Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Pământ rodnic

Stau pe un munte de aur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cu un buget invidiat de orice primar, sate noi apărute pe fostele imaşuri, drumuri asfaltate, şcoli modernizate si alte lucrări importante în plan, Şcheia este comuna privilegiată a ultimilor 20 de ani. Modificări importante au apărut încă din perioada comunistă, dar explozia s-a produs în ultimii ani, când tot ceea ce ştiau sătenii despre viaţa la ţară a suferit transformări radicale.

 

Pe metru pătrat, Şcheia este comuna cu cei mai mulţi miliardari în lei vechi. Şi nu este vorba de tineri care au muncit din greu prin străinătate, ci de oameni vârstnici, pensionari, pentru care schimbarea regimului a coincis cu obţinerea unor venituri nesperate. Pământul pe care l-au muncit ani de zile cu sudoarea frunţilor şi pe care nimeni nu dădea doi bani acum câţiva ani le-a adus marile câştiguri.

Bunăstarea unora s-a răsfrânt indirect şi asupra celor care nu au avut norocul de a beneficia de un teren în zonele căutate pentru construcţia de vile.

Taxele şi impozitele percepute de Primărie au crescut, iar cu aceşti bani s-au putut asfalta străzi, s-au balastat drumurile noroioase din sate, în şcoli şi grădiniţe s-au investit sume impresionante, iar pensiunile au apărut ca din senin.

Un rol important l-au avut şi cele aproape 500 de societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în Şcheia, contribuţiile financiare ale acestora rotunjind binişor bugetul local.

Şi planurile de viitor nu se opresc aici, primarul anunţând că alte câteva zone vor deveni de maxim interes în cel mai scurt timp, ceea ce va însemna alte investiţii şi bani pentru administraţia locală.

 

„Sate noi” şi autorizaţii de construcţie pe bandă rulantă

Cifrele seci spun totul despre puterea comunei Şcheia. Anual, la bugetul local ajung pentru diferite cheltuieli în jur de 60 de miliarde de lei vechi, bani pe care unele comune îi strâng abia în 20 de ani.

Dinamica dezvoltării comunei este exponenţială din momentul în care fostele islazuri comunale s-au transformat în El Dorado pentru oamenii cu dare de mână dornici să aibă vilă, curte şi iarbă verde.

Aşa se face că numai în cursul anului 2007 s-au eliberat peste 400 de autorizaţii de construcţie şi alte 900 de certificate de urbanism. Consecinţa a fost aceea că populaţia comunei a sporit în câţiva ani de la 6.000, la aproape 9.000 de suflete, o creştere impresionantă, având în vedere condiţiile generale din judeţ, cu oameni plecaţi la muncă în străinătate şi natalitatea din ce în ce mai mică.

„Şcheia e o comună cu foarte multe pretenţii. Oamenii şi-au construit case aici, dar şi noi ne-am văzut obligaţi să le oferim condiţii. Mai avem de lucru, dar sunt servicii care se ridică la nivelul celor din municipiul Suceava sau chiar le depăşesc”, a precizat Vasile Andriciuc, primarul din Şcheia.

Ca urmare, în cele trei sate ale comunei, Şcheia, Sfântu Ilie şi Mihoveni, au apărut „satele noi”, cum le denumesc sătenii învăţaţi până nu demult să-şi pască animalele prin acele locuri.

 

Intravilanul comunei se măreşte cu 1.000 de hectare

Primarul Vasile Andriciuc spune că acesta este doar începutul, iar viitorul sună la fel de bine.

„Avem un PUG care se va aproba cel mai probabil în vara acestui an. Acest plan propune mărirea cu circa 1.000 de hectare a intravilanului localităţii. În acest fel, zona industrială, dar şi cea pentru locuinţe va creşte”, a declarat Andriciuc.

Satele Trei Movile, Florinta, dar şi dealurile Crucii sau Bâlc vor deveni noii poli de interes pentru dezvoltarea imobiliară şi nu numai.

„Trebuie să venim în întâmpinarea noilor cerinţe ale societăţii şi să ne adaptăm din mers. Mai mulţi agenţi economici şi mai multe locuinţe înseamnă mai mulţi bani pe care-i vom avea la dispoziţie pentru realizarea unor proiecte care se adresează oamenilor din comună”, şi-a explicat primarul din Şcheia teoria privind dezvoltarea locală.

Aşa se face că primele firme se pregătesc deja să devină contribuabili la bugetul local din Şcheia. Un exemplu concret este firma Webber, care în vară va deschide o fabrică pentru vopsele decorative. Societatea va funcţiona pe o suprafaţă de 3 hectare şi va avea circa 30-40 de muncitori.

 

Arul de teren, 3.000 de euro

Şi cum interesul pentru zonele aflate pe teritoriul administrativ al comunei Şcheia a fost enorm, oamenii au speculat acest aspect. Aşa se face că acum, în plină criză financiară, un ar de teren în zona Sf. Ilie ajunge la 120 de milioane de lei vechi, aproximativ 3.000 de euro.

Ioan Serediuc este unul dintre cei care şi-a scos pământul la vânzare. „Am 21 de ari şi vând pentru că am nevoie de bani. O să mă sfătuiesc şi cu soţia dacă să mai las din preţ, dar să ştiţi că acum doi ani se vindea cu 150 de milioane de lei vechi arul. Sincer să spun e un mare noroc că avem teren aici, că acum 15 ani nu valora nimic”, a mărturisit Ioan Serediuc.

Schimbările din ultimii ani au luat-o prin surprindere şi pe Silvia Berar, o femeie de 79 de ani din Şcheia. Femeia este mulţumită de condiţiile de trai, de faptul că „avem lumină pe stradă, asfalt la poartă, gaz metan şi apă în casă”. Despre noii vecini, din „satul nou”, cum îi spune toată lumea, spune că nu ştie prea multe, dar par „oameni de treabă”.

„Pe timpul lui Ceauşescu islazul a fost arat, iar apoi ne-am chinuit să plantăm iarba înapoi. Nu mi-am închipuit că o să se ridice case acolo. Unii s-au îmbogăţit cu terenul pe care l-au avut acolo, dar ăsta a fost norocul lor”, a mărturisit Silvia Berar fără vreo urmă de reproş.

 

Şcheia, în câteva cifre

Primarul Vasile Andriciuc a dezvăluit că pe întreg teritoriul comunei există 24 de km de drumuri asfaltate sau betonate, iar aproape 600 de km de drumuri comunale au fost balastate în ultimii ani. Întreţinerea pe timp de iarnă a acestor drumuri costă peste 1 miliard de lei vechi, iar încasările la bugetul local au fost anul trecut de aproape 98%. Din banii de la buget, 30 de miliarde de lei vechi au fost cheltuiţi pentru renovarea a trei şcoli, iar 7 miliarde de lei vechi s-au dus pe asfaltarea drumului comunal folosit drept şosea de centură a municipiului Suceava şi pe care zilnic circulă în jur de 2.000 de tiruri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stau pe un munte de aur.
 Vizualizări articol: 6935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Stau pe un munte de aur3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lungu sau Andriciuc? trimis de
(11 mar 2009, 12:04:46
BRAVO Primarului!!!

Poate vine si pe la Suceava sa iesim din noroi si pavele. Am auzit ca Lungu se retrage la Prelipca.

Pe bune.... Voi pe cine ati vota?: Lungu sau Andriciuc?
2.   Si (de) bine, si (de) rau trimis de
(11 mar 2009, 14:00:10
sunt unul dintre cei care au lasat Suceava pentru Sf.Ilie, desi nu-s nici pe departe miliardar.

e drept ca s-au facut multe lucruri bune, dar unele dintre ele - cel putin in zona mea - extrem de costisitoare de altfel (reteaua de apa, canalizare, energie electrica si gaz metan) s-au facut EXCLUSIV din buzunarele noastre, fara niciun leu de la Primarie (inca de pe vremea primarului Buhac). la blocuri cunosc persoane care asteapta ca Primaria sa le izoleze termic cei cativa metri patrati de pereti exteriori... ma rog, ideea era alta:

toata stima pt d-nul Andriciuc (chiar pe el l-am si votat), dar problema cea mai spinoasa e educarea omului. degeaba ai asfalt (pana) la poarta, daca vii cu turma de oi de pe camp si cu caruta, incarcate cu tone de noroi, care se depune de zici ca esti pe ogor; oameni care tin o mie de animale pe mp, si-ti imprastie "parfumuri" pe sute de mp; oameni care inca prefera WC-uri in curte, cat mai sub geamul (nasul) vecinului etc.

3.   Intrarea spre Aleea Morii !!!! trimis de
(12 mar 2009, 08:25:50
Dar cum ramane cu intrarea spre Aleea Morii ???? Si noi platim impozite la bugetul local domnule primar.Dupa ce s-au terminat lucrarile de reabilitare de sub pasarela (lucru nemaipomenit,parerea mea) intrarea din asfalt spre gara sau aleea Morii arata ca dupa bombardament.Chiar ieri unul si-a rupt pivotul la o roata si a ramas cu masina in mijlocul drumului.Va rugam sa faceti ceva si in sectorul asta.Va multumim.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei