Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 oct 2009 - Anul XIV, nr. 253 (4239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu le-a promis crescătorilor de animale o a doua tranşă din subvenţie în decembrie

Miercuri, 28 Octombrie 2009 (18:58:41)

Şeful statului le-a promis crescătorilor de animale care pichetau Palatul Cotroceni că va căuta o soluţie pentru ca o nouă tranşă din subvenţia pentru crescătorii de animale să le fie plătită acestora în decembrie, fără a preciza cuantumul ei, cerându-le manifestanţilor "măcar puţină încredere".

"Măi băieţi, măcar puţină încredere puteţi avea", le-a spus Băsescu celor câteva sute de crescători de animale care pichetau, miercuri seară, sediul Administraţiei Prezidenţiale.

După o întâlnire cu liderii acestora, Băsescu a ieşit în mijlocul lor şi, urcat pe o rigolă amplasată în spaţiul verde care desparte sensurile Bulevardului Geniului, şeful statului, cu ajutorul unei portavoci, s-a adresat protestatarilor.

"Guvernul a stabilit să plătească (ca subvenţie, n.r.) 15 lei la oaie şi 200 de lei la vacă. Din discuţiile cu liderii voştri am înţeles dificultăţile pe care le aveţi din cauza preţului scăzut la lapte şi la carne. De aceea am discutat cu Guvernul, cu preşedintele CEC şi în noaptea asta voi discuta cu preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural să vă dăm banii în decembrie", şi-a început Băsescu discursul, fiind parţial aplaudat şi parţial huiduit pentru promisiunea sa.

Drept răspuns la huiduieli, Băsescu le-a spus crescătorilor de animale că "acum" bugetul de stat "nu are bani". Şeful statului i-a contrazis pe câţiva dintre manifestanţi care spuneau că există bani europeni pentru subvenţii, afirmând că fondurile comunitare nu pot avea această destinaţie.

"Singura soluţie posibilă aceasta este: să vă primiţi banii în alte formule, şi nu din bugetul de stat", a spus Băsescu, cerând un termen de o săptămână pentru a pune "cap la cap" mai multe instituţii şi pentru a găsi o formulă de plată a subvenţiilor.

Şeful statului nu a putut răspunde întrebărilor insistente ale protestatarilor care doreau să ştie cuantumul celei de-a doua tranşe. El le-a spus totuşi nemulţumiţilor din stradă că prima tranşă va fi plătită "acum", joi urmând ca în Monitorul Oficial să apară hotărârea de Guvern prin care banii promişi de Executiv să fie transferaţi din bugetul de stat către agenţiile de plăţi din teritoriu, astfel ca banii să ajungă la destinatari "până în jur de 15 noiembrie".

Mulţi dintre protestatari s-au declarat nemulţumiţi de faptul că primesc banii în două tranşe, astfel că şeful statului le-a amintit că şi în anii 2007 şi 2008 subvenţiile s-au dat în etape.

"Nu încercaţi să obţineţi acum ce nu aţi obţinut niciodată. Dacă acceptaţi asta, bine, dacă nu, rămâne cum a stabilit Guvernul", a spus Băsescu, referindu-se la promisiunea Executivului de a plăti proprietarilor animalelor 200 de lei pentru fiecare vacă şi 15 lei pentru fiecare oaie.

Manifestanţii au insistat să afle care va fi cuantumul tranşei a doua promise de şeful statului, însă Băsescu a refuzat să avanseze vreo sumă. Preşedintele a spus totuşi că, în prezent, în buget "nu există bani" pentru ca tranşa a doua să acopere restul de până la 570 de lei subvenţie pentru fiecare vacă şi 44 de lei pentru fiecare oaie.

"Nu ştiu dacă (tranşa din decembrie, n.r.) va fi ultima. S-ar putea să stabilim să se dubleze ce v-am dat în noiembrie. Aş putea să vă spun că primiţi în decembrie restul, dar nu vreau să vă mint. Lăsaţi-ne până miercuri şi atunci veţi avea un răspuns limpede-cristal şi un protocol", le-a spus Băsescu protestatarilor, adăugând: "În modul cel mai sincer, cred că aveţi multă treabă acasă. Lăsaţi-mă pe mine să negociez pentru voi, că o să o fac bine. Nu cereţi o soluţie care poate fi o minciună. Să găsim o soluţie care să vă ajute, nu o minciună".

Preşedintele şi-a încheiat discursul, nu înainte de a-i sfătui pe manifestanţi să meargă acasă şi să se întoarcă în Capitală miercuri, decât să aştepte în Bucureşti până atunci.

Înainte de a coborî de pe rigola pe care o escaladase pentru a putea fi văzut de manifestanţi, Băsescu a luat de la unul dintre crescătorii participanţi la miting o talangă din care a sunat, zâmbind, după care a cerut din nou portavocea pentru a adăuga: "Măi băieţi, măcar puţină încredere puteţi avea".

Şeful statului a coborât apoi şi a plecat prin mulţime, pentru a da mâna cu protestatarii. În timp ce Băsescu încă se afla în mijlocul lor, surse din Cabinetul Boc anunţau că Guvernul a decis să aloce o subvenţie de 15 lei pentru fiecare oaie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu le-a promis crescătorilor de animale o a doua tranşă din subvenţie în decembrie.
 Vizualizări articol: 556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu le-a promis crescătorilor de animale o a doua tranşă din subvenţie în decembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei