Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mar 2009 - Anul XIV, nr. 57 (4043)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Priorităţi

Ţiganii din Dorneşti mor de foame şi ONG-urile le dau filme şi scrabble

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Una dintre cele mai amărâte comunităţi de ţigani din judeţul Suceava este cea de la Dorneşti. Aici sărăcia este lucie, oamenii n-au de nici unele, casele stau să cadă peste locatari, iar noroiul şi mizeria sunt omniprezente. Multe locuinţe au fost încropite din te miri ce, într-o râpă pe malul unui pârâu, iar singura avere a celor care stau aici sunt caii, câinii şi copiii.

Pentru ei şi pentru alte comunităţi de romi din patru judeţe din Moldova, în perioada septembrie 2007 – noiembrie 2008, organizaţia studenţilor şi tinerilor romi „Romanitin” din Iaşi a venit cu un proiect de intervenţie socială. Proiectul a fost finanţat de  Organizaţia Internaţională  pentru Migraţiecu sprijinul financiar al German Forced Labour Compensation Programme şi s-a ridicat la patru milioane de euro.

Obiectivul general al proiectului a fost distribuţia de ajutor umanitar pentru 1600 persoane de etnie romă născute înainte de 9 mai 1945, cu situaţie materială precară, pentru o perioadă de 15 luni. Pe lângă pachetele lunare cu alimente, haine, produse de igienă, încălţăminte de iarnă, seturi de dormit şi truse de prim ajutor, organizaţia ieşeană a prevăzut în program şi acţiuni culturale: înfiinţarea unor „Cluburi pentru bătrâni”.

Conform proiectului pus la dispoziţie de fostul consilier al prefectului, Bogdan Herţanu, un astfel de club a funcţionat şi pentru ţiganii din Dorneşti. În proiect se arată că în cadrul fiecărui club ar fi fost înfiinţată o bibliotecă de dimensiuni mici, cu aproximativ 50 de titluri de carte, reviste de interes cultural şi de divertisment şi ziare locale şi naţionale. Odată la două săptămâni ar fi fost organizate „discuţii în grup pe teme culturale de interes şi discuţii de carte”.

 

În comunitatea ţiganilor din Dorneşti n-a auzit nimeni despre „Clubul bătrânilor”

De asemenea, se spune că beneficiarii au avut la dispoziţie un aparat foto cu care au putut realiza fotografii în comunitate şi că au avut ocazia de a participa la excursii organizate la mănăstiri şi muzee din regiunea Moldovei. De patru ori pe lună ar fi fost organizată o seară de vizionare de filme şi tot la Clubul Bătrânilor ar fi fost jocuri logice - şah, table, rummy, scrabble şi ar fi avut loc campionate locale judeţene şi regionale. De două ori pe lună ar fi fost seri de dans şi muzică.

Toate aceste activităţi sunt lăudabile, numai că la Dorneşti nu a auzit nimeni despre ele.

Majoritatea membrilor comunităţii sunt analfabeţi, deci este puţin probabil ca cei în cauză să fi fost interesaţi de altfel de cărţi decât cele ilustrate. Bătrânii n-au avut parte nici de dans, nici de muzică şi nici de filme.

Întrebat despre ce beneficii au avut, de fapt, ţiganii din Dorneşti de pe urma acestei acţiuni şi ce la Dorneşti nu ştie nimeni nimic despre „Clubul bătrânilor”, coordonatorul proiectului pentru Suceava, Dumitru Ciuraru, ne-a declarat, ieri, că de fapt destinatarii au fost „20 de babe şi moşnegi, din care 5 deja au murit şi restul sunt la pat”.

 

„Nu ştiu cu cine aţi vorbit şi a spus că nu s-a făcut nimic”

„Au primit pachete cu îmbrăcăminte, cu încălţăminte, cu alimente, iar la club au venit câţiva bătrâni cu 4-8 clase, nu toţi analfabeţii care nu ştiu nici table, nici rummy. Erau şi câteva cărţi despre situaţia romilor, nişte manuscrise, clubul a fost la primărie. Bătrânii puteau să vină aici să-şi petreacă timpul liber. Domnul Bucur (n.r. liderul romilor din Dorneşti) a coordonat acolo proiectul şi a luat 10 milioane de lei pe lună pentru asta. Nu ştiu ce a făcut el acolo, nu ştiu cu cine aţi vorbit şi a spus că nu s-a făcut nimic şi nu ştiu unde aţi văzut proiectul, că eu nu l-am arătat la nimeni şi nu am spus nimănui nici ce valoare are şi nici valoarea pachetelor pe care le-am dat în comunitate”, ne-a declarat Ciuraru.

El afirmă că patru milioane de euro a fost valoarea proiectului pentru toate comunităţile din judeţele implicate şi că beneficiarii din judeţul Suceava au fost 526. În excursii la muzee şi mănăstiri ar fi fost, conform liderului romilor, cei din Dolhasca şi Pătrăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţiganii din Dorneşti mor de foame şi ONG-urile le dau filme şi scrabble.
 Vizualizări articol: 5529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 3 voturi
Ţiganii din Dorneşti mor de foame şi ONG-urile le dau filme şi scrabble4.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ha ha ha trimis de
(11 mar 2009, 13:45:13
Oare tiganii din Dornesti nu au auzit de verbul "A MUNCI" ?

E normal sa moara de foame daca nu mai au de la cine cersi pentru ca mai bine de un sfert din dornesteni sunt la munca in Italia.
2.   Mda... trimis de
(11 mar 2009, 14:09:09
plange-le de mila puturosilor de tigani, Dana, fura-ti-ar poseta:))
3.   4 mil euro trimis de
(12 mar 2009, 03:32:57
din banii aia trebuiau sa le cumpere hirlete,sape,greble si lopeti si LA MUNCA BAIETI

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei