Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Firmele se pot înscrie până la 27 februarie în programul Rabla, prima etapă se încheie pe 29 mai

Luni, 16 Februarie 2009 (13:31:44)
Companiile auto se pot înscrie în perioada 12-27 februarie pentru a participa la programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, denumit şi "Rabla", a cărui primă etapă se va încheia pe 29 mai, dată până la care este planificată înlocuirea a 20.000 de automobile mai vechi de zece ani.

În ediţia din acest an a programului "Rabla" vor putea fi înlocuite până la 60.000 de automobile care au cel puţin 10 ani de la data fabricaţiei, faţă de limita de 12 ani de anul trecut, fiind alocate fonduri totale de 228 milioane de lei.

La "Rabla" din acest an pot participa şi poseserii de maşini cumpărate din afara ţării, dacă acestea au o vechime de cel puţin 10 ani şi dacă au fost înscrise în circulaţie în România până cel târziu la data de 31 decembrie 2006, potrivit unui ordin al ministrului Mediului privind reluarea în 2009 a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional.

Pentru prima etapă a programului "Rabla", care se va încheia la 29 mai, sunt alocate 76 de milioane de lei, echivalentul înlocuirii a 20.000 de maşini mai vechi de 10 ani, prima de casare fiind de 3.800 de lei.

În cazul celorlalte două etape, fondurile alocate fiecăreia dintre ele totalizează aceeaşi sumă, acelaşi număr de unităţi şi aceeaşi valoare a primei de casare ca pentru prima etapă. A doua parte a programului de înnoire a parcului auto se va derula între 1 iunie şi 31 august, iar ultima etapă va avea loc între 1 septembrie şi 11 decembrie.

Dosarele producătorilor auto sau a comercianţilor de automobile vor fi analizate şi soluţionate în termen de şapte zile lucrătoare de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), iar în limita a altor trei zile lucrătoare după ce se încheie sesiunea de validare va fi publicată pe site-ul AFM lista cu firmele auto admise, banii aprobaţi pentru fiecare companie şi echivalentul în număr de unităţi pentru suma aprobată.

Potrivit acestor coordonate, "Rabla" ar trebui să înceapă în prima parte a lunii martie.

Firmele auto care au fost acceptate în cadrul "Rabla", dar care nu au utilizat cel puţin 80% din finanţarea contractată într-o anumită etapă, cu excepţia celei de-a treia, sunt excluse automat din program.

Pe de altă parte, companiile care au folosit cel puţin 80% din fondurile alocate într-o etapă, cu excepţia celei din urmă, pot face o cerere pentru suplimentarea finanţării.

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) a solicitat, la jumătatea lunii ianuarie, reluarea "urgentă" a programului "Rabla", dar i-a pus la îndoială eficienţa, în contextul în care numărul de maşini vechi importate anual este 6-7 ori mai mare decât numărul maşinilor scoase din uz.

Anul trecut, de exemplu, au fost înlocuite aproximativ 40.000 de maşini mai vechi de 12 ani, însă au fost importate peste 300.000 de unităţi rulate, o mare parte dintre acestea fiind mai vechi de zece ani, potrivit APIA.

Vicepreşedintele APIA Brent Valmar, care este şi directorul general al celui mai mare importator de autovehicule noi, Porsche România, declara recent că cea mai mare problemă a programului de înnoire a parcului auto naţional vine din faptul că accesul la creditare este în prezent mai dificil decât anul trecut, iar obiectivul de înlocuire a 60.000 de maşini vechi în 2009 ar putea fi ratat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firmele se pot înscrie până la 27 februarie în programul Rabla, prima etapă se încheie pe 29 mai.
 Vizualizări articol: 832 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Firmele se pot înscrie până la 27 februarie în programul Rabla, prima etapă se încheie pe 29 mai0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei