Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iul 2009 - Anul XIV, nr. 176 (4162)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul vrea să oblige băncile să răspundă în maximum 30 de zile la solicitările de creditare

Joi, 30 Iulie 2009 (13:44:35)

Guvernul caută o modalitate prin care să poată obliga băncile să răspundă la cererile de creditare într-un interval maxim de 30 de zile, variantele analizate fiind modificarea legislaţiei în vigoare sau adoptarea unei legi distincte, aplicabile tuturor categoriilor de solicitanţi de credite.

Executivul intenţionează astfel să reducă perioada în care solicitanţii primesc un răspuns la cererile de contractare a creditelor.

"Instituirea unei astfel de obligaţii va fi analizată luând în considerare că procedura de soluţionare a cererilor de creditare este diferită pentru persoane fizice şi firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de suma solicitată şi de obiectul contractului. Obligaţia poate fi însă introdusă printr-un termen fix de rezolvare a cererii, dar şi o perioadă suplimentară de răspuns dacă durata analizei depăşeşte 30 zile, cu condiţia ca solicitantul să fie informat din timp", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Băncile vor fi astfel obligate să comunice decizia privind acordarea creditului în cel mult 30 zile de la înregistrarea cererii, iar dacă durata de soluţionare a cererii necesită mai mult de 30 zile, răspunsul va fi comunicat într-un interval mai lung, termen care va fi stabilit de Guvern, cu condiţia ca solicitantul să fie anunţat în scris despre acest lucru în 30 de zile.

Potrivit surselor citate, această obligaţie poate fi introdusă fie printr-o lege distinctă aplicabilă oricăror categorii de clienţi ai băncilor, fie prin modificarea actelor normative în vigoare.

Actele care pot fi modificate prin introducerea unei astfel de reguli sunt Legea 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor persoane fizice, Legea 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobliare şi Ordonanţa Guvernului 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

Propunerea va fi discutată cu Banca Naţională a României, Ministerul pentru IMM şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va avea o discuţie cu reprezentanţii băncilor, cărora le va cere să urgenteze termenul până la care dau un răspuns firmelor în legătură cu creditele pe care acestea le solicită.

El a arătat că oamenii de afaceri reclamă întârzierea cu care primesc răspunsurile de la bănci în legătură cu creditele solicitate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul vrea să oblige băncile să răspundă în maximum 30 de zile la solicitările de creditare.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul vrea să oblige băncile să răspundă în maximum 30 de zile la solicitările de creditare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei