Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii de familie: Noi vorbim strict de fila de buget trimisă Parlamentului, nu ştim de alte sume

Luni, 16 Februarie 2009 (19:30:42)
Medicii de familie nu cred în sumele promise de ministrul Sănătăţii şi de preşedintele CNAS după întâlnirea de luni şi spun că singurele date privind bugetul sunt cele trimise spre aprobare Parlamentului, unde veniturile asistenţei medicale primare sunt mai mici în 2009 cu 40,69 la sută.

"Nu ştiu de unde au apărut aceste sume. Noi ştim un singur lucru: sumele trecute în proiectul de buget, care acum este în discuţie la Parlament. Nu am fost invitaţi la discuţia de la Ministerul Sănătăţii, aşa că nu ştim dacă sumele promise au acoperire. Până la 1 aprilie primim bani la fel ca în 2008, după aceea, o mare minciună", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF), doctor Rodica Tănăsescu.

Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală şi Patronatul Naţional al Medicilor de Familie din România (PNMF) susţineau, într-un memoriu comun, că fondul alocat asistenţei medicale primare este diminuat cu 40,69 la sută faţă de anul 2008, "reducerea fiind cea mai drastică, neegalată de niciun alt sector din sănătate sau de un alt capitol prevăzut în buget".

Medicii de familie arătau în document că proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4 la sută pentru asistenţa medicală primară, "cu toate că în programul de guvernare al PSD s-a prevăzut pentru asistenţa medicală primară un procent de 10-12 la sută, iar PDL a prevăzut creşterea veniturilor personalului medical, ambele formaţiuni prevăzând un procent de 6% din PIB pentru sănătate".

În urma întâlnirii, de luni, ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS au stabilit că, în primul trimestru al acestui an, veniturile medicilor de familie vor rămâne neschimbate, la valoarea anului 2008, de 306 milioane de lei, în conformitate cu contractul-cadru, care a fost prelungit prin hotărâre de Guvern.

Începând cu prima zi a trimestrului al doilea, când intră în vigoare noul contract cadru şi legea bugetului pe 2009, se estimează alocarea a 256, 5 milioane de lei trimestrial. Această redistribuire rezultă din rectificarea bugetară şi realocarea de la alte capitole bugetare. În plus, se vor adăuga şi sumele suplimentare provenite din cele două noi programe ale Ministerului Sănătăţii, privind screeningul de cancer de col uterin şi cel al bolilor cardiovasculare, care însumează 180 milioane de lei până la sfârşitul anului.

Medicii de familie au început să depună, de luni, la casele de asigurări de sănătate, cereri prin care anunţă că, de miercuri ar putea intra în concediu de odihnă sau de studii, pentru trei zile, în semn de protest faţă de alocaţia bugetară pe 2009, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Cererile vor fi depuse de către toţi medicii de familie, a precizat Rodica Tănăsescu, până luni la prânz fiind depuse peste o mie de solicitări.

Oficialii MS şi CNAS atenţionează, luni, medicii de familie că afirmaţiile privind falimentul cabinetelor medicale în 2009 nu sunt fondate, iar formele de protest anunţate de aceştia sunt în afara relaţiilor contractuale care obligă medicul de familie să asigure înlocuitor pe perioada concediului de odihnă şi vor afecta nejustificat pacienţii, creând disfuncţionalităţi în cadrul întregului sistem.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie: Noi vorbim strict de fila de buget trimisă Parlamentului, nu ştim de alte sume.
 Vizualizări articol: 839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii de familie: Noi vorbim strict de fila de buget trimisă Parlamentului, nu ştim de alte sume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei