Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mai 2009 - Anul XIV, nr. 121 (4107)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ieri, după-amiază

“Bucovina înaripată” a fost amplasată pe soclu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei (sau „Bucovina înaripată”, aşa cum şi-a intitulat artistul plastic Mircea Dăneasă lucrarea în proiectul pe care l-a prezentat Primăriei Suceava în anul 2006) a fost amplasat ieri, după-amiază, pe soclul din zona centrală a urbei.

 

Monumentul are 8,5 m înălţime şi cântăreşte cca. 550 de kg

Monumentul, realizat din răşină polimerică fixată pe textură din fibră de sticlă, are o înălţime de 8,5 m şi este alcătuit din două tronsoane (care cântăresc împreună cca. 550 kg) îmbinate între ele prin sudură pe axul metalic al lucrării.

Alegerea răşinii polimerice ca material de lucru a fost soluţia optimă atât în privinţa costurilor, cât şi pentru realizarea la timp a lucrării.

Ţinând cont de faptul că amplasamentul este provizoriu (întrucât există un proiect pentru construirea în zonă a unei mari parcări subterane) lucrarea executată din răşină polimerică poate fi oricând demontată de pe soclu.

 

Lucrarea are reflexe de aur, verde smaragd şi roşu veneţian

Cu ajutorul unei macarele, Mircea Dăneasă şi o echipă mixtă (alcătuită atât din oameni puşi la dispoziţie de Primărie, cât şi din artiştii şi meşterii cu care a executat lucrarea în atelier) au amplasat monumentul pe soclul din beton în mai puţin de o oră şi l-au fixat în poziţia stabilită în proiect.

Lucrarea, care reprezintă o siluetă înaripată (care îmbină simbolismul crucii cu cel al zborului), patinată în bronz nobil polizat, are reflexe de aur, verde smaragd şi roşu veneţian.

 

„Bucovina înaripată” va fi dezvelită mâine, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor

Primarul Ion Lungu, viceprimarul Viorel Seredenciuc şi inginerul Mihai Jitariuc au fost de faţă la momentul instalării monumentului.

Realizat la comanda Primăriei şi a Consiliului Local Suceava, Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei răspunde, pe de o parte, unei necesităţi (ca obiectiv simbolic pentru organizarea manifestărilor de omagiere a eroilor neamului), iar pe de altă parte se înscrie ca un reprezentativ element vizual în scenografia arhitecturală a urbei.

„Bucovina înaripată” va fi dezvelită mâine, în ziua de prăznuire a Înălţării Domnului, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Bucovina înaripată” a fost amplasată pe soclu.
 Vizualizări articol: 1807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Bucovina înaripată” a fost amplasată pe soclu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei