Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordonanţa 128/2008 privind înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, respinsă de Senat

Luni, 16 Februarie 2009 (19:29:38)
Senatorii au respins luni Ordonanţa 128/200, prin care SC Electrica prelua acţiuni de la mai multe societăţi din domeniul energetic, în scopul constituirii concentrării economice pentru apariţia Companiei Energetice Naţionale.

"În momentul de faţă la Comisia Europeană se revede complet întreaga procedură privind concentrarea în sistemul societăţilor integrate pe verticală din sistemul energetic. În al doilea rând, abia în luna ianuarie a acestui an documentaţia completă a fost transmisă Consiliului Concurenţei şi nici la ora actuală nu există un punct de vedere", a declarat preşedintele AVAS, Mircea Ursache.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei economice din Senat, Vasile Borza, a arătat că raportul comisiei a fost unul de respingere, deoarece membrii acesteia au considerat că actualul Guvern trebuie să-şi stabilească propria strategie în domeniul energetic.

Proiectul de lege pentru respingerea OUG 218/2008 a fost adoptat cu 75 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".

Comisia Economică a Senatului a respins, marţea trecută, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 128/2008, prin care SC Electrica prelua acţiuni de la mai multe societăţi din domeniul energetic, în scopul constituirii concentrării economice pentru apariţia Companiei Energetice Naţionale.

Ordonanţa emisă de Guvernul Tăriceanu, care stabilea preluarea de către Societatea "Electrica" SA a unor pachete de acţiuni de la Hidroelectrica SA, SC Complexul Energetic Rovinari şi SC Complexul Energetic Turceni, a fost respinsă de Comisia Economică a Senatului.

OUG 128/2008 stabilea unele transferuri de acţiuni între principalele societăţi din domeniul energetic, în vederea constituirii "concentrării economice" în domeniul energetic, ca prim pas pentru apariţia Companiei Energetice Naţionale.

OUG 128/2008 stabilea transferul din administrarea Ministerului Economiei şi Finanţelor în administrarea AVAS a întregului pachet de acţiuni deţinut de stat la societatea Hidroelectrica, în paralel cu majorare de capital la Electrica SA cu aportul statului reprezentând întregul pachet de acţiuni deţinute de stat la Hidroelectrica.

De asemenea, capitalul social al Electrica era majorat cu aportul statului reprezentând întregul pachet de acţiuni deţinute de stat la SC Complexul Energetic Rovinari, precum şi cu pachetul de acţiuni deţinute de stat la SC Complexul Energetic Turceni.

AVAS urma să constituie în favoarea Electrica un drept de uzufruct asupra tuturor acestor acţiuni, ca prim pas pentru constituirea Companiei Energetice Naţionale.

OUG 128/2008 a primit punct de vedere negativ atât din partea actualului Guvern, care şi-a exprimat intenţia de a retransfera în administrarea Ministerului Economiei acţiunile Hidroelectrica, cât şi din partea AVAS.

Preşedintele Comisiei, Varujan Vosganian, a solicitat ca în raportul de respingere a OUG să fie inclusă şi o recomandare către Guvern, pentru a lua în calcul oportunitatea creării unei companii puternice în domeniul energetic, care să poată cocura marile companii similare cu capital străin.

Fostul guvern a decis, la începutul lunii octombrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă, să înfiinţeze compania energetică, dar actul normativ nu şi-a produs efectele. În acest proiect, Electrica urma să preia pachetele majoritare de acţiuni la celalate societăţi din structura companiei energetice, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Ministerul Economiei a anunţat la începutul lunii ianurie că va elabora un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru anularea actului normativ prin care fostul Guvern a decis, anul trecut, înfiinţarea companiei energetice naţionale, întrucât crearea acesteia a fost făcută fără o analiză suficienţă, iar ulterior va privatiza societăţile care urmau să o compună.

"Formarea companiei energetice a fost făcută fără o analiză suficientă şi fără a fi consultate societăţile comerciale. Situaţia economică a societăţilor ne conduce spre ideea de a fi eficientizate, apoi restructurate şi după aceea privatizate", potrivit informaţiilor transmise la acea dată de Biroul de presă al Ministerului Economiei.

Comisia economică a Senatului a amânat dezbaterea ordonanţei de urgenţă privind înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale (CEN), la solicitarea Ministerului Economiei, cererea de amânare a dezbaterii fiind trimisă marţi pe fax, chiar în timpul şedinţei Comisiei economice.

"Ministerul Economiei a înaintat un memorandum Guvernului, prin care solicită elaborarea unui punct de vedere privind respingerea (OUG 128/2008 privind unele măsuri de reorganizare a sectorului energetic prin preluarea de către SCFEE Electrica SA a unor pachete de acţiuni - n.r.)", se arată în solicitarea secretarului de stat din Ministerul Economiei Tudor Şerban.

Secretarul Comisiei economice, senatorul PSD Şerban Mihăilescu, a spus că nu poate estima termenul de dezbatere a actului normativ, dar a precizat că trebuie aşteptat şi un răspuns din partea Comisiei Europene în acest sens.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor urmând să decidă asupra adoptării sau respingerii acestei ordonanţe de urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordonanţa 128/2008 privind înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, respinsă de Senat.
 Vizualizări articol: 934 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ordonanţa 128/2008 privind înfiinţarea Companiei Energetice Naţionale, respinsă de Senat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei