Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2009 - Anul XIV, nr. 23 (4009)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Inoportunităţi şi mediu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În negura vremilor postdecembriste, sucevenii au traversat o perioadă când părea că Dumnezeu le-a pus mâna în cap. La Cotroceni, Ion Iliescu derula al treilea mandat. La Palatul Victoria, Adrian Năstase conducea un guvern monocolor. La preşedinţia Consiliului Judeţean, Gavril Mârza executa al doilea mandat. Un pesedist şedea pe fotoliul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ. Printre numeroşii parlamentari de Suceava se număra influentul, la acea vreme, Octav Cozmâncă. România depăşise perioada critică a mineriadelor, a inflaţiei galopante, a trecerii la economia de piaţă. Zorile integrării în NATO şi UE deschiseseră calea capitalului străin. Începea o perioadă de creştere economică.

Era de aşteptat ca aceste condiţii favorabile să se materializeze printr-o dezvoltare social economică pe măsură. Influenţa în partidul de guvernământ a liderilor suceveni nu a adus însă nici modernizarea tronsonului Roman-Siret din E85, nici a aeroportului şi nici vreo investiţie semnificativă. Ne-am procopsit doar cu mult trâmbiţatul megaproiect  'Suceava - utilităţi si mediu la standarde europene'. În 2003, Consiliul Judeţean a contractat un credit de 86,3 milioane de euro, a cărui rambursare urmând să se facă din bugetele localităţilor beneficiare. PSD Suceava a pus acest proiect în centrul campaniilor electorale din 2004. Să ne amintim caravanele pompoase care au poposit, precum bâlciurile cu tiribombe de odinioară, în satele şi oraşele judeţului, revărsând peste cetăţeni grandomania „ctitorilor” acestui măreţ proiect; domnii Mîrza şi Cozmâncă. La vremea respectivă, vocile din opoziţie arătaseră riscurile pe care le presupunea proiectul.

Desigur, titlul de mai sus parafrazează denumirea controversatului proiect. Iniţial, pentru că prima etapă a proiectului ar fi trebuit să fi fost deja concretizată,  scrisesem inutilităţi şi mediu. Suna bine, dar nedrept pentru că înfiinţarea distribuţiei de gaze pentru peste 60 localităţi şi reabilitarea termoficării în cinci oraşe este utilă.

Cuvântul potrivit pentru modul în care Mîrza & Co au gândit finanţarea şi, în egală măsură, implementarea proiectului este inoportunitate. Proiectul este inoportun pentru că s-a dovedit a necesita costuri dificil de suportat şi a fi,  aşa cum a fost gândit, inaplicabil. Au trecut cei cinci de graţie ai creditului, a venit plata dobânzii, curând începe returnarea şi, iată, punerea în practică este blocată.

Nu aş fi abordat acest subiect dacă nu s-ar fi produs recenta ieşire la rampă a domnului Mârza. Se pare că intrarea la guvernare a resuscitat gomoşenia întâi stătătorului pesedist, mototolită zdravăn de insuccesele de la alegerile locale şi parlamentare. Domnul Mîrza s-a arătat revoltat de afirmaţiile actualilor conducători ai Consiliului Judeţean, nimeni alţii decât domnii Flutur şi Cadariu, adică tocmai cei care din urmă cu şase ani au arătat sistematic că proiectul reprezintă un bolovan legat de gâtul administraţiilor locale.

În loc să se revolte pentru faptul că noua conducere a Consiliului Judeţean a informat cetăţenii, acum când cuţitul a ajuns la os (cinci primării au plătit dobânzi în valoare de 27 milioane de euro şi urmează o nouă tranşă la vară), despre povara pe care o reprezintă proiectul, domnul Mîrza ar face mai bine să se gândească la erorile şi greşelile pe care domnia sa şi iluştrii săi colaboratori le-au săvârşit când au gândit şi au implementat proiectul.

Îndrăznesc să sugerez doar câteva teme: evoluţia preţului gazului; modalitatea de recuperare a TVA-ului, ineficienţa crasă a entităţii Bucovina Ecoterm Gaz. Poate după aceea, domnul Mîrza va porni din nou caravana pesedistă prin oraşele şi satele sucevene şi va recunoaşte că a greşit. Ar putea deconta astfel o parte din păcatele acumulate în cei 12 ani în care a păstorit judeţul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inoportunităţi şi mediu.
 Vizualizări articol: 8334 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Inoportunităţi şi mediu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei