Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dificultăţi

Înghesuială şi multe neclarităţi, la depunerea cererilor pentru subvenţii europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Zecile de mii de cultivatori de teren agricol din judeţ care au dreptul la subvenţii, incluşi în categoria fermierilor, după cum prevăd normele europene, depun în această perioadă cererile pentru acordarea sprijinului financiar pentru 2009.

Deşi s-au făcut programări, iar agricultorii au primit acasă înştiinţări cu privire la ziua şi ora la care sunt aşteptaţi pentru a depune cererea, la cele mai multe centre din judeţ se formează în fiecare zi cozi, procesul de înregistrare a cererilor în baza de date fiind îngreunat de diferitele probleme care apar.

 

Campania de depunere a cererilor a fost demarată la începutul săptămânii trecute şi se va încheia pe 15 mai. Personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava estimează că va aduna în jur de 60.000 de dosare, aici fiind incluşi cei 56.700 de fermieri care au depus cereri eligibile şi anul trecut, şi care sunt în baza de date şi primesc acasă înştiinţări, plus alţi noi beneficiari, care trebuie să se adreseze instituţiei din proprie iniţiativă.

În funcţie de zona în care locuiesc, fermierii trebuie să se prezinte la unul din centrele locale ale APIA, care funcţionează la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret, Vicovu de Sus şi Botoşana.

 

Teren găsit greu pe hărţi, probleme cu conturile din bancă

Ieri dimineaţă, la centrul local de la Suceava erau adunaţi zeci de oameni, în majoritate vârstnici, din comuna Vereşti şi din oraşul Liteni.

Ajunşi deja la al treilea an în care depun cereri, agricultorii sunt oarecum familiarizaţi cu ceea ce au de făcut, însă întâmpină în continuare probleme.

„Am fost programat astăzi şi am venit, la rând a mers bine, dar înăuntru e greu cu hârtiile. Nu ne descurcăm să ne găsim terenul pe hărţi şi de asta se pierde mult timp. Unii dintre oamenii de la centru se descurcă bine, alţii mai greu, asta este situaţia ”, ne-a spus Dumitru Luca, un bătrân venit la prima oră a dimineţii la Suceava din satul Bursuceni, comuna Vereşti. Alături de el se afla şi soţia sa, Maria Luca, dar şi un frate de-al său.

Un alt om în vârstă, Constantin Doroftei, din Liteni, avea şi el probleme.

„Am venit la programare, am stat la coadă şi am pus cererea. Cu deschiderea contului e tare greu, la bancă în sat e o singură femeie la ghişeu şi noi suntem foarte mulţi. Stăm şi aşteptăm mult pe la cozi, nu avem ce face”, ne-a spus omul, mulţumit că şi-a rezolvat măcar problema cu depunerea cererii.

 

Agricultorii, mai încrezători faţă de anii trecuţi

Faţă de anii precedenţi, oamenii par acum ceva mai încrezători în sprijinul de la Uniunea Europeană, asta pentru că banii pentru 2007, când au depus primele cereri, au ajuns la ei, iar cei pe 2008 urmează să le fie viraţi până în vară.

„Am luat 5 milioane şi opt sute de mii pe 2007, tot e bun, avem măcar de îngrăşământ pentru pământ. Puţini cât sunt, dar e mai bine decât deloc”, a rezumat situaţia Maria Luca. Oamenii mărturisesc că nu ar mai fi venit să depună cereri dacă nu ar fi primit măcar parte din subvenţii, săturându-se până peste cap de hârtii şi de cereri.

Sumele au ajuns cu greutate la beneficiari deoarece au fost efectuate numeroase controale în teren, existând mari diferenţe între suprafeţele reale şi cele declarate de oameni şi numeroase litigii între vecinii de parcele.

 

Personal suplimentat, pentru a se face faţă volumului de muncă

Gheorghe Curelciuc, directorul APIA Suceava, spune că volumul de muncă pentru personalul instituţiei a devenit imens odată cu prima zi de întocmire a dosarelor pentru subvenţiile pe terenul agricol cultivat, dovadă în acest sens fiind şi faptul că, prin ordin ministerial, de pe 9 martie, la cele nouă centre locale au fost detaşaţi şi angajaţi de la Direcţia Agricolă şi de la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă.

„Până în momentul de faţă avem în rândul fermierilor programaţi pentru depunerea cererilor un procent de prezentare de 74%. Luăm în calcul să-i chemăm în zilele de sâmbătă pe cei care nu s-au prezentat, pentru ca personalul să facă faţă aglomeraţiei, iar fermierii care au un serviciu să poată ajunge mai uşor la noi. Totuşi, vreau să-i rog pe solicitanţi să respecte invitaţiile pe care le primesc la domiciliu, şi să vină la centre atunci când sunt programaţi, numai aşa putând să evite aglomeraţia”, a declarat Gheorghe Curelciuc

Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebuie să lucreze cel puţin un hectar de teren agricol, care să nu fie împărţit în parcele mai mici de 0,3 hectare.

În funcţie de culturi şi zonele de relief în care se găsesc terenurile lor, fermierii pot încasa până la patru tipuri de ajutoare financiare, oferite atât din fondurile UE, cât şi de statul român.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înghesuială şi multe neclarităţi, la depunerea cererilor pentru subvenţii europene .
 Vizualizări articol: 1381 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Înghesuială şi multe neclarităţi, la depunerea cererilor pentru subvenţii europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei