Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 oct 2009 - Anul XIV, nr. 253 (4239)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Circa jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă la finele anului în incapacitate de plată

Miercuri, 28 Octombrie 2009 (16:14:01)

Aproape jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă până la finele anului în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, potrivit Colegiului Farmaciştilor din România (CFR).

În România există 4.000-5.000 de farmacii, individuale sau care fac parte din reţele.

"În prezent, o treime din farmacii sunt în insolvenţă, iar în fiecare săptămână creşte numărul de unităţi date în judecată pentru recuperarea datoriilor de către furnizori. Dacă nu se va găsi o soluţie, până la finele anului, jumătate din numărul farmaciilor din România riscă să intre în incapacitate de plată", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Colegiului Farmaciştilor, Ioan Uivaroşi.

El a explicat că principala cauză pentru intrarea în incapacitate de plată o reprezintă extinderea termenului de încasare a facturilor de la casele judeţene de asigurări, de la 90 zile la 180 zile.

Reprezentantul Colegiului Farmaciştilor a mai spus că cea mai mare parte a datoriilor este acumulată din lunile iunie-iulie, însă există şi facturi neîncasate pentru medicamente din programele naţionale din perioada martie-aprilie.

"Noi nici nu am ajuns să ne facem proiecţia bugetelor pentru 2010, mai ales că nu vom primi bani până la sfârşitul anului, iar pentru toate medicamentele pe care noi le dăm prin programele naţionale sau din lista de compensate vom primi bani peste şapte luni. Cred că ne vom vedea banii abia prin vara anului viitor, dar între timp noi trebuie să plătim TVA şi salariile angajaţilor", a explicat Uivaroşi.

Potrivit acestuia, deşi termenul de încasare a facturilor pentru medicamentele din programele naţionale şi cele compensate a fost stabilit la 90 de zile şi 180 de zile, în realitate farmaciile îşi primesc banii abia după şapte luni.

"Se calculează 180 de zile de la acceptarea facturii de către Casa de Asigurări de Sănătate, însă timpul scurs de la eliberarea medicamentului a ajuns deja la două-trei săptămâni", a precizat reprezentantul Colegiului.

Guvernul a autorizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene să contracteze suplimentar în acest an servicii medicale şi medicamente în limita a 2,8 miliarde lei, termenul de achitare a acestora fiind extins cu până la 180 zile, astfel încât plăţile să poată fi efectuate în 2010.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă la finele anului în incapacitate de plată.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă la finele anului în incapacitate de plată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei