Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 feb 2010 - Anul XV, nr. 31 (4322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Constanţa: Mandat de arestare preventivă pentru Sergiu Băhăian

Luni, 8 Februarie 2010 (14:32:10)

Omul de afaceri Sergiu Băhăian, suspectat că ar fi comandat uciderea a patru persoane din judeţul Constanţa, a fost arestat preventiv, luni, pentru 30 de zile, decizia fiind luată de Tribunalul Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit vicepreşedintelui Tribunalului Constanţa, Ciprian Coadă, magistraţii Tribunalului Constanţa au admis propunerea de arest preventiv formulată de procurorii DIICOT Constanţa şi au emis pe numele lui Băhăian mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acuzaţiile care i se aduc lui Băhăian sunt de instigare la omor calificat şi instigare la omor deosebit de grav, în cazul uciderii lui Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

"În urma acţiunii declanşate în 16 ianuarie, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa, în 5 februarie procurorii DIICOT au propus instanţei de judecată luarea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile, faţă de inculpatul Sergiu Băhăian", arată DIICOT, într-un comunicat de presă, remis luni presei.

Băhăian este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de: art.7 din Legea 39/2003, "constând în aceea că la sfârşitul anului 2007, împreună cu Şlepac Valentin a iniţiat un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat Mărculescu Edward Marian, Iovan Dan Liviu, Grigoraş Adrian, Leonte Emilian, Ulezu Ionel şi Captalan Petrică, în scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante prin înşelarea mai multor societăţi comerciale cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de leasing".

Totodată, Băhăian este acuzat de înşelăciune (art.215 alin. 1,2,3 şi 5 C.pen. cu aplic.art. 41 alin. 2 Cp), constând în aceea că în baza aceeaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu Iovan Dan Liviu, Şlepac Valentin, Ulezu Ionel, Mărculescu Edward Marian şi Captalan Petrică, în perioada martie - mai 2008, folosindu-se de nume nereale şi calitatea mincinoasă de reprezentant al SC Transrom Prest SRL Constanţa, a indus în eroare şase societăţi de leasing (SC Iatsa Leasing IFN S.A. Bucureşti, SC Midocar Leasing IFN SA Bucureşti, SC IFN Leasing House SA Bucureşti, SC Partener Leasing IFN SA Sibiu, SC Midal Leasing IFN SA Bucureşti şi SC A.T. Leasing IFN S.A. Bucureşti) cu ocazia încheierii unor contracte de leasing referitoare la un încărcător frontal marca Komatsu, producând un prejudiciu total în sumă de 501.480 de euro şi 340.189,32 de lei.

Lui Băhăian i se impută încălcări ale "art. 25 C.pen. rap.la art.174 rap.la art.175 lit.h din Cp., constând în aceea că în cursul anului 2008 l-a instigat pe Şlepac Valentin să-l omoare pe Ulezu Ionel; art. 25 C.pen. rap.la art.174 rap.la art.175 lit.h şi art. 176 lit.c din Cp., constând în aceea că în cursul anului 2008 l-a instigat pe Şlepac Valentin să-l omoare pe Captalan Petrică".

Luni, instanţa constănţeană a admis propunerea formulată de procurorii DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Sergiu Băhăian.

Băhăian a făcut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Constanţa.

Sergiu Băhăian a fost audiat, săptămâna trecută, miercuri şi joi, la DIICOT Constanţa, fiind acuzat de instigare la omor, în cazul uciderii lui Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu un prejudiciu de 500.000 de euro.

Avocatul lui Sergiu Băhăian ceruse, joi, procuroriilor DIICOT Constanţa, atât pentru clientul său, cât şi pentru Valentin Şlepac, efectuarea expertizelor psihiatrice şi testarea celor doi cu detectorul de minciuni.

De asemenea, potrivit avocatului Alexandru Pantea, în cursul audierilor de joi de la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, clientul său a semnat un proces-verbal prin care a declarat că nu este de acord să fie confruntat cu Valentin Şlepac, fiind epuizat fizic şi psihic.

Vineri, Băhăian a fost dus la Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă, dar audierea a fost amânată după ce avocatul său, Alexandru Pantea, nu l-a mai reprezentat în instanţă.

Sergiu Băhăian este în prezent arestat preventiv, alături de alte trei persoane - Edward Mărculescu, Mihai Dăscălete şi Gheorghe Teleagă - pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat şi într-un caz instrumentat de anchetatorii din Slobozia.

Conform DIICOT, Băhăian ar fi coordonat un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul de a obţine în mod ilicit beneficii materiale importante pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune în dauna mai multor societăţi comerciale cu ocazia încheierii şi executării unor contracte comerciale. În urma cercetărilor, a reieşit că Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac au iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan, Marin Piciog şi Petre Piciog.

Pe numele unor membri ai grupului au fost înfiinţate sau preluate, la iniţiativa lui Sergiu Băhăian, aproximativ 40 de societăţi comerciale cu diverse obiecte de activitate, prin intermediul cărora au desfăşurat o multitudine de operaţiuni comerciale, constând în principal în achiziţii de mărfuri care erau plătite cu instrumente de plată fără acoperire, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi achiziţionarea în sistem leasing a unor autoturisme prin intermediul unei societăţi comerciale înfiinţate pe o identitate fictivă, cauzând un prejudiciu de aproximativ 800.000 de euro.

Unii dintre membrii grupului, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, au fost omorâţi pentru a nu divulga autorităţilor modalitatea ilicită în care s-au desfăşurat activităţile comerciale prin intermediul firmelor la care aceştia erau asociaţi/administratori. Astfel, Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă, iar Emil Leonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat apoi în canalul Dunăre-Marea Neagră.

Ionel Ulezu a fost omorât tot în anul 2008, cadavrul său fiind găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC, iar Petrică Captalan a fost omorât în acelaşi an, fiind îngropat la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton astupată cu pământ.

Şeful DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin, declara, la mijlocul lunii ianuarie, că este posibil să fi existat şi alte victime ale liderilor acestei reţele, însă nu există această certitudine.

În acest caz Tribunalul Constanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru 25 de zile pentru Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş, suspectaţi de comiterea celor patru crime şi a numeroase infracţiuni economice.

Şlepac şi Grigoraş au recunoscut faptele comise şi au susţinut că au comis crimele la iniţiativia lui Sergiu Băhăian, fiindu-le frică de acesta.

Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian - care a declanşat unul din cele mai mari scandaluri financiare din România în 1995 - era căutat pentru o fraudă de două milioane de euro, în urma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive.

Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasînd ilegal peste şapte miliarde de lei vechi. În octombrie 2002, Băhăian a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Constanţa: Mandat de arestare preventivă pentru Sergiu Băhăian.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Constanţa: Mandat de arestare preventivă pentru Sergiu Băhăian0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei