Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 iun 2009 - Anul XIV, nr. 129 (4115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment

Berceanu ameninţă constructorii că-i lasă pe drumuri, dacă nu respectă contractele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, avertizează firmele care lucrează la construcţia şi modernizarea drumurilor că va rezilia contractele, în cazul în care companiile respective nu-şi onorează angajamentele.
Berceanu a declarat, ieri, la Suceava că multe firme din acest domeniu au o practică, deja, în a merge la licitaţii cu preţuri foarte mici, care nu acoperă nici măcar costul materialelor, pentru ca apoi, la presiunea publică, să ceară majorări de preţ pentru a-şi îndeplini obligaţiile asumate prin contract. Ministrul a afirmat că această practică trebuie să înceteze şi că va lua toate măsurile în acest sens.
„Firmele care cred că pe aici pot să facă orice, în momentul în care nu se ţin de treabă, pierd lucrarea şi nu numai lucrarea respectivă, ci şi încrederea unui beneficiar foarte mare, care este Ministerul Transporturilor, că pot să mai lucreze prin alte părţi. Până nu vom face aşa ceva, nu se va îndrepta situaţia. S-a creat un fel de legendă, că în România te duci, ai trei inşi şi patru laptopuri şi după ce iei lucrările le dai la firme mai mici, tu îţi iei tot profitul şi ăia muncesc. Cred că această chestiune trebuie să înceteze. Reziliez contracte şi voi mai rezilia”, a afirmat ministrul Transporturilor.
Acesta şi-a exprimat regretul că nu a reuşit să modifice legislaţia în aşa fel încât firmele care oferă preţul cel mai mare şi preţul cel mai mic să fie eliminate din start şi să fie analizate ofertele celelalte.
Radu Berceanu a explicat cum cei care câştigă licitaţii la preţuri mici „stau şi aşteaptă ca să li se facă măriri de preţuri”.
„Lumea ne înjură pe noi, că nu se lucrează şi ei ştiu că la un moment dat, datorită presiunii, noi o să cedăm şi o să mărim preţurile la valori la care pot să facă drumul ăla. Eu sunt dispus ca, în loc să cedez la presiune şi să măresc preţurile, să reziliez contractele. Cum nu se apucă imediat de treabă foarte tare - şi nu se apucă pentru că ştiu că trebuie să aducă bani de acasă, la preţul la care au licitat - trebuie să înţeleagă toată lumea că reziliem”, a ameninţat ministrul.

 

Greşelile de proiectare, apreciate ca erori umane

Radu Berceanu şi-a început vizita la şoseaua de centură a municipiului Suceava, apoi a mers pe DN 17, la Păltinoasa şi la Gura Humorului, unde a aflat de la constructor, SC COLAS, prin Ştefan Hanganu, că soluţia aleasă pentru reabilitarea podului de la Gura Humorului este una „nefericită, dar fortuită”, iar la podul nou de la Frasin ar fi mai bună o altă soluţie decât cea proiectată pentru hidroizolaţie, dar aceasta este cu 80 la sută mai scumpă.
„Cea mai bună soluţie, ca durată de execuţie, şi mai ieftină a fost un pod nou, grinzile sunt montate, se execută şi rampele. Ar fi frumos să-l terminăm până la sfârşitul anului, dar mai e o mică problemă pentru asta: ne prinde perioada rece şi trebuie să modificăm soluţia de hidroizolaţie, mai rapidă, dar mai scumpă cu 80 la sută decât baza, dar merită”, a spus directorul firmei COLAS.
Ministrul i-a cerut să-i facă o propunere scrisă pe această temă şi, de asemenea, să respecte termenul de 30 iunie pentru finalizarea lucrărilor de modernizare pe tronsonul pe care l-au câştigat pe DN 17.
Întrebat de ce nu sunt corectate la începutul lucrărilor greşelile de proiectare pe care le-a remarcat şi el, ministrul ne-a răspuns: „Autorităţile locale au cerut să adăugăm nişte lucruri, pe care le vom adăuga pe parcurs. Nu e o greşeală tehnică sau un proiect în neregulă, ci adăugăm nişte lucruri. Unele proiecte poate au câte o greşeală, şi noi mai avem greşeli, că suntem supuşi greşelii”.

 

Ministrul Transporturilor propune desfiinţarea căii ferate din Rădăuţi

De la Humor, delegaţia oficială a mers la podul de la Marginea, unde localnicii au solicitat completarea lucrărilor cu îndiguiri de maluri şi un canal, altfel „podul va rămâne doar un monument şi la prima viitură mai serioasă vor fi din nou probleme”, iar de aici a plecat la Rădăuţi.
Primarul Aurel Olărean i-a prezentat proiectul rutei ocolitoare şi a solicitat finanţare pentru execuţia lucrărilor. După ce s-a uitat pe hartă, Radu Berceanu s-a interesat de calea ferată care taie în două oraşul Rădăuţi şi le-a propus autorităţilor locale şi judeţene s-o desfiinţeze, pentru a lărgi drumul paralel cu ruta feroviară.
„O să ne mai uităm o dată la traficul de călători, pentru că am senzaţia că această cale ferată, după cât este de ruginită, este foarte puţin utilizată, să vedem despre ce e vorba, pentru că n-are rost să ţinem nişte lucruri aşa. Eventual să vedem poate o facem o chestie turistică, ne mai gândim. E păcat să rămână în centrul oraşului”, a arătat ministrul.
Luat prin surprindere şi încercând să salveze principala cale de transport a mărfurilor pentru firmele din zona Rădăuţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prins din zbor varianta pentru turism şi a spus că este o soluţie bună, „poate merge până la Putna, e un traseu superb de aici, din Rădăuţi, şi avem şi la Moldoviţa”.

 

Flutur, desemnat de Berceanu „diriginte de şantier” pe DN 17 şi centură

„Nu am neapărat acum o idee precisă, dar nu trebuie lăsată aşa, că nici nu se foloseşte, nici nu se întreţine. Mai repede dublaţi drumul, că e vorba şi de terenul de dedesubt. Trebuie avută în perspectivă o anumită idee. O să trimitem nişte proiectanţi aici, să vină de la CFR, să vadă exact ce legături sunt. Sunt în zonă case vechi şi foarte frumoase, care dacă mai circulă trenul şi camioane grele se distrug. Să mergem pe ideea ca la primăvară să dăm drumul la proiectele astea”, a afirmat Berceanu, care a promis că va găsi şi soluţii de finanţare a şoselei de centură a Rădăuţiului şi a celei din Fălticeni.
În cadrul unei conferinţe de presă ad-hoc, ministrul Transporturilor a mai declarat că, până în 2012, la minister va fi finalizată documentaţia pentru „Autostrada Nordului”, de la Iaşi la Târgu Mureş, cu finanţare de la Uniunea Europeană şi co-finanţare guvernamentală, drum care ar lega toată partea de Nord a ţării de autostrada Transilvaniei şi, cu o bretea, pe culoarul 4 să se poată ajunge în Vestul Europei pe autostradă.
La finalul vizitei de aproape trei ore efectuate la Suceava, Radu Berceanu a afirmat că este mulţumit că se lucrează foarte mult la infrastructura de transport şi, mai în glumă, mai în serios, a spus că îl desemnează pe Gheorghe Flutur „diriginte de şantier voluntar”, pentru a monitoriza respectarea calendarului lucrărilor pe DN 17 şi pe şoseaua de centură a Sucevei.
Pe parcursul vizitei, ministrul Transporturilor a fost însoţit de preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, de primarul Ion Lungu, de deputatul PD-L de Suceava Ioan Bălan, de vicepreşedintele CJ Daniel Cadariu şi de şeful cancelariei lui Gheorghe Flutur, Niculai Barbă, precum şi de specialişti drumari din cadrul CJ şi de la Compania Naţională de Drumuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Berceanu ameninţă constructorii că-i lasă pe drumuri, dacă nu respectă contractele.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berceanu ameninţă constructorii că-i lasă pe drumuri, dacă nu respectă contractele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce frik le este....... trimis de
( 5 iun 2009, 13:37:47
deasta nu mai pot constructori!!!! Ati auzit de vreun contract reziliat.

aveti stiinta de vreo sanctiune pt. intirziere sau pt lucrari de proasta

calitate?
2.   Idem trimis de
( 5 iun 2009, 14:22:10
bine scris (mai sus de mine)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei