Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul vrea să scadă cu 30% taxa auto triplată şi să crească suma la vehicule foarte vechi

Luni, 16 Februarie 2009 (19:31:45)

Guvernul a cerut Comisiei Europene acordul pentru reducerea cu o treime a valorii triplate a taxei auto la înmatricularea vehiculelor, rezultând un nivel dublu faţă de suma percepută la data introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008, şi creşterea uşoară a taxei la vehicule non-euro şi Euro1.

"Propunerea este înlocuirea actualei valori a taxei, triplă faţă de cea din vara lui 2008, cu una dublă faţă de valoarea de atunci. Modul de calcul rămâne acelaşi, doar coeficienţii de calcul se modifică. În plus, modificarea coeficienţilor ar duce şi la creşterea cuantumului de plată pentru maşinile non-euro sau cu standard de poluare Euro 1, cazuri în care taxa va creşte, dar nu semnificativ", au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Potrivit acestora, proprietarii de vehicule noi Euro 4 cu cilindree sub doi litri vor în continuare scutiţi de la plata taxei, ca o măsură de sprijinire a industriei auto.

Maşinile non-euro, cu cel mai ridicat volum de emisii poluante, au fost fabricate înainte de 1992, iar autoturismele conforme normelor de emisii Euro 1 au fost produse între anii 1992 şi 1996. Maşinile echipate cu propulsoare Euro 2 au fost fabricate în intervalul 1996-2000.

Ulterior, începând cu anul 2000 şi până în ianuarie 2005, au intrat în vigoare normele Euro 3, etapă urmată de cea a maşinilor Euro 4. Aceasta se va încheia în septembrie 2009, dată de la care toate automobilele din Europa vor trebui să corespundă normelor Euro 5.

Proiectul de act normativ care include aceste modificări a fost transmis Comisiei Europene (CE) la sfârşitul săptămânii trecute, urmând ca, în cazul în care va fi acceptată de către Executivul de la Bruxelles, noua formă a taxei auto să fie introdusă prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

La sfârşitul şedinţei de miercuri a Guvernului, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anunţat că taxa de poluare auto va fi redusă la un nivel inferior celui actual, care este de trei ori mai mare comparativ cu valorile din luna iulie 2008, existând posibilitatea ca statul să restituie diferenţa de bani proprietarilor de vehicule care au achitat taxa la valoarea triplată, iar ulterior, până în vară, va fi promovat un proiect de lege prin care va fi instituită o taxă anuală pentru toţi poluatorii.

Noile valori ale taxei de poluare auto, care urmează să fie aplicată până în vară, vor fi stabilite de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, în următoarea şedinţă a Executivului.

El a precizat că proprietarii de vehicule cu motor Euro 4 vor fi în continuare scutiţi de la plata taxei şi că noua formulă a taxei auto va fi stabilită în consultare cu Comisia Europeană.

Ministrul a arătat totodată că proprietarii de vehicule care nu au încheiat procedurile de înmatriculare până la 15 decembrie 2008, dată începând de la care taxa de poluare auto a fost plătită la o valoare triplată, vor beneficia de o "păsuire".

Executivul a decis, în luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta înlocuind, la 1 iulie 2008, taxa de primă înmatriculare aflată atunci în vigoare.

Pe baza acestei grile, taxa a crescut în cazul maşinilor noi vândute în România, în timp ce valorile au scăzut la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.

După modificarea taxei auto, vânzările de maşini noi au început să scadă, iar cele de autoturisme second-hand de import să crească.

Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană. Simultan, taxa auto pentru achiziţia vehiculelor second-hand a fost triplată comparativ cu valorile din luna iulie.

Comisia Europeană a informat însă recent Guvernul că această ordonanţă de urgenţă, prin care taxa de poluare auto a fost triplată, încalcă legislaţia comunitară.

În luna ianuarie 2009, înmatriculările totale de automobile, noi şi second-hand, au scăzut cu 52,8% comparativ cu prima lună a anului trecut, de la 41.938 unităţi la 19.756 maşini.

Datele referitoare la înmatriculările din prima lună a acestui an arată că piaţa maşinilor noi îşi contină declinul şi că intrările în circulaţie ale maşinilor rulate de import au trecut de la o creştere de aproape şase ori în decembrie 2008 la o scădere puternică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul vrea să scadă cu 30% taxa auto triplată şi să crească suma la vehicule foarte vechi.
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul vrea să scadă cu 30% taxa auto triplată şi să crească suma la vehicule foarte vechi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei