Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2009 - Anul XIV, nr. 103 (4089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiectele de lege privind descentralizarea vor fi analizate duminică în şedinţă de Guvern

Miercuri, 6 Mai 2009 (17:28:12)
Proiectele de lege privind descentralizarea vor fi analizate duminică într-o şedinţă specială a Guvernului, după care va avea loc o videoconferinţă cu prefecţii a premierului Emil Boc şi vicepremierului Dan Nica pe această temă, urmând a se discuta şi despre fondurile UE şi investiţiile publice.

Nica, vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Internelor, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că au fost elaborate mai multe proiecte de lege privind descentralizarea, printre acestea numărându-se cel privind înfiinţarea poliţiei locale, descentralizarea în agricultură şi transmiterea spitalelor şi bazelor sportive în administrarea autorităţilor locale.

El a precizat însă că în ceea ce priveşte Ministerul Muncii mai trebuie reglementate anumite aspecte privind atât instituţia, cât şi modul de funcţionare a Autorităţii pentru Protecţia Copilului şi a Autorităţii pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, luna viitoare.

Ministerul Transporturilor are în curs de elaborare un proiect "care nu ţine de descentralizare, ci mai mult de o privatizare a societăţilor şi participarea la capitalul social al societăţii care ar reprezenta interes local, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru autorităţile locale", a spus vicepremierul.

El a precizat, totodată, că în domeniul culturii nu a fost încă finalizat proiectul de descentralizare, dar se doreşte menţinerea patrimoniului naţional în gestionarea ministerului de resort.

"Toate acţiunile care ţin de control şi întocmirea de strategii vor rămâne atributul Guvernului şi ministerelor, iar partea administrativă urmează a fi gestionantă de autorităţile locale", a conchis Nica.

Procesul de descentralizare va determina transferul de atribuţii în principalele domenii, respectiv educaţie, sănătate, ordine şi siguranţă publică, cultură, asistenţă socială, transporturi, agricultură, începând cu luna mai, conform unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.

În domeniul învăţământului preuniversitar de stat vor fi cedate atribuţiile de organizare a reţelelor şcolare şi de numire/eliberare din funcţie a directorilor, iar la nivelul unităţilor de învăţământ a celor referitoare la managementul resurselor umane.

"Participarea reprezentanţilor comunităţii locale la procesul de decizie în unităţile de învăţământ va fi la un nivel egal cu reprezentarea cadrelor didactice, iar finanţarea cheltuielilor curente ale şcolilor se va realiza în funcţie de standarde de cost/elev, acoperite integral de la bugetul de stat", se arată în document.

Şi pentru asistenţa socială vor fi stabilite standarde de cost şi calitate, iar Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului vor fi reorganizate şi restructurate. Activitatea celorlalte agenţii aflate în subordinea şi coordonarea Ministerului Muncii va fi eficientizată în vederea furnizării unor servicii pe principiul subsidiarităţii.

"În domeniul transporturilor se va proceda la descentralizarea porturilor fluviale rămase în subordinea ministerului, inspecţia rutieră şi metroul. Vor fi trecute în administrarea autorităţilor locale atât agenţiile teritoriale ale Autorităţii Rutiere Române, cât şi reprezentanţele judeţene ale Registrului Auto Român, direcţiile judeţene de drumuri şi poduri din subordinea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Dumuri, precum şi porturile fluviale şi fluvio-maritime şi aeroporturile de sub autoritatea ministerului", se arată în document.

În turism vor fi descentralizate unele activităţi de promovare turistică, dar şi plajele maritime şi fluviale, iar în domeniul sănătăţii vor fi transferate spitalele şi va fi cedată autorităţilor locale responsabilitatea numirii directorilor de spitale.

Pentru Ministerul Agriculturii se are în vedere cedarea terenurilor Agenţiei Domeniilor Statului către autorităţile locale, transferul atribuţiilor legate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală către consiliile judeţene, descentralizarea Romsilva, Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, urmând să fie înfiinţate şi camere agricole la nivelul fiecărei localităţi.

Atribuţiile legate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură vor fi împărţite între administraţia centrală (20%) şi cea locală (80%).

În domeniul culturii vor fi descentralizate instituţiile rămase în subordinea ministerului de resort şi ai căror beneficiari sunt cu preponderenţă comunităţile locale, iar direcţiile judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniu naţional, dar şi cinematografele vor fi transferate către autorităţile locale.

În paralel, Ministerul Administraţiei şi Internelor va finaliza proiectul de lege privind poliţia locală.

Descentralizarea administraţiei va impune modificarea Legilor privind administraţia publică locală, prefectul şi instituţia prefectului, statutul funcţionarilor publici, finanţele publice locale, statutul aleşilor locali, organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, Legea privind proprietatea publică şi Legea-cadru a descentralizării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectele de lege privind descentralizarea vor fi analizate duminică în şedinţă de Guvern.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectele de lege privind descentralizarea vor fi analizate duminică în şedinţă de Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei