Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 dec 2009 - Anul XIV, nr. 284 (4270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gradul de neocupare a clădirilor de birouri atinge un nivel record, chiriile vor continua să scadă

Joi, 3 Decembrie 2009 (14:47:10)

Gradul de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti atinge nivelul record de 18-20% la finalul anului, din cauza scăderii cererii şi livrării de noi clădiri, iar chiriile vor continua să scadă în următoarele luni, după care se vor stabiliza,potrivit firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

"Întrucât creşterea economică va fi negativă şi în viitorul apropiat, ne aşteptăm ca activitatea de închiriere să rămână redusă. Acest lucru, coroborat cu stocul ce urmează a fi livrat, va impinge gradul de disponibilitate către un nivel fără precedent. DTZ estimează că gradul de neocupare va atinge 18-20% la finalul anului 2009 şi este de părere că pe termen scurt şi mediu (3-12 luni) chiriile îşi vor păstra trendul descendent, aşteptându-se o viitoare stabilizare în a doua jumătate a anului 2010", se arată într-un comunicat al DTZ.

Stocul de spaţii de birouri va creşte în acest an, în Bucureşti, cu un ritm de două ori mai alert decât cel din 2008, întrucât vor fi finalizate proiecte iniţiate înainte de trimestrul patru al anului trecut, la începutul crizei economice.

La sfârşitul trimestrului al treilea, stocul existent de spaţii de birouri a depăşit uşor nivelul de 1,42 milioane metri pătraţi. Comparativ, stocul de spaţii office din Bucureşti reprezintă 54% din cel înregistrat în Praga, 45% din cel al Varşoviei şi 61% din suprafaţa totală de spaţii de birouri din Budapesta.

Proiectele care vor fi livrate până la finalul anului 2009 cuprind clădiri cu suprafaţa netă între 1.200 de mp şi 50.000 de mp, amplasate în aproape toate zonele de business ale Capitalei. Dacă toate proiectele anunţate vor fi finalizate totalul spaţiilor de birouri care urmează să fie dat în folosinţă în ultimul trimestru va totaliza 180.000 mp, conform companiei de consultanţă.

"Activitatea de închiriere continuă să se diminueze, urmare a stării economice negative ce afectează companiile şi de aici nevoia mai mică pentru spaţii de birouri. De la începutul acestui an tranzacţiile de închiriere au fost puţine şi au vizat suprafeţe reduse. Principalele tranzacţii ale acestui an au fost relocarea Băncii Româneşti în BOC Towers (15.000 de mp) şi spaţiul închiriat de Primăria Sectorului 1 în PC Business Center (6.235 de mp). Volumul mediu al unei tranzacţii a scăzut, ajungând la 1.220 de mp, valoare ce reprezintă o scădere cu 46% în comparaţie cu anul trecut", se arată în comunicat.

Reprezentanţii DTZ susţin că în primele nouă luni din 2009 interesul a rămas focalizat pe zona de nord (48%), însă zona de business centrală a caştigat teren, pe măsură ce companiile au fost nevoite să se relocheze, mărindu-se astfel gradul de disponibilitate al acestui sector.

Spaţiile de birouri închiriate în zona centrală variază între 150 de mp şi 1.000 de mp, pe când cererea pentru spaţii mai mari de 1.000 de mp a fost limitată şi a fost exprimată în special de companii care activează în sectorului bancar.

Totodată, numărul de pre-închirieri s-a diminuat cu 84% faţă de anul trecut, iar la sfârşitul trimestrului trei totalul acestora reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.

"S-a observat tendinţa de a se închiria spaţii de birouri în cadrul proiectelor deja livrate sau în proiecte care se află într-un stadiu avansat de construcţie. În schimb, piaţa experimentează o creştere a ofertei de spaţii pentru sub-închiriere,ce are drept consecinţă diminuarea chiriilor medii şi creşterea ratei totale de neocupare. Nivelul ofertei s-a mărit de la trimestru la trimestru, datorită cererii din ce în ce mai reduse dar şi datorită volumului mare de spaţii livrate anul acesta (până în T4 2009). Conform studiilor noastre, în T3 rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20% faţă de trimestrul trecut, atingând valoarea de 14,46%", se mai arată în comunicat.

Nivelul chiriilor a scăzut începând cu T1 2009 cu aproximativ 18% în cazul locaţiilor de tip prime, cu 21% pentru zonele semi-centrale şi cu 25% pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei pentru zone prime este de 21 de euro pe mp, în timp ce chiria variază între 10 -19 euro pe mp pe lună în cazul zonelor descentralizate, conform DTZ.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gradul de neocupare a clădirilor de birouri atinge un nivel record, chiriile vor continua să scadă.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradul de neocupare a clădirilor de birouri atinge un nivel record, chiriile vor continua să scadă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei