Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iun 2009 - Anul XIV, nr. 129 (4115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La frontiera de est a UE, sătenii nu ştiu ce se votează, dar ştiu că Europa se vede doar la TV

Vineri, 5 Iunie 2009 (16:02:34)

În comuna ieşeană Victoria, situată chiar la frontiera de est a Uniunii Europene, campania electorală aproape că nu s-a simţit. Oamenii spun că n-au mai primit nici măcar pixuri, ca altădată, dar că se duc la vot, chiar dacă nu ştiu cine sunt candidaţii şi nici ce înseamnă alegeri europarlamentare.

Comuna ieşeană Victoria este situată chiar la frontiera de est a Uniunii Europene şi numără 4.700 de suflete. Majoritatea oamenilor o duc greu, iar dacă nu cunoşti zona n-ai spune că te afli la doar 25 de kilometri de Iaşi.

Ce înseamnă Europa? "E o fată frumoasă pe care o vedem doar la televizor. Uite autostrada noastră, e drumul care duce la primărie", răspunde moş Costache, stând rezemat într-o cârjă pe marginea drumului.

E cunoscut drept unul dintre înţelepţii locului, iar când îi spui că Victoria e deja de mai bine de doi în Uniunea Europeană bătrânul se încruntă. Dă din mână, aţintindu-şi ochii spre râul Prut, ca un gardian atent la orice mişcare din jur. Bătrânul nu poate uita că anul trecut apele s-au umflat peste noapte şi a fost evacuat, aproape cu forţa, din propria casă. După ce rememorează, precum un veteran al războiului cu natura, episodul refugiului la şcoala din sat, îl întreb dacă merge duminică la vot. Moş Costache se uită în jos, parcă ruşinat de locul în care a ajuns discuţia şi rosteşte un "da" protocolar şi neconvingător.

În comuna Victoria, aproape nimeni nu-ţi spune că nu se prezintă duminică la urne. Paradoxal, când aduci vorba despre politică, sătenii ezită, semn că subiectul le displace profund.

"Votez cum ne zice primarul, doar noi nu ştim cum e cu alegerile astea", afirmă pe un ton ridicat un alt sătean.

Cele trei săptămâni de campanie electorală pentru euroalegeri au trecut aproape neobservate. Localnicii din Victoria spun că au auzit ei ceva, că vor fi alegeri şi că sunt nişte candidaţi, dar recunosc cu sinceritate că nu ştiu exact despre ce este vorba.

Cine sunt cei de la care sătenii se informează?

"Am antenă satelit, doar că seara mă cert cu nevasta. Ea vrea să vadă dacă au găsit-o pe Elodia. Mai prind şi eu câte o dezbatere când ea are treabă prin casă", spune, resemnat, Mihai Sintescu, un alt sătean, trecut recent în şomaj.

În localitate, doar nişte amărâte de bannere şi vreo câteva afişe te duc cu gândul că se apropie vreun scrutin. Confruntarea, la nivel vizual, se duce între PSD, PDL şi PNL, galbenul fiind culoarea cea mai des întâlnită, dată fiind apartenenţa politică a primarului.

Spre deosebire de alegerile din toamnă, când afişele nu rezistau întregi mai mult de câteva ore, acum nimeni nu se mai atinge de ele.

"E o campanie liniştită, dar puţin cam monotonă", spune primarul comunei Victoria, Daniel Creţu.

Fiecare dintre partidele importante au echipe de campanie care cutreieră comuna cu afişele sub braţ.

"Avem materiale de nu ştim ce să mai facem cu ele. Am primit prea multe de la Iaşi. Probabil le era frică să nu fie rupte, caz în care noi trebuia să le înlocuim. Oamenii sunt cumsecade, doar copiii le mai rup, dar aşa din joacă", susţine un tânăr care lucrează pentru campania PDL. Spune că nu primeşte vreun ban pentru asta, ci o face pentru că l-a rugat unchiul, om important în organizaţia din sat.

Nici un candidat la europarlamentare, fie de la Iaşi, fie de la Bucureşti, nu s-a ostenit să ajungă la Victoria în această campanie. Pe uliţele din sat nimeni n-a mai văzut în ultima lună materiale electorale.

"Anul trecut, au venit găleţi cu sutele. Măcar un pix de-am fi primit şi tot era bun. O fi din cauza crizei, cine ştie", comentează Maria Moroşanu, o femeie care nu ştie cine sunt candidaţii, dar e decisă să meargă duminică la vot.

Pe uliţele din satul Sculeni, oamenii par ceva mai informaţi despre politică, dar şi mai nemulţumiţi de "cei care tot promit, dar nu fac nimic".

"Să fim serioşi, ce să-mi facă mie Uniunea Europeană? N-aţi văzut că ei vor să construiască autostrăzi şi noi umblăm cu cizmele pline de glod?", spune revoltat Costel Amarandei, care adaugă că "toate se fac pe ascuns în ţara asta".

Primarul din Victoria e totuşi optimist şi spune că participarea la vot se va apropia de cea din toamnă, de la uninominale.

"Atunci au venit la vot cam 49 la sută dintre săteni. Nu va fi la fel şi de data asta, dar undeva pe-aproape", crede edilul Daniel Creţu.

La capătul Uniunii Europene, oamenii continuă să spere într-o viaţă mai bună. Doi paşi mai încolo, Prutul curge liniştit, şerpuind pe după casa lui moş Costache. Oamenii ştiu sigur că nu mai vin inundaţiile vara asta, dar se tem de seceta care se face deja simţită.

"Dacă Europa asta ne-ar face irigaţii, duminică ar fi coadă la vot", spune bătrânul.

Moş Costache a prezentat verbal masterplanul proiectului visat de oamenii din Victoria. Rămâne doar ca vreo autoritate să-i preia proiectul şi să-l pună în practică.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La frontiera de est a UE, sătenii nu ştiu ce se votează, dar ştiu că Europa se vede doar la TV.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
La frontiera de est a UE, sătenii nu ştiu ce se votează, dar ştiu că Europa se vede doar la TV1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei