Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mai 2009 - Anul XIV, nr. 121 (4107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a redus subvenţiile din 2009 pentru producţia de cărbune şi uraniu

Miercuri, 27 Mai 2009 (19:13:20)
Guvernul a redus subvenţiile pe produse acordate în acest an Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, comparativ cu sprijinul asigurat anul trecut, diminuarea ajutorului fiind inclusă în acordul cu UE, în vederea eliminării totale a acestora.

Subvenţia pe unitatea de produs pentru CNH a fost stabilită, prin hotărâre de guvern, la 29,24 lei/gigacalorie huilă energetică, faţă de 35,7 lei/gigacalorie în 2008, suma totală fiind menţinută la 281,05 milioane de lei.

Subvenţia pentru protecţie socială în cadrul CNH pentru acest an se ridică la 12,1 milioane de lei.

Pentru Compania Naţională a Uraniului (CNU) Bucureşti au fost aprobate subvenţii totale de 30,5 milioane de lei şi un ajutor de protecţie socială de 2,9 milioane de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Alexandru Pătruţi a declarat agenţiei MEDIAFAX, la începutul lunii aprilie, că subvenţiile pe produse acordate în acest an Companiei Naţionale a Uraniului Bucureşti şi Companiei Naţionale a Huilei Petroşani vor fi reduse.

"Subvenţiile sunt mai mici decât anul trecut, aceasta este o componentă a acordului cu Uniunea Europeană, ca în fiecare an să scadă, iar la sfârşitul anului 2010 trebuie să dispară", a declarat oficialul ME.

În perioada 2007-2010, cu avizul Comisiei Europene, statul poate acorda CNH ajutoare de stat, sub formă de subvenţii, în valoare de circa 1,29 miliarde lei.

CNH este cel mai mare datornic al statului, cu datorii de peste 2,9 miliarde de lei, din care majorările şi penalităţile reprezintă 2,01 miliarde de lei. Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban a declarat, în luna februarie, că producţia de huilă va continua să fie subvenţionată de la bugetul de stat, cel puţin până în 2011, iar numărul de angajaţi al CNH va fi redus de la circa 10.000 până la cel mult 8.500.

Şerban a mai spus, atunci, că singurul mod de a menţine în activitate CNH este prin subvenţionare, ca măsură politică, nu economică, dar ME intenţionează să elaboreze o serie de măsuri care vor viza, până în 2010-2011, încetarea subvenţionării de către stat, "ceea ce va fi foarte greu".

Autorităţile, împreună cu sindicatele şi patronatele, au format, în luna ianaurie, grupuri de lucru pentru găsirea de soluţii la criza economică mondială, şi au propus contractarea de către ME a unor credite de 390 milioane euro pentru CNH, programul de închidere a minelor şi regenerarea zonelor afectate de închiderea unor mine.

Fostul Guvern a anunţat, în august 2008, că va reorganiza CNH până la sfârşitul lunii noiembrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a redus subvenţiile din 2009 pentru producţia de cărbune şi uraniu.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a redus subvenţiile din 2009 pentru producţia de cărbune şi uraniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei