Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul va începe discuţiile cu sindicatele şi patronatele pentru modificarea Codului Muncii

Luni, 16 Februarie 2009 (13:34:08)
Guvernul va iniţia discuţii cu reprezentanţii sindicatelor şi cei ai patronatelor pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ stabilit în Codul Muncii, prin soluţii care să permită menţinerea locurilor de muncă în perioadă de criză şi crearea altor noi posturi, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

El a arătat că Executivul va finaliza şi proiectul legii de salarizare unică în sectorul bugetar, prin care anumite categorii de angajaţi vor beneficia de o creştere salarială accelerată, în timp ce alte categorii de angajaţi, privilegiaţi în ultimii ani, nu vor primi nicio majorare de salariu.

"Vom avea o lege a salarizării unice care să pună ordine în sistem, astfel încât să nu mai fie privilegiaţi în raport de pilele pe care le-au avut în Parlament sau în alte părţi. Asta va însemna că unii nu vor mai avea creşteri salriale în următorii ani, pentru că au fost privilegiaţii vieţii în sistemele anterioare şi în perioada anterioară, iar lţii vor avea o creştere accelerată a salarizării", a spus Boc, la lansarea raportului de analiză, sinteză şi progonoză al Societăţii Academice Române "România 2009, criza economică şi statul de drept".

Aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) au protestat, luni, timp de două ore, în faţa sediului Guvernului, solicitând plata orelor suplimentare şi a sporurilor, precum şi începerea negocierilor pentru încheierea Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici au anunţat că menţin programul acţiunilor de protest, care prevede miting în faţa Guvernului, în 16 februarie, grevă de avertisment în 20 februarie şi grevă generală în 27 februarie.

Sindicaliştii cer plata orelor suplimentare şi a sporurilor, salarizare conform Statutului funcţionarilor publici şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură.

Totodată, sindicaliştii SNFP mai solicită ca funcţionarii publici din instituţiile publice de control să beneficieze de protecţie juridică.

Şi Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" a anunţat, în 9 februarie, că în perioada următoare va organiza proteste pentru menţinerea unor drepturi.

Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, declara că organizaţia pe care o reprezintă nu este de acord cu renunţarea la sporuri şi la indemnizaţii, precizând că în acest sens acţiunile de protest la nivel naţional vor începe în perioada imediat următoare.

Marica a arătat că în privinţa majorărilor salariale anunţate de Guvern nu vor fi organizate proteste până în 15 aprilie, însă a subliniat că în funcţie de discuţiile purtate cu membrii Guvernului după această dată vor decide eventualele acţiuni de protest.

Executivul a decis că salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie, iar pensia socială minimă de 350 lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie.

Ulterior, reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit ca discuţiile privind majorările salariale din acest an să aibă loc după 15 aprilie 2009, pe baza rezultatelor economice din primul trimestru.

Până la 15 aprilie vor începe şi discuţiile pentru elaborarea legii de salarizare unică în sectorul bugetar. În acelaşi timp, sporurile salariale şi stimulentele, altele decât cele prevăzute în Codul Muncii, vor fi reduse sau eliminate printr-un act normativ distinct.

Potrivit raportului economic guvernamental care însoţeşte proiectul de buget pentru 2009, cheltuielile cu salarii în bani au crescut cu 111% în intervalul 2005-2008, de la 15,5 miliarde lei la 32,2 miliarde lei, iar suma aferentă sporurilor şi altor drepturi salariale a crescut cu 136%, de la 4,8 miliarde lei la 11,4 miliarde lei.

Pentru premii, ore suplimentare şi prima de vacanţă, suma cheltuită a crescut cu 272%, de la 930 milioane lei la 3,4 miliarde lei, în timp ce indemnizaţiile de delegare şi detaşare plătite unor persoane din afara unităţii au crescut cu 440%, de la 123 milioane lei la 664 milioane lei.

Cheltuielile de personal din sectorul bugetar au crescut anul trecut cu 29% faţă de 2007 şi au ajuns la 11,8 miliarde euro, dinamica cea mai mare fiind însă înregistrată de cheltuielile cu bunurile şi serviciile, care au avansat cu 32% comparativ cu 2007, având cea mai mare dinamică de creştere a ultimilor ani şi ajungând la valoarea de 9 miliarde euro (6,5% din PIB).

În perioada 2005-2008, cheltuielile de personal s-au dublat, în principal în administraţia centrală, în creştere constantă în fiecare an cu până la 37,9% în 2008. În acelaşi interval, numărul de posturi aprobate a crescut de la 1,3 milioane locuri, în 2005, la 1,5 milioane posturi, în 2008.

"Numărul total de posturi în sectorul bugetar a crescut cu 16% în perioada 2005-2008, fără a exista o corespondenţă între activităţile desfăşurate de ordonatorii principali de credite şi necesarul de posturi", se arată în document.

Sursa citată arată că există o tendinţă sistematică de scădere a ponderii salariilor de bază în totalul cheltuielilor cu salariile, coroborată cu creşterea ponderii cheltuielilor cu indemnizaţiile, sporurile şi cheltuielile salariale în natură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va începe discuţiile cu sindicatele şi patronatele pentru modificarea Codului Muncii.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul va începe discuţiile cu sindicatele şi patronatele pentru modificarea Codului Muncii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei