Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2009 - Anul XIV, nr. 103 (4089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Finanţelor: CE poate amenda pentru deficit excesiv doar statelor din zona euro

Miercuri, 6 Mai 2009 (18:50:32)
Comisia Europeană poate impune sancţiuni financiare şi amenzi pentru deficit excesiv doar statelor din zona euro, iar în cazul ţărilor care nu fac parte din Uniunea Economică şi Monetară poate suspenda parţial sau integral finanţarea prin Fondul de Coeziune.

"Numai în cazul statelor din zona euro, Consiliul (European - n.r.) poate impune sancţiuni financiare şi amenzi într-un cuantum corespunzător. Consiliul, printr-o decizie aprobată cu majoritate calificată, la propunerea Comisiei, în cazul unui stat care nu face parte din zona Euro, poate hotărî suspendarea parţială sau integrală a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul în cauză, începand cu 1 ianuarie a anului urmator acestei decizii, dacă statul membru nu a luat măsuri efective, în conformitate cu Recomandarea Consiliului de reducere a deficitului excesiv", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Daca statul care a depăşit pragul de 3% din PIB privind deficitul bugetar ia măsurile corective necesare, Consiliul ridică suspendarea finanţării şi, în acelaşi timp, decide reincluderea fondurilor în buget.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că dacă România nu obţine în 2009 un deficit bugetar mai mic decât în 2008, atunci riscă sancţiuni financiare de la Uniunea Europeană, care pot începe cu 0,5% din PIB, adică "circa 700 de milioane de euro".

Băsescu a spus că atunci când se intră în procedura de deficit, înainte de a se aplica sancţiuni, ţara care a încălcat criteriile UE trebuie să ia o serie de măsuri, prin care să probeze că îşi reglează problema deficitului bugetar.

"Dacă anul acesta nu obţinem un deficit bugetar mai mic decât în 2008, efectul va fi că se poate trece la sancţiuni financiare, la amenzi, care pot începe cu 0,5% din Produsul Intern Brut, deci la România ar fi o amendă de circa 700 de milioane de euro, să spunem. Să sperăm că nu ajungem la amenzi, dar suntem în procedura de deficit", a adăugat Băsescu.

Comisarul european pentru economie şi politică monetară, Joaquin Almunia, a anunţat luni că executivul UE va lua măsuri disciplinare pentru depăşirea pragului de 3% din PIB privind deficitul bugetar, stipulat de legislaţia europeană, împotriva mai multor state, inclusiv România.

Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 4,8% din PIB, după standardele româneşti de raportare, şi ar urma să scadă la 4,6% în acest an, nivel convenit cu FMI.

Potrivit Comisiei Europeane, deficitul bugetar din 2008, de 5,4% din PIB după metodologia CE, a fost determinat de cheltuielile realizate peste nivelul planificat, în special în ceea ce priveşte salariile bugetare şi transferurile sociale.

Comisia a revizuit în scădere prognoza privind deficitul bugetar al României în 2009, de la 7,5% la 5,1% din PIB.

Pe de altă parte, România şi-a stabilit ca ţintă adoptarea monedei unice la 1 ianuarie 2014, iar pentru a adopta euro trebuie să intre în mecanismul european al ratelor de schimb ERM-2 cu doi ani înainte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Finanţelor: CE poate amenda pentru deficit excesiv doar statelor din zona euro.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Finanţelor: CE poate amenda pentru deficit excesiv doar statelor din zona euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei