Digitalizarea resurselor culturale naţionale se va face pe cinci direcţii: patrimoniul scris, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imobil, patrimoniul audiovizual şi patrimoniul arhivistic.
Selecţia documentelor care urmează a fi digitalizate, cu excepţia celor aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale, se va realiza pe baza unor criterii cum ar fi valoarea documentară, conservarea documentelor originale, reprezentativitatea pentru un anumit domeniu sau criteriul financiar.
O comisie pentru implementarea şi monitorizarea Programului urmează a fi constituită şi va fi formată din câte un reprezentat din partea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI).
În termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern adoptate miercuri, cele patru ministere vor elabora Ghidul operaţional al Programului, care va cuprinde condiţii, modalităţi şi termene de realizare a acţiunilor şi proiectelor din cadrul Programului, modul de organizare şi funcţionare a Comisiei, precum şi alte detalii legate de implementarea şi monitorizarea programului, aprobat prin ordin comun.
În procesul de implementare a programului, Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), instituţie publică aflată în subordinea MCC, va asigura interfaţa dintre furnizorii de conţinut şi serviciile tehnice care gestionează programul la nivel comunitar. Pentru coordonarea achiziţiilor publice din cadrul Programului, în structura MCC se va înfiinţa Unitatea de implementare a Programului.
Până la realizarea portalului special dedicat Programului, stocarea resurselor culturale digitalizate se va realiza prin extinderea portalului Cultur@ pe Net (www.cultura-net.ro) al MCC.
Pentru derularea Programului, MCC estimează un efort bugetar de circa 2 milioane de euro anual. Fondurile necesare în acest sens vor fi asigurate de la Bugetul de stat, precum şi din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile.
MCC a făcut primii paşi pentru Biblioteca Digitală a României în ianuarie 2008, când s-a luat decizia ca acest program să fie parte a unei politici publice, respectiv să beneficieze de finanţare de la Guvern. În plus, în iunie, printr-un Ordin, ministrul Culturii a desemnat CIMEC ca fiind instituţia naţională care va gestiona proiectul.
Comisia Europeană a anunţat, pe 11 august, că va aloca în următorii doi ani 120 de milioane de euro pentru crearea unei biblioteci europene digitale, care ar permite oamenilor să "acceseze" patrimoniul cultural european cu ajutorul internetului, fără a mai avea nevoie să plece din ţară sau să plătească bilet de intrare la muzee. Biblioteca Digitală Europeană va cuprinde milioane de cărţi, înregistrări audio, fotografii, documente de arhivă, hărţi, tablouri, filme şi alte producţii din bibliotecile naţionale şi instituţiile culturale din cele 27 de state membre ale UE
Prototipul portalului Europeana.eu a fost lansat pe 20 noiembrie şi închis la mai puţin de 24 de ore, după ce a fost supraaccesat, înregistrându-se "10 milioane de clicuri pe oră". Site-ul este temporar închis şi se va încerca redeschiderea lui, "într-o versiune mai robustă", în luna ianuarie, se arată pe www.europeana.eu.