Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 aug 2009 - Anul XIV, nr. 195 (4181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legea unică de salarizare, adoptată în 2 septembrie, justiţia are reduşi coeficienţii cu 50%

Vineri, 21 August 2009 (16:03:45)

Legea unică de salarizare va fi adoptată în 2 septembrie, de către Guvern, în ceea ce îi priveşte pe magistraţi coeficienţii de salarizare a acestora fiind reduşi cu peste 50 la sută, Consiliul Superior al Magistraturii reclamând această diminuare printr-un comunicat postat pe site.

În formula obişnuită, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a postat o scrisoare deschisă către preşedintele Traian Băsescu privind propunerile şi observaţiile CSM la anteproiectul legii de salarizare a bugetarilor, în care reclamă că din 7 iulie reprezentanţii instituţiei nu au mai fost chemaţi la negocieri.

"Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii susţine necesitatea completării secţiunii referitoare la salarizarea judecătorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi a magistraţilor asistenţi şi cu alte dispoziţii, referitoare la premiul anual cuvenit acestor categorii de personal şi la indemnizaţia de instalare cuvenită absolvenţilor la încadrarea ca judecători, procurori sau personal asimilat acestora, în aceleaţi condiţii în care aceste drepturi sunt reglementate în prezent de OUG 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei", se arată în scrisoare.

În acelaşi timp, asemănător dispoziţiilor consacrate funcţionarilor publici şi unor categorii de personal din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională (art. 63 şi art. 101 din anteproiect), trebuie reglementate şi în cazul judecătorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi magistraţilor asistenţi, drepturile salariale pe perioada suspendării din funcţie, notează Andreieş.

În sprijinul propunerilor CSM, instituţia a comunicat o situaţie comparativă privind elementele sistemului de salarizare pentru categoriile profesionale plătite din fonduri publice.

În 2 septembrie, Guvernul va adopta Legea unică a salarizării prin asumarea răspunderii în Parlament, salariile din justiţie urmând a fi diminuate substanţial.

Mai mult, în urma faptului că Ministerul Finanţelor a pierdut procesele, fiind obligat la plata sporului de 50 la sută pentru stres către magistraţii şi angajaţii din CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcolii Naţionale de Grefieri, guvernanţii nu au intenţia de a îmbunătăţi grila de salarizare pentru această categorie profesională.

Astfel, cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi cei de la instanţe şi parchete, aceiaşi care au fost defavorizaţi şi până acum, prin deciziile Executivului.

Adoptarea Legii unice de salarizare în forma proiectului actual - care stabileşte, de exemplu, ca judecătorul stagiar cu o vechime de trei ani să aibă coeficientul de 4,03, în loc de 8,85, cât se stabiliseră la masa negocierilor - va determina un val de proteste din partea magistraţilor de la instanţe şi parchete, care din ce în ce mai tare reclamă neimplicarea CSM în rezolvarea problemelor lor.

Încercarea şefului statului de mediere a conflictului dintre puterea judecătorească, pe de-o parte, şi Executiv, de cealaltă parte, a relevat doar inerţia şi rigiditatea Consiliului Superior al Magistraturii şi a accentuat declinul moral din sistemul judiciar.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legea unică de salarizare, adoptată în 2 septembrie, justiţia are reduşi coeficienţii cu 50%.
 Vizualizări articol: 1255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Legea unică de salarizare, adoptată în 2 septembrie, justiţia are reduşi coeficienţii cu 50%2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei