Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2009 - Anul XIV, nr. 23 (4009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii solicită o întâlnire cu premierul şi ministrul Finanţelor pe tema accizei la tutun

Vineri, 30 Ianuarie 2009 (18:03:59)
Producătorii de ţigarete Japan Tobacco International (JTI) şi British American Tobacco (BAT) România solicită, printr-o scrisoare adresată premirului Emil Boc şi ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, o întâlnire de urgenţă pe tema devansării calendarului de creştere a accizei la tutun.

Scrisoarea face referire la întrevederea de miercuri de la Cotroceni, dintre preşedintele Băsescu şi partenerii sociali pe tema bugetului, în urma căreia preşedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat că s-a discutat şi despre posibilitatea devansării calendarului de majorare a accizei la ţigarete, de la 1 ianuarie 2010 la 1 ianuarie 2009. Producătorii de ţigarete considerând că o astfel de procedură demonstrează o lipsă de dialof şi de transparenţă decizională.

JTI şi BAT solicită ca reprezentanţii industriei tutunului să fie invitaţi oficial pentru consultări pe aceasta temă.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală la mia de ţigarete, valabilă de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include şi taxa pe viciu, în valoare de 10 euro.

Directorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr, a declarat, joi, că a fost deja devansat cu un an calendarul de creştere a accizelor, negociat cu Comisia Europeană, prin introducerea taxei pe viciu, care este inclusă în totalul accizei, deşi este plătită separat, într-un fond special, la dispoziţia Ministerului Sănătăţii.

La rândul său, directorul corporate and regulatory affairs al BAT România, Adrian Popa, apreciază că, în cazul devansării calendarului de majorare a accizei, surplusul targetat în veniturile bugetare se va transforma, în fapt, în profit neimpozabil pentru contrabandişti şi ar destabiliza o sursă bugetară importantă, reprezentând aproximativ 8% din venituri.

Producătorii de ţigări susţin că majorarea accizei la tutun la nivelul anului 2010 ar determina scumpiri de circa 50% ale produselor şi creşterea contrabandei la 30% din piaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii solicită o întâlnire cu premierul şi ministrul Finanţelor pe tema accizei la tutun.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii solicită o întâlnire cu premierul şi ministrul Finanţelor pe tema accizei la tutun0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei