Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNS: Avem nevoie de un acord cu FMI, dar trebuie pus la punct un sistem de refacere a economiei

Miercuri, 11 Martie 2009 (15:32:41)
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, consideră că România are nevoie de un acord cu FMI, pentru a proteja moneda naţională, dar în acelaşi timp autorităţile trebuie să pună la punct un sistem de refacere a economiei naţionale, pentru că altfel banii se vor epuiza.

"România este într-o stare gravă şi avem nevoie de resurse, avem nevoie de un acord cu FMI, pentru că trebuie să protejăm moneda naţională, care a suferit atacuri consecutive. Dacă nu facem acest acord nu ne putem susţine moneda. În România va creşte şomajul şi cu acest acord şi fără el, pentru că România şi-a pierdut piaţa internă, grosul produselor este din import. S-au prăbuşit toate industriile, situaţie care generează şomeri şi nici în 2009 nu există un concept clar privind politicile comerciale în România", a declarat Costin, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Liderul BNS a precizat însă că o dată cu acest acord România trebuie să elaboreze un sistem de refacere a economiei naţionale, altfel toţi aceşti bani împrumutaţi se vor epuiza şi Banca Naţională nu va mai putea face faţă deprecierii leului.

"Pe pieţele unde exportam nu mai putem intra acum, nu am făcut nimic să ne găsim alte pieţe, am fugit de alte zone, ne-am concentrat exporturile numai pe zona UE", a spus Costin.

Pe de altă parte, membrii Confederaţiei "Cartel Alfa" se opun semnării unui acord cu FMI, pe care îl consideră nejustificat şi spun că un astfel de acord va duce la declanşarea unor ample proteste, care vor anula efectul măsurilor anticriză stabilite de guvernanţi cu partenerii sociali.

"Un împrumut financiar de la FMI este semnul unei politici conservatoare, în contradicţie cu politicile europene, o îndatorare a României care va servi mai degrabă mafiilor politice, şi nu dezvoltării economice şi sociale. Încercarea de semnare poate să fie semnalul declanşării conflictelor sociale în România", a spus preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Potrivit liderului sindical, "Cartel Alfa" se opune oricărei încercări a Guvernului de a face ca România să semneze un nou acord cu FMI, nejustificat nici de situaţia bancară şi nici de situaţia economică din ţară.

Totodată, conducerea "Cartel Alfa" atrage atenţia că încercarea, în numele acestui acord, de "strângere a curelei" numai de către lucrători, scăzând salariile şi drepturile acestora, nu va face decât să declanşeze acţiuni de masă care, pe fondul actual al crizei, "vor anula efectul benefic al puţinelor măsuri anticriză luate prin consensul partenerilor sociali în luna februarie 2009".

"Credem că numai prin continuarea cu alte măsuri anticriză, luate în urma dialogului social şi prin consensul actorilor sociali, România poate evita declanşarea unor conflicte sociale ca în alte ţări est-europene, precum Lituania sau Grecia", a precizat Hossu.

Liderul sindical susţine că sistemul bancar din România nu are nevoie de bani, ci de o politică mai puţin speculativă, ţinând cont că profitul din 2008 a fost cu cel puţin 40 la sută mai mare decât cel din 2007. Ideea de a da bani băncilor, în special celor din România, nu înseamnă decât susţinerea acestor politici speculative sau a mecanismului "paraşuta de aur" pentru recompensarea staff-urilor de conducere a acestor banci, apreciază liderul "Cartel Alfa".

"Este de preferat ca statul, în loc să se împrumute la bănci care au credibilitate scăzută, să se împrumute la cetăţeni, decât să plătească dobânda speculativă uneori către bănci, să platească o dobândă adecvată direct cetăţenilor ţării. Banii alocaţi de către Guvern pentru investiţii sunt de 10 miliarde de euro, o sumă suficientă, atâta vreme cât este gospodărită cu responsabilitate şi nu va intra pe circuitul mafiei politice", mai arată Bogdan Hossu în comunicatul citat.

În opinia preşedintelui "Cartel Alfa", orice acord cu FMI înseamnă, de fapt, "o politică de restrişte", nejustificată în cazul României în acest moment şi care nu are ca scop dezvoltarea, ci menţinerea unor politici conservatoare şi încercarea de dereglementare a pieţei muncii, aspecte care nu pot ajuta dezvoltarea economică.

"Ţinând cont de toate acestea, orice încercare a partidelor care sunt la guvernare de a impune un acord cu FMI nu înseamnă decât o necesitate de a cere bani care vor ajunge către mafii sau speculatori, şi nu către dezvoltarea economică şi socială, a adăugat liderul sindical.

Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare, valoarea împrumutului urmând să fie stabilită în discuţiile cu oficialii CE şi reprezentanţii FMI.

O delegaţie a FMI a venit, miercuri, într-o vizită de două săptămâni la Bucureşti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de Uniunea Europeană şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în urma evaluării făcute de Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională a României, România intenţionează să împrumute 19 miliarde de euro printr-un pachet de finanţări de la Comisia Europeană şi FMI, instituţia de la Washington urmând să contribuie cu 12 miliarde de euro.

România va trimite Fondului Monetar Internaţional, după finalizarea negocierilor de la Bucureşti, o scrisoare de intenţie pentru încheierea unui acord de tip stand-by pe o perioadă de doi ani, cu o scadenţă de cinci ani pentru rambursarea împrumutului, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

"Un acord de tip precautionary stand-by este prea slab, şi ca mesaj. Dacă se finalizează cu succes negocierile, România va solicita prin scrisoarea de intenţie pe care o va trimite la FMI încheierea unui acord de tip stand-by, care se va întinde cel puţin până la sfârşitul anului 2010. Acordul va fi pe doi ani", au spus sursele citate.

Acordurile de tip precautionary stand-by nu pun accentul pe atragerea de fonduri de la FMI, sumele alocate fiind mai mici decât în cazul înţelegerilor de tip stand-by.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNS: Avem nevoie de un acord cu FMI, dar trebuie pus la punct un sistem de refacere a economiei.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNS: Avem nevoie de un acord cu FMI, dar trebuie pus la punct un sistem de refacere a economiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei