Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 dec 2008 - Anul XIII, nr. 291 (3972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordonanţa prin care triplarea taxei auto e amânată pentru 15 decembrie, publicată în Monitor

Joi, 11 Decembrie 2008 (21:44:27)

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care triplarea taxei de poluare auto este amânată până la 15 decembrie a fost publicată, joi seara, în Monitorul Oficial, actul normativ indicând că procedura de restituire a diferenţei către proprietarii de vehicule care au plătit în această săptămână taxa la valoarea majorată va fi stabilită în termen de 30 de zile.

Actul normativ prevede că autovehiculele încadrate în clasa M1 (pentru transportul de pasageri cu cel mult opt locuri pe scaune - n.r.) cu norma de poluare Euro 4 a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 cmc, precum şi toate autovehiculele N1 (pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone) cu norma de poluare Euro 4, care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene în perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 inclusiv sunt exceptate de la obligaţia de plată a taxei de poluare.

Autovehiculelor M1 cu norma de poluare Euro 4 a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 cmc, precum şi tuturor autovehiculelor N1 cu norma de poluare Euro 4 înmatriculate pentru prima dată în afara Uniunii Europene şi care se înmatriculează în România li se aplică taxele majorate.

"În cazul taxelor pe poluare pentru autovehicule plătite potrivit OU 208/2008 (intrată în vigoare luni, 8 decembrie - n.r.), diferenţa între taxa stabilită potrivit respectivei ordonanţe de urgenţă şi taxa stabilită potrivit OU 50/2008 (prin care a fost introdusă taxa de poluare, la o valoare de trei ori mai mică), în vigoare până la data publicării OU 208/2008, se restituie", se arată în ordonanţă.

Procedura de restituire va fi stabilită prin ordin comun al ministrului Mediului şi al ministrului Finanţelor în termen de 30 de zile.

Ordonanţa publicată joi în Monitorul Oficial abrogă OU 208/2008 prin care taxa auto era triplată începând cu 8 decembrie.

"Între data intrării în vigoare a prevederii prin care OU 208/2008 este abrogată şi 14 decembrie 2008 inclusiv se aplică nivelurile taxei prevăzute de OU 50/2008, astfel cum era în vigoare înainte de modificarea sa prin OU 208/2008", conform actului normativ.

Procedura de înmatriculare a autovehiculelor se consideră iniţiată la data depunerii documentelor din care rezultă elementele de calcul al taxei, iar contribuabililor li se aplică regimul juridic în vigoare la data depunerii acestor documente.

Ordonanţa mai stabileşte că prevederile articolului 11 din OU 50/2008, conform căruia taxa rezultată ca diferenţă între suma achitată în perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, cu titlu de taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, şi cuantumul rezultat din aplicarea legii privind taxa pe poluare este restituită, se aplică raportat la nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule în vigoare la 1 iulie 2008.

Actul normativ mai prevede în mod clar că anexele pe baza cărora taxa de poluare este majorată, precum şi exceptările de la plata taxei intră în vigoare la 15 decembrie 2008.

Taxa de poluare auto a fost triplată începând de luni, 8 decembrie, dar Guvernul a decis, pe fondul protestelor proprietarilor de vehicule programaţi în această săptămână la administraţiile financiare pentru plata taxei de înmatriculare, să amâne majorarea sumei de plată până la 15 decembrie, dată anunţată de altfel iniţial pentru introducerea noilor valori.

Executivul a mai decis că proprietarii de vehicule care au plătit taxa la valoarea majorată începând cu această săptămână vor primi înapoi diferenţa de bani.

Mii de persoane au aşteptat, joi dimineaţa, la direcţiile finanţelor publice judeţene pentru a plăti taxa auto la vechea valoare, însă angajaţii instituţiilor nu au putut face încasări, deoarece ordonanţa care amână triplarea taxei nu a fost publicată în Monitorul Oficial decât în jurul orei 18.20, iar softul era inoperabil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ordonanţa prin care triplarea taxei auto e amânată pentru 15 decembrie, publicată în Monitor.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ordonanţa prin care triplarea taxei auto e amânată pentru 15 decembrie, publicată în Monitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   TAXA LUI PAPURA VODA trimis de
(12 dec 2008, 10:30:48
SAMBATA 13 DECEMBRIE SE ORGANIZEAZA MARS DE PROTEST IMPOTRIVA TAXEI AUTO.

DACA MAI AI UN PIC DE CREIER IN CAP IESI IN STRADA SI SPUNE-TI PUNCTU DE VEDERE...NU ASTEPTA IN ZADAR SA LUCREZE ALTU PENTRU TINE!!!!!!!!!!!!!!

IN FATA CASEI DE CULTURA...ESTE ASTEPTAT TOT TARGUL DE LA SEVERIN, SI TOTI CEI CARE AU MASINI SI NU LE MAI POT INMATRICULA
2.   Taxa de poluare trimis de
(12 dec 2008, 12:13:29
voi da in judecata statul roman , guvernul romaniei la CEDO pentru ca mi-au fost incalcate drepturile , masina mea are programare la RAR abia peste o luna jumate desi am facut demult programarea si cu mult timp inainte de 15 decembrie . dupa ce ca suntem codasi in EUROPA , mai trebuie sa fim si codasii Uniunii Europene , rade TOATA EUROPA DE NOI !CHIAR TREBUIE SA ASTEPT

2 LUNI SI JUMATATE CA SA BAG O MASINA LA RAR ? VOI CERE DESPAGUBIRI 1000000 DE EURO STATULUI ROMAN NUMAI PENTRU MINE SI NU VOI FI SINGURUL !am sa dau in judecata statul roman la toate forurile europene !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei