Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 feb 2010 - Anul XV, nr. 31 (4322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban:PNL cere demiterea lui Kovesi pentru decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea

Luni, 8 Februarie 2010 (16:13:33)

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că PNL cere ministrului Justiţiei, CSM şi preşedintelui României demiterea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, pentru emiterea "ilegală" a deciziei de neîncepere a urmăririi penale a ministrului Elena Udrea.

"BPC al PNL a decis sesizarea ministrului Justiţiei, a CSM şi a preşedintelui României în privinţa încălcării grave de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ a legilor României şi a Constituţiei, privitoare la emiterea de către Parchet a ordonanţei de neîncepere a urmăririi penale privitoare la ministrul Elena Udrea. Ne vom adresa preşedintelui României, CSM şi ministrului Justiţiei cu solicitarea clară de eliberare din funcţie, de demitere a procurorului general Laura Codruţa Kovesi", a afirmat Orban.

El a susţinut că plenul Camerei a adoptat o hotărâre prin care solicita Comisiei juridice să se pronunţe în termen de 15 zile asupra cererii de începere a urmăririi penale a Elenei Udrea, formulată de Comisia de anchetă, nesesizând Parchetul referitor la faptele ministrului PDL.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat, joi, la Drobeta Turnu Severin, că soluţia în cazul Elenei Udrea a fost comunicată Parlamentului încă din 21 decembrie 2009, declarând că "oricine considera că este nelegală soluţia se putea adresa instanţei".

"Orice persoană interesată, care considera că această soluţie este nelegală, se putea adresa în termen de 20 de zile instanţei de judecată", a spus Codruţa Kovesi, întrebată despre soluţia din cazul Elenei Udrea.

Potrivit rezoluţiei şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul şef Marius Iacob, s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) pentru Elena Udrea în cazul acuzaţiilor de abuz în serviciul contra intereselor publice, instigarea la infracţiunea de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, deturnare de fonduri.

De asemenea, s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul acuzaţiilor aduse Elenei Udrea privitoare la conflict de interese, prezentare de date inexacte Parlamentului, refuz nejustificat de a prezenta Parlamentului documente şi informaţii.

Şi în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse angajaţilor Ministerului Turismului s-a decis neînceperea urmăririi penale, conform sursei citate. Neînceperea urmăririi penale a fost soluţia dată în cazul acuzaţiilor aduse lui George Nastasia, Sorin Munteanu, Corneliu Popovici şi Mihaela Miheţ, pentru infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale.

După comunicarea soluţiei, aceasta nu a fost contestată în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nefiind înregistrată vreo plângere împotriva ordonanţei procurorului în cazul Udrea.

Miercuri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să trimită Comisiei juridice scrisoarea primită de la procurorul-şef al Parchetului de pe lângă ICCJ, Marius Iacob, referitoare la neînceperea urmăririi penale în cazul acuzaţiilor aduse Elenei Udrea de către Comisia parlamentară de anchetă.

Secretarul Camerei Dumitru Pardău a făcut aceste precizări, arătând că Parchetul a făcut ancheta în cazul Elenei Udrea la solicitarea Camerei Deputaţilor.

"Scrisoarea Parchetului a fost repartizată de Biroul Permanent Comisiei juridice pentru a lua act", a spus Pardău.

El a menţionat că în scrisoare se arată că s-a dispus NUP la toate punctele de acuzaţie formulate de comisia parlamentară de anchetă.

În august 2009, Comisia de anchetă, condusă de liberalul Ludovic Orban, a solicitat urmărirea penală a ministrului Turismului, Elena Udrea, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi conflict de interese.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul ministrului Elena Udrea, Ludovic Orban (PNL), a declarat, în 13 august 2009, la finalul audierilor din comisie, că Ministerul Turismului nu a avut bază legală pentru a efectua cheltuieli pentru activitatea de publicitate.

"Toate cheltuielile de publicitate efectuate de minister nu au avut baza legală, au fost trecute la capitolul alte bunuri şi servicii, încălcându-se grav Legea finanţelor publice", susţinea Orban, arătând că aceasta este una dintre concluziile comisiei parlamentare de anchetă, însuşită de toţi membrii comisiei.

În aceeaşi seară, Ministerul Turismului a anunţat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Orban, ca urmare a declaraţiilor sale privind legalitatea cheltuielilor de publicitate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban:PNL cere demiterea lui Kovesi pentru decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea.
 Vizualizări articol: 615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban:PNL cere demiterea lui Kovesi pentru decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei