Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iun 2009 - Anul XIV, nr. 129 (4115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


De ce să merg la vot?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este pentru prima dată după 1990 când îmi pun întrebarea: de ce să merg la vot? Începând cu scrutinul de la 20 mai 1990, de fiecare dată am fost la urne. Entuziasmul de la început a scăzut odată cu trecerea anilor. Pe măsură ce am cunoscut mai bine clasa politică, pe măsură ce, ca mai toţi românii, am fost dezamăgit de aceasta, de promisiunile neonorate, de vorbele goale pe care le aruncau în campaniile electorale, vorbe despre care realizam că sunt lipsite de conţinut şi substanţă de abia după ce politicienii pe care îi votam ajungeau în funcţii.
Evident că cea mai mare dezamăgire a fost după alegerile din 1996. Dar, ca mulţi dintre români, am trecut şi peste astea. Am continuat să merg la vot, pentru că mi se părea firesc şi chiar obligatoriu să îmi exprim opţiunea pentru persoana care va conduce localitatea, pentru persoanele care vor reprezenta judeţul în Parlamentul României şi pentru cel care va fi în fruntea ţării.
Mi se părea firesc, şi mi se pare în continuare, că, pentru a avea pretenţii de la cei aleşi, trebuie să mă implic şi eu. Dacă sunt indiferent la alegerea primarului, dacă nu mă interesează cine ajunge în fruntea urbei şi nu merg la vot, atunci cu ce drept pot să am pretenţii după aceea? Asta a fost şi este poziţia mea.
Dar, acum este vorba despre alegerile europarlamentare. La primele alegeri de acest gen din ţara noastră, în 2007, am fost la vot, tot cu mult entuziasm. Erau primele alegerile europarlamentare din România! Era un moment istoric! Am fost la vot, chiar dacă ştiam destul de puţin despre structurile europene. Dar îmi spuneam că lucrurile sunt la început, iar în doi ani toţi românii vor fi informaţi despre ceea ce înseamnă Parlamentul European, despre structurile acestuia şi modul de funcţionare.
Au trecut doi ani şi lucrurile nu s-au schimbat deloc. Parlamentul European pare extrem de departe pentru alegătorul român de rând. Şi, de fapt, chiar şi pentru unii politicieni. Parlamentul European pare ceva învăluit în ceaţă, ceva despre care nu prea ştie omul simplu cui foloseşte sau dacă foloseşte la ceva.
Acum doi ani, într-o serie de emisiuni la Plus TV, reproşam politicienilor din toate partidele că nu au făcut nimic pentru a explica românilor ce înseamnă Parlamentul European, care este importanţa acestuia. Toţi au promis că până la următoarele alegeri lucrurile se vor schimba. Eu nu am simţit nimic. Nu am văzut, în afara campaniei electorale, acţiuni prin care să se explice oamenilor ce înseamnă aceste structuri europene. Cu siguranţă că se puteau face şi cu bani europeni astfel de acţiuni. Dar trebuia puţin interes. Nu a existat acest interes, astfel încât Parlamentul European continuă să rămână, pentru cei mai mulţi dintre români, învăluit în ceaţă. Iar interesul pentru oamenii care vor merge acolo va fi în consecinţă.
De ce să merg la vot? Nu ştiu. Nu pot da un răspuns care să mobilizeze şi alţi oameni. Voi merge, totuşi, la vot, pentru că mai am încă acea mult hulită conştiinţă civică. Vă îndemn şi pe dumneavoastră să mergeţi la vot, dar nu am nici un argument solid să vă conving.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce să merg la vot?.
 Vizualizări articol: 2274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
De ce să merg la vot?3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Votul nostru trimis de
( 5 iun 2009, 15:55:44
aveti perfecta dreptate si eu am fost intotdeauna la vot, indiferent ce am votat, totusi trebuie sa mergem cu totii..... sigur ca multi nu stiu nici dupa 20 de ani ce voteaza, cred ca nici cei alesi in P.E. nu stiu prea bine de ce merg acolo, dar....ce sa facem, in loc sa ne desteptam, sa intram cu totul in Europa, noi dam inapoi ca racul.... totul merge din rau in mai rau.....parca , nimic nu ne iese.....suntem aruncati intr-un ocean de unde nu mai razbim sa ajungem la mal......ma voi duce la vot, totusi....trebuie.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei