Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2009 - Anul XIV, nr. 23 (4009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Tinerii pionieri aduc omagiu Tovarăşului iubit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua iubitului tovarăş Nicolae Ceauşescu a fost omagiată de televiziuni cu binemeritate aduceri aminte şi triste figuri de nostalgici care-i plâng la mormânt. Ca fost pionier care făceam albume cu realizările epocii de aur pentru orele de dirigenţie, îi privesc mereu cu înţelegere pe nostalgicii incurabili. Încăpăţânarea lor de a crede în ceva în ciuda mizeriei şi a ororilor ar fi demnă de o cauză mai bună.

Dar nu doar nostalgicii îl cred pe Ceauşescu un mare ctitor, ci o bună parte din români, care zic ceva de genul „a fost el nebun, dar a construit...”. Acum, haideţi să ne gândim puţin. Când ai toţi banii ţării la dispoziţie şi nu îţi pasă că populaţia face foamea, când nimeni nu are curajul să spună nimic contra ta, ba chiar se înghesuie să omagieze toate prostiile care-ţi trec prin cap, cât de greu e să fii ctitor? Orice prostănac poate să fie ctitor în asemenea condiţii.

Iar Ceauşescu a fost un ctitor execrabil chiar şi după standardele comuniste. Cum doar prostia i-a putut întrece egoul, a aruncat bani publici în fel de fel de proiecte cu singurul scop de a se făli. A fost şi el un Becali la vremea lui, doar că a făcut praf bugetul ţării, nu buzunarul propriu.

Gândiţi-vă doar la Casa Poporului! Când comuniştii unguri şi polonezi făceau autostrăzi, „geniul Carpaţilor” a construit măgăoaia asta inutilă. La fel canalul Dunăre – Marea Neagră (niciodată rentabil), la fel Transfăgărăşanul (mai mult închis decât funcţional) şi lista poate continua. Toate construite fără logică şi fără perspective. Toate aveau o singură calitate: dădeau aşa de bine în albumul meu de pionier cu realizările epocii de aur! Acesta le era şi scopul de fapt: să impresioneze populaţia. Care, de altfel, nu s-a lăsat impresionată cu forţa şi pe banii ei, de unde euforia de la revoluţia asistată de lovitură de stat.

Dar sunt unii care au rămas la fel de pionieri ca atunci şi vin cu fel de fel de proiecte grandomane din care respiră dorinţa de a ctitori pentru istorie. Cum, în general, sunt oameni tineri, pionieri de nădejde în alte vremuri, nu mă pot opri să nu mă gândesc dacă nu cumva copilăria noastră de pionieri nu ne-o fi lăsat urme mai adânci decât credem. Fostul ministru Adomniţei voia pur şi simplu să construiască un nou oraş lângă Bucureşti unde să mute toate universităţile şi căminele studenţeşti. Să-i spui că nu asta e problema noastră care nu avem nici o universitate în primele 500 din lume? Să-i sugerez că poate studenţii şi profesorii nu au chef să plece din Bucureşti sau să facă naveta doar pentru că un ceauşică mic vrea să gâdile istoria în zonele sensibile?

Un alt ministru liberal, Ludovic Orban, se avântase şi el să construiască Canalul Dunăre-Bucureşti. Până şi bătrânul inginer hidrotehnist Ion Iliescu i-a spus să stea locului. Acum avem o nouă ceuşică agitată, Elena Udrea. Marţi vroia să construiască o nouă staţiune ca Vama Veche. Miercuri îşi sufleca mânecile ca să facă o staţiune balneară lângă Bucureşti. Aştept cu frică finalul săptămânii. Să-i spui că spiritul boem din Vama Veche nu a fost creat cu ordin de la minister, ba chiar s-a născut spontan împotriva statului, şi nu poate fi reprodus cu ordin de la guvern? Să o întrebi de ce nu vine cu un proiect mai modest de revitalizare a staţiunilor deja existente, dat fiindcă superbele clădiri ale barocului austriac din Băile-Herculane se duc de râpă? Să o inviţi să viziteze staţiunea Amara, care e aproape de Bucureşti, dar e pustie (că tot înţeleg că există hoarde de bucureşteni dornici de turism balnear)? Are rost să-i deranjezi pe micii ceauşei cu idei burgheze ca fezabilitate, oportunitate, eficienţă? Nu prea cred.

Dar e şi o veste bună. Spre deosebire de Ceauşescu cel bătrân, cei de azi nici nu pot vandaliza bugetul după capul lor şi pleacă mai uşor din funcţie.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii pionieri aduc omagiu Tovarăşului iubit.
 Vizualizări articol: 2802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Tinerii pionieri aduc omagiu Tovarăşului iubit4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei