Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2009 - Anul XIV, nr. 103 (4089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu MECI, teza de joi va fi susţinută

Miercuri, 6 Mai 2009 (16:15:36)

Ministrul Ecaterina Andronescu a transmis, miercuri, elevilor care vor susţine, joi, teza la Limba română să se pregătească "pentru o zi normală", după ce toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu Ministerul Educaţiei.

Acordul semnat miercuri are zece puncte, cea mai multă atenţie acordându-se punctului unu din document referitor la resursele alocate Educaţiei prin buget astfel încât să fie asigurate veniturile salariale ale cadrelor didactice.

Ecaterina Andronescu a citit, într-o conferinţă de presă la finalul negocierilor, prevederile acordului semnat între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi reprezentanţii celor patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater".

Primul punct prevede ca resursele alocate Educaţiei prin buget să fie asigurate de Ministerul Finanţelor Publice fără a afecta nivelul veniturilor salariale pe 2009.

Potrivit punctului doi din acord, în luna mai se va constitui, prin ordin al Ministrului Educaţiei, comisia de monitorizare pentru evaluarea modului în care s-au realizat şi se vor realizat cheltuielile privind investiţiile în educaţie.

Punctul trei se referă la definitivarea principiilor şi a calendarului privind descentralizarea în conformitate cu o anexă din protocol care cuprinde un calendar ce eşalonează etapele procesului de descentralizare în conformitate cu acordul cu Banca Mondială, de a cărei expertiză beneficiază în desfăşurarea procesului de descentralizare.

Andronescu a precizat că vicepremierul Dan Nica a lansat o invitaţie ca marţea viitoare să fie o întâlnire la Ministerul Administraţiei şi Internelor, cu sindicaliştii şi reprezentanţii asociaţiilor primarilor de comune, de oraşe şi a preşedinţilor de Consilii judeţele.

"Dacă acolo vom conveni modificări faţă de aceste anexe, este un alt punct", a precizat ministrul Educaţiei.

Al patrulea punct din acord prevede menţinerea titularizării în sistemul naţional de învăţământ şi în viitoarele legi ale educaţiei.

Un alt punct se referă la preluarea în corpul legii salarizării unitare a sistemului bugetar a unui model european de ierarhiare a categoriilor bugetare. În acest sens, Ministerul Educaţiei va susţine plasarea cadrelor didactice cât mai aproape de vârful ierarhiei.

Totodată, proiectele şi programele de cercetare aflate în derulare vor continua, prin alocarea corespunzătoare a creditelor bugetare şi prin utilizarea creditelor de angajament.

Acordul mai prevede ca Ministerul Educaţiei şi partenerii sociali să înceapă dezbaterile pe legile învăţmântul pe data de 15 mai.

Punctul al optulea din acord prevede asigurarea finanţării pentru anul şcolar 2008-2009 a numărului de beneficiari ai bursei "Bani de liceu".

În ultimele două puncte ale acordului se arată că sindicaliştii suspendă greva anunţată, iar în cazul în care nu se vor respecta termenii din acest acord, îşi rezervă dreptul de a relua acţiunile de protest.

Ecaterina Andronescu le-a mulţumit miniştrilor Muncii, Finanţelor şi Administraţiei şi Interne pentru prezenţa la negocieri, întrucât în acord erau multe probleme care îi vizau şi împreună şi-au asumat toate cele zece puncte din acordul cu sindicatele.

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că acordul a fost asumat de premier, care a fost informat despre prevederile acestuia şi urmează să îl semneze.

Liderul Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a spus că acordul este pe muchie de cuţit şi că în orice moment în care nu va fi respectat unul din punctele acordului sau dacă vor apărea alte probleme, conflictul de muncă va fi redeschis.

El a atras atenţia, în conferinţa de presă, că "sfârşitul anului este departe".

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor Părinţilor din Învăţământul Preunivesitar, Mihaela Gună, prezentă la conferinţa de presă, a mulţumit că s-a ajuns la un acord între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii cadrelor didactice, întrucât tot acest conflict a avut efecte negative asupra elevilor.

Ministrul Educaţiei a apreciat prezenţa preşedintelui Federaţiei Naţionale a Asociaţilor Părinţilor, arătând că aceasta a fost un factor de stabilitate în discuţii.

Ministrul Gheorghe Pogea a declarat, miercuri, la finalul negocierilor, că sumele necesare pentru veniturile salariale ale cadrelor didactice sunt garantate, iar Ministerul Finanţelor se angajează să asigure aceste resurse, astfel că punctul unu din acordul cu sindicatele va fi respectat.

Înaintea semnării acordului, premierul Emil Boc a dat asigurări că Guvernul va rezolva în final toate problemele materiale ale profesorilor invocate în negocierile cu Ministerul Educaţiei.

Luni, sindicaliştii din învăţământ au încheiat un acord cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în urma căruia teza cu subiect unic la Limba şi literatura română a fost amânată din 5 mai în 7 mai, iar greva anunţată de sindicalişti pentru marţi a fost suspendată.

Acordul a fost trimis în teritoriu, pentru a fi analizat de filialele FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater", iar miercuri a fost semnat, conflictul de muncă fiind suspendat, astfel că toate tezele cu subiect unic vor avea loc la termenele stabilite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu MECI, teza de joi va fi susţinută.
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toate federaţiile din Educaţie au semnat acordul cu MECI, teza de joi va fi susţinută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei