Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2009 - Anul XIV, nr. 103 (4089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Ar trebui respectat termenul stabilit de toţi factorii de decizie pentru adoptarea Codurilor

Miercuri, 6 Mai 2009 (16:16:11)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că ar trebui respectat termenul asumat, la începutul anului, de către toţi factorii de decizie din România pentru adoptarea celor patru Coduri juridice.

Preşedintele a menţionat că, până la intrarea în vigoare a Codurilor, care se poate produce şi peste doi ani dacă Parlamentul hotărăşte astfel, se pot corecta unele "neajunsuri" ale acestor legi.

"Ar trebui să dăm semnalul de seriozitate şi să respectăm termenul stabilit în unanimitate pe 17 ianuarie de către toţi factorii de decizie: şefii celor două camere, procuror general, CSM, Poliţie, şefii Comsiilor juridice", a spus Băsescu, referindu-se la problema adoptării Codurilor.

El a insistat asupra necesităţii adoptării de urgenţă a Codurilor.

"Nu văd de ce, după ce noi ne-am asumat să avem Codurile până la 1 ianuarie 2009, de cetergiversăm lucrurile. Ar trebui să mergem cu ele înainte, pentru că se lucrează de 10 ani la aceste coduri", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, în luna februarie, la Cotroceni, o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în reforma justiţiei precum şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu premierul Emil Boc, vicepremierul Dan Nica şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Întâlnirea a vizat o analiză a raportului CE despre justiţie din ianuarie şi măsurilor ce trebuie întreprinse astfel încât România să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Preşedintele a precizat, ulteriror, la CSM, că s-a stabilit ca până pe 15 mai aceste coduri să fie dezbătute în comisia specială parlamentară, iar după acest termen, până la care Guvernul va nota observaţiile acesteia, legile să fie adoptate prin asumarea răspunderii.

Termenul anunţat de şeful statului nu a părut să fie agreat de toţi reprezentanţi clasei politice.

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, în martie, că PSD aşteaptă ca preşedintele Băsescu să îşi nuanţeze poziţia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, considerând că acesta este nerealist şi depăşit de evenimente. În replică, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, la finalul unei şedinţei BPN, că Mircea Geoană este "un pic nervos" când solicită un nou termen pentru adoptarea codurilor din justiţie şi a susţinut că liderul PSD este cel care a propus data limită de 15 mai.

Cele patru coduri juridice nu au întrunit cele 25 de voturi necesare pentru a fi avizate în Consiliul Economic şi Social, dar punctele de vedere exprimate au fost trimise Parlamentului.

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în 22 aprilie, după şedinţa coaliţiei, că s-a decis ca, până la 15 mai, să fie finalizate Codurile Civil şi Penal, urmând a fi dezbătute de Senat în procedură de urgenţă. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul a precizat că celelalte două coduri juridice, de procedură penală şi de procedură civilă, urmează să intre în lucru la comisii în perioada verii, până în toamnă, şi să se stabilească un termen rezonabil pentru adoptarea acestora.

Ponta a ţinut să precizeze că pentru Codurile civil şi penal nu este necesară asumarea răspunerii Executivului, ele urmând a intra în aprobarea Parlamentului în această sesiune, iar celelalte două coduri să primească un termen rezonabil de adoptare în cursul acestui an.

Şeful statului a insistat şi la finele lunii aprilie, asupra importanţei termenului de 15 mai pentru adoptarea codurilor, în special pentru cele civil şi penal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Ar trebui respectat termenul stabilit de toţi factorii de decizie pentru adoptarea Codurilor.
 Vizualizări articol: 428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Ar trebui respectat termenul stabilit de toţi factorii de decizie pentru adoptarea Codurilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei