Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mai 2009 - Anul XIV, nr. 121 (4107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


De ce se vrea capul lui Todiruţ? Din răzbunare.

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Simţind vântul schimbării care bate prin instituţiile descentralizate ale judeţului, unii şi-au spus că ar fi momentul ca acest vârtej să-l mute de pe scaun şi pe şeful IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ.

Iar cum şefia Poliţiei nu a intrat, aşa cum e şi normal, în împărţeală frăţească a funcţiilor de către alianţa aflată la guvernare, singurul mod de a-l schimba pe Todiruţ era găsirea unor nereguli în activitatea sa.  Aşa că au venit controale după controale, în urma cărora, în ciuda meticulozităţii cu care au fost efectuate, nu s-au găsit motive pentru debarcarea şefului IPJ Suceava.

Interesant este, însă, cum au venit aceste controale: în urma unor sesizări anonime, trimise de nişte ofiţeri pensionabili. Iar asta pentru că Todiruţ a cam deranjat câteva din structurile bine închegate între anumiţi poliţişti din judeţ.

Ţin minte că îmi povestea odată un poliţist despre mafia lemnului, care proteja „drumul hoţilor”. Acest „drum” însemna trasee bine conturate pe care se deplasau căruţe sau maşini cu lemne fără acte. Toţi cotizau. Iar din cotizaţii trăiau mulţi şi mari.

Nu ştiu dacă cunoaşteţi cum era sistemul, pe vremuri, pe litoral. Chelnerii încasau ciubucurile, iar la sfârşitul zilei dădeau fiecare o cotă şefului de sală. La rândul lor, şefii de sală dădeau partea şefului de restaurat, sau cum s-o fi chemând. Iar şefii de restaurant, la şeful de complex şi aşa mai departe.

Ofiţerul de care vorbeam îmi povestea că aşa funcţiona treaba şi cu poliţiştii. Şefii de post de pe „drumul hoţilor” dădeau mai departe cota la şefii direcţi de la judeţ, care cine ştie pe cine mai omeneau cu bani. După ce a ajuns şef la IPJ Suceava, Todiruţ a distrus „drumul hoţilor”, schimbând şefii de post de pe traseu. Vă daţi seama că au căzut toate combinaţiile. Ofiţeri care stăteau în birou, la călduţ, şi încasau bani frumoşi ca să doarmă în papuci s-au trezit fără cheta (consistentă) lunară în buzunare. Asta a deranjat.

S-au mai „săpat” gropi mari şi pe „drumul ţigărilor”, alt traseu aducător de bani frumoşi. Şi multe altele. În fine, nu vreau să-i ridic statuie lui Todiruţ, eu nu bag mâna în foc pentru nimeni. Dar, aici este vorba despre nişte fapte pe care nimeni nu le poate contesta. Fapte pe care cei „păgubiţi” nu le uită şi nu le iartă, chiar după ani şi ani. Aşa că au trimis anonime.

Cum spuneam, acuzele aduse în aceste anonime s-au dovedit a fi total nefondate, în urma controalelor efectuate. Ceea ce m-a intrigat, însă, sunt două dintre acuzaţiile aduse lui Todiruţ în aceste anonime, cele referitoare la soţia lui şi la achiziţionarea sediului din str. Universităţii.

Prima. Şeful IJP era acuzat că şi-a premiat şi promovat soţia. Premiul respectiv a fost de 1.500 de lei şi a fost acordat direct de către şeful IGP. Doamna Todiruţ lucrase într-un dosar cu o structură a Ministerului de Interne, dar din alt judeţ. În urma finalizării cazului, cei cu care a colaborat au trimis o scrisoare de mulţumire către IGP, în care menţionau numele a trei ofiţeri, între care şi doamna Todiruţ. Prin urmare, şeful IGP a decis premierea acestora. Pe de altă parte, doamna Todiruţ a fost promovată la „termen”, aşa cum se întâmplă în poliţie şi armată. După un număr de ani, dacă nu ai abateri, eşti avansat în grad.

A doua. Nicuşor Todiruţ era acuzat că a plătit prea mult (100 de miliarde de lei vechi, fără TVA), acum doi ani, pentru achiziţionarea sediului din str. Universităţii. Lăsând la o parte faptul că s-a efectuat descărcarea de gestiune de către Curtea de Conturi (adică inspectorii acestei instituţii au constatat că totul a fost în regulă), şi un copil de la şcoala primară ştie că şeful unei instituţii nu poate face o astfel de achiziţie după bunul plac. Se fac comisii de evaluare, de negociere, iar membrii acestora sunt primii care răspund. Apoi, banii nu îi are Todiruţ sub birou, ci îi dă ministerul de resort, în urma unor documentaţii beton.

De ce m-au intrigat aceste două acuzaţii? Pentru că un om care gândeşte cât de cât (nu mai spun că, poliţist fiind, are şi acces la informaţii) îşi dă seama de ridicolul lor, mai ales în cazul achiziţiei. Ca să le faci, trebuie să fii ori lipsit de minte, ori extrem de rău intenţionat, să ai o ură în tine care te face să nu mai vezi nimic în faţa ochilor. Dar, când piezi „cărămizi” de bani, totul e explicabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce se vrea capul lui Todiruţ? Din răzbunare..
 Vizualizări articol: 2531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 17 voturi
De ce se vrea capul lui Todiruţ? Din răzbunare.3.3517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei