Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 dec 2008 - Anul XIII, nr. 291 (3972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul a adoptat Programul naţional pentru crearea Bibliotecii Digitale a României

Joi, 11 Decembrie 2008 (17:51:20)
Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri, prin Hotărâre de Guvern, Programul naţional pentru digitizarea resurselor culturale naţionale şi crearea Bibliotecii Digitale a României, componentă a Bibliotecii Digitale Europene (Europeana.eu), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Digitalizarea resurselor culturale naţionale se va face pe cinci direcţii: patrimoniul scris, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imobil, patrimoniul audiovizual şi patrimoniul arhivistic.

Selecţia documentelor care urmează a fi digitalizate, cu excepţia celor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale, se va realiza pe baza unor criterii cum ar fi valoarea documentară, conservarea documentelor originale, reprezentativitatea pentru un anumit domeniu sau criteriul financiar.

O comisie pentru implementarea şi monitorizarea Programului urmează a fi constituită şi va fi formată din câte un reprezentat din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI).

În termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern adoptate miercuri, cele patru ministere vor elabora Ghidul operaţional al Programului, care va cuprinde condiţii, modalităţi şi termene de realizare a acţiunilor şi proiectelor din cadrul Programului, modul de organizare şi funcţionare a Comisiei, precum şi alte detalii legate de implementarea şi monitorizarea programului, aprobat prin ordin comun.

În procesul de implementare a programului, Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), instituţie publică aflată în subordinea MCC, va asigura interfaţa dintre furnizorii de conţinut şi serviciile tehnice care gestionează programul la nivel comunitar. Pentru coordonarea achiziţiilor publice din cadrul Programului, în structura MCC se va înfiinţa Unitatea de implementare a Programului.

Până la realizarea portalului special dedicat Programului, stocarea resurselor culturale digitalizate se va realiza prin extinderea portalului Cultur@ pe Net (www.cultura-net.ro) al MCC.

Pentru derularea Programului, MCC estimează un efort bugetar de circa 2 milioane de euro anual. Fondurile necesare în acest sens vor fi asigurate de la Bugetul de stat, precum şi din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile.

MCC a făcut primii paşi pentru Biblioteca Digitală a României în ianuarie 2008, când s-a luat decizia ca acest program să fie parte a unei politici publice, respectiv să beneficieze de finanţare de la Guvern. În plus, în iunie, printr-un Ordin, ministrul Culturii a desemnat CIMEC ca fiind instituţia naţională care va gestiona proiectul.

Comisia Europeană a anunţat, pe 11 august, că va aloca în următorii doi ani 120 de milioane de euro pentru crearea unei biblioteci europene digitale, care ar permite oamenilor să "acceseze" patrimoniul cultural european cu ajutorul internetului, fără a mai avea nevoie să plece din ţară sau să plătească bilet de intrare la muzee. Biblioteca Digitală Europeană va cuprinde milioane de cărţi, înregistrări audio, fotografii, documente de arhivă, hărţi, tablouri, filme şi alte producţii din bibliotecile naţionale şi instituţiile culturale din cele 27 de state membre ale UE

Prototipul portalului Europeana.eu a fost lansat pe 20 noiembrie şi închis la mai puţin de 24 de ore, după ce a fost supraaccesat, înregistrându-se "10 milioane de clicuri pe oră". Site-ul este temporar închis şi se va încerca redeschiderea lui, "într-o versiune mai robustă", în luna ianuarie, se arată pe www.europeana.eu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a adoptat Programul naţional pentru crearea Bibliotecii Digitale a României.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul a adoptat Programul naţional pentru crearea Bibliotecii Digitale a României0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei