Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 feb 2010 - Anul XV, nr. 31 (4322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FNSA suspendă greva generală, după ce Ministerul Muncii a promis respectarea drepturilor din CCM

Luni, 8 Februarie 2010 (14:37:24)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie suspendă greva generală anunţată pentru vineri, precum şi pichetele de marţi, după ce Ministerul Munii a trimis o notă către direcţiile teritoriale în care se arată că vor fi respectate toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă.

Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Romel Neagu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că acţiunile de protest programte pentru această săptămână vor fi suspendate, în urma discuţiilor de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) privind aplicarea legii unice de salarizare.

"După discuţiile de vineri, de la Ministerul Muncii, reprezentanţii acestei instituţii au trimis luni către toate direcţiile teritoriale clarificări privind OUG 1/2010 referitoare la aplicarea legii unice de salarizare. Astfel, toate drepturile salariale prevăzute în contractele colective de muncă vor fi respectate, în aşa fel încât niciun salariat să nu înregistreze diminuări ale veniturilor avute în luna decembrie 2009", a precizat Romel Neagu.

În aceste condiţii, acţiunile de protest anunţate de FNSA vor fi amânate până la clarificarea problema legate de păstrarea locurilor de muncă.

Cele 46.000 de semnături pentru susţinerea grevei generale rămân valabile în cazul reprogramării acesteia, a precizat Romel Neagu.

Liderul sindical a subliniat că urmează discuţii cu reprezentanţii MMFPS privind disponibilizările din administraţie.

Totodată, Romel Neagu a mai spus că FNSA va participa la toate acţiunile de protest anunţate de "Cartel Alfa", confederaţie la care este afiliată.

Sindicaliştii FNSA au început protestele în 2 februarie, cu o grevă de avertisment de două ore. Conform calendarului protestelor, sindicaliştii FNSA urmau să picheteze, în 9 februarie, ministerele Muncii şi Internelor, iar pe 12 februarie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.

Liderii FNSA au discutat, vineri, cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, despre solicitările sindicaliştilor privind obţinerea unor drepturi materiale prevăzute în contractele colective de muncă, precum tichetele de masă sau tichetele cadou. Sindicaliştii au cerut o întâlnire cu ministrul Sebastian Vlădescu, apreciind că rezolvarea solicitărilor lor ţine mai mult de Ministerul de Finanţe.

Conflictul la nivel naţional a fost declanşat din cauza scăderii severe a drepturilor salariale, a anunţatelor disponibilizări, a încălcării repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor constituţionale care privesc negocierile colective şi dreptul autorităţilor locale de a-şi gestiona propriile resurse financiare, precum şi din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor la solicitările FNSA, arăta liderul sindical.

FNSA a solicitat Guvernului măsuri urgente de creştere a salariilor mici, pentru a se reduce astfel diferenţele salariale. Potrivit lui Romel Neagu, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de suspendarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou sau de vacanţă, precum şi a altor sporuri sau prime pe care funcţionarii publicit le primeau, ajungându-se astfel la o reducere consistentă a veniturilor salariale în administraţie.

Sindicaliştii cer, de asemenea, păstrarea locurilor de muncă şi respectarea dreptului autorităţilor locale de a stabili propriul necesar de personal în funcţie de angajamentele electorale asumate.

Liderul sindical a mai spus că o altă revendicare este recunoaşterea dreptului autorităţilor locale de a acorda din venituri proprii suplimente salariale sau materiale ca o măsură de atragere şi menţinere a angajaţilor pe posturi remunerate sau de motivare a celor cu rezultate în atragerea de fonduri europene.

O ultimă solicitare a FNSA este anularea Ordinului 32/42 din 2010 al ministrului Muncii şi al ministrului de Finanţe care subordonează autorităţile locale unei structuri ale administraţiei centrale, în contradicţie cu prevederile legii administraţiei publice locale.

FNSA reprezintă funcţionarii publici din primăriile mari din ţară, consilii judeţene sau locale, din instituţiile subordonate acestora. La FNSA sunt afiliaţi salariaţi din Primăria Capitalei, din primăriile de sector din Bucureşti, din primăriile şi consiliile judeţene din Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Braşov, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea, Deva şi din alte peste 200 de localităţi, municipii, oraşe sau comune.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FNSA suspendă greva generală, după ce Ministerul Muncii a promis respectarea drepturilor din CCM.
 Vizualizări articol: 829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FNSA suspendă greva generală, după ce Ministerul Muncii a promis respectarea drepturilor din CCM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei