Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iul 2009 - Anul XIV, nr. 176 (4162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a aprobat modificarea metodei de calcul al taxei de utilizare a infrastructurii feroviare

Joi, 30 Iulie 2009 (14:19:17)

Taxa pentru utilizarea infrastructurii feroviare plătită de operatorii de profil către CFR SA, cu o valoare unitară în prezent, va fi diferenţiată în funcţie de anumiţi indicatori, precum tonajul, distanţa parcursă, tipul liniei de circulaţie şi al traficului, respectiv de călători sau de marfă.

În prezent, taxa este de 9 lei pe kilometru în cazul fiecărui tren de călători şi de 14 lei/tren km la transportul de marfă.

Noua metodă de calcul a fost propusă de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii într-un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea Actului adiţional pe anul 2009 la contractul de activitate a CFR SA pentru perioada 2008-2011. Proiectul a fost aprobat de Guvern şi publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Rutele vor fi clasificate în funcţie de tipul acestora, respectiv electrificate şi neelectrificate, precum şi de viteza maximă de circulaţie.

În funcţie de viteza de circulaţie, liniile au fost împărţite în şapte tipuri, respectiv linii cu ecartament îngust, linii cu trafic mai mic de cinci trenuri pe zi, linii cu trafic exclusiv de marfă (cu o viteză între 0 şi 60 km/oră) şi linii comune cu traficul de călători, care sunt împărţite, la rândul lor, în patru tipuri (de la 0-60 km/oră, 61-100 km/oră, 101-120 km/oră şi 121-200 km/oră).

În urmă cu două săptămâni, două asociaţii feroviare, Asociaţia Industriei Feroviare din România şi Asociaţia Transportatorilor Feroviari din România, au protestat faţă de aceste modificări, susţinând că vor aduce o majorare a tarifelor.

"În prezent, taxa pentru trenurile de marfă este de 14 lei per tren kilometru, un tarif nici mic, dar nici mare, în comparaţie cu Europa. Prin nouă formulă de calcul au fost măriţi unii coeficienţi, care au dus costul mediu la 15,5 lei per tren kilometru. Propunerea noastră este să rămână la 14 lei, cum e de aproximativ patru ani", a declarat, la acea dată, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Feroviari din România, Constantin Pestrea.

Potrivit lui Pestrea, după noul mod de calcul, operatorii feroviari de marfă ar urma să plătească o taxă de 28 lei pe tren kilometru, pentru a putea circula cu un tren de 3.000 tone, pe relaţia Bucureşti-Constanţa, clasificată drept cea mai scumpă rută.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a aprobat modificarea metodei de calcul al taxei de utilizare a infrastructurii feroviare.
 Vizualizări articol: 601 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a aprobat modificarea metodei de calcul al taxei de utilizare a infrastructurii feroviare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei