificări ce vor apărea în urma dezbaterilor parlamentare în vederea adoptării, nu vor afecta structura noii legi a educaţiei, ci doar o vor îmbunătăţi.

La Palatul Parlamentului a avut loc dezbaterea cu tema Legea Educaţiei Naţionale - un pas înainte pentru România, eveniment organizat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului sub patronajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

PSD şi PNL au anunţat încă de săptămâna trecută că nu vor participa la această dezbatere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Noua Lege a educaţiei elimină compromisul politic anterior şi spune adio găştilor din sistem.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Noua Lege a educaţiei elimină compromisul politic anterior şi spune adio găştilor din sistem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei