Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 dec 2008 - Anul XIII, nr. 291 (3972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNA şi Ministerul Educaţiei au lansat manualul "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect! "

Joi, 11 Decembrie 2008 (14:44:23)
Cartea "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!" - un manual de studiu suplimentar pentru liceeni, al cărui mesaj este "Nu tot ce auzi la radio şi ce vezi la televizor este corect" - a fost lansată, joi, de CNA şi Ministerul Educaţiei, urmând să fie disponibilă în circa 7.000 de şcoli din România.

Broşura de circa 140 de pagini, denumită "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!", a fost lansată joi, la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), într-o conferinţă de presă la care au participat: membrii CNA, în frunte cu Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române, Mina Rusu, inspector general la MECT, Rodica Zafiu şi Marina Rădulescu Sala - coordonatoarele proiectului.

Lucrarea cuprinde atât greşelile de limbă identificate în discursul jurnaliştilor din audiovizual, cât şi formele corecte de exprimare. Datele pe care le conţine materialul didactic au fost culese, analizate şi selectate de un grup de cercetători ai Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române.

"Mesajul volumului este foarte clar: nu tot ce auzim sau vedem pe micul ecran este corect sau are valoare de model. Pentru a demonstra acest lucru autorii au construit exerciţii de gramatică din cele mai grave şi frecvente greşeli de limbă pe care le auzim la televizor", a spus Răsvan Popescu despre cartea "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!", care este rezultatul unui protocol dintre CNA şi Ministerul Educaţiei.

Cartea "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!" a fost realizată de nouă cercetători de la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan" şi editată într-un tiraj de 50.000 de exemplare. Broşura va fi distribuită în şcolile din România, fiind destinată în special liceenilor, ca "material de studiu suplimentar" pentru cursul de Limba şi literatura română, cât şi pentru cursul opţional Competenţă în mass-media, după cum a declarat Liliana Preoteasa, director în Ministerul Educaţiei.

"Dorim să folosim o gramatică informală (...). În acest moment, din fericire, şcoala nu mai este singura sursă de informare şi de formare pentru copii. Mass-media reprezintă o sursă prioritară pentru copii, mai mult, mass-media creează modele. În acest moment putem vorbi cu certitudine despre rolul educativ al mass-media, din această cauză această cărticică va fi tratată cu foarte mare atenţie de către elevi. Se porneşte de la o realitate pe care ei o simt foarte aproape, pe care o pot folosi în activitatea lor de învăţare", a spus Liliana Preoteasa.

Ea a explicat că mai multe exemplare din respectivul manual vor fi trimise bibliotecilor din şcoli. "Fiecare şcoală va avea această broşură, care poate fi împrumutată de elevi şi profesori. Este un material auxiliar, nu un manual şcolar, folosirea lui depinde de cadrul didactic, dar poate fi folosit pentru orice nivel", a precizat Liliana Preoteasa.

Preoteasa a declarat pentru MEDIAFAX că în România există, în prezent, în jur de 7.000 de şcoli cu personalitate juridică, în bibliotecile acestora urmând să se regăsească manualul "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!".

Pe de altă parte, Liliana Preoteasa şi inspectorul general Mina Rusu au spus că prin publicarea acestei cărţi nu s-a dorit să se scoată în evidenţă "ce e mai rău în mass-media". "Se renunţă la teoretizarea excesivă, se ajunge la practica limbii pe baza modelelor. Nu ne interesează pe noi cine a comis greşeala respectivă, ci faptul că ea s-a comis", a spus Mina Rusu.

În plus, Rodica Zafiu, unul dintre coordonatorii proiectului, consideră că apariţia acestei cărţi "măreşte foarte mult responsabilitatea pentru cei de la posturile de radio şi televiziune". "Un lucru e să te observe, să te monitorizeze şi să te judece un grup de lingvişti sau CNA, eventual chiar să primeşti nişte observaţii, atenţionări şi mult mai grav mi se pare să ştii că toţi copiii sunt cu ochii pe eventualele greşeli, le recunosc, pentru că stau cu cărticica în faţă", a spus Rodica Zafiu.

Manualul cuprinde opt capitole: "Pronunţare, despre sunete şi accent"; "Grafie, unde găseşti câte ceva despre "i" şi cratime"; "Punctuaţie, ca să afli unde să pui şi unde să nu pui virgulă"; "Morfologie, care începe cu frumoasa aventură a «substantivurilor»"; "Sintaxă sau cum se înlănţuie cuvintele"; "Lexic şi semantică sau de ce sunt importante sensul şi forma cuvintelor"; "Stilistică, adică aventurile băieţilor de cartier care vorbesc la televizor" şi "Cum rezolvi unele exerciţii, ca să nu-ţi baţi singur capul".

Acestor capitole li se adaugă "cuvintele" ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Anton Anton, şi preşedintelui CNA, Răsvan Popescu. Totodată, în manual apar şi Rezultatele monitorizării posturilor de radio şi de televiziune în perioadele: 15 octombrie - 25 noiembrie 2007, 26 noiembrie - 11 decembrie 2007, 1 - 21 martie 2008 şi mai 2008.

Potrivit lui Alexandru Nicolae, unul dintre autorii manualului, ultimul capitol, cel de stilistică, nu cuprinde greşeli. "Sperăm ca prin această iniţiativă să deconstruim mitul cercetătorului de la Academie, izolat în turnul său de fildeş. El a făcut precizarea "Ultimul capitol, intitulat «Stilistică» nu conţine abateri propriu-zise de la norme, ci mai degrabă o serie de nepotriviri de registru, inadecvări contextuale, secvenţe incoerente, ticuri şi clişee verbale, care prin folosirea excesivă devin agasante. De aceea formularea «De ce nu e corect?» din celelalte capitole a fost înlocuită cu «Ce este recomandabil aici?» sau «Ce este nepotrivit aici?» sau «Care sunt problemele acestui enunţ»", a spus unul dintre autorii manualului, Alexandru Nicolae.

Astfel, în capitolul "Stilistică", broşura le recomandă elevilor ca, în locul frazei "Când apare un analist la televizor, toată lumea pune botu'", să se folosească "Când apare un analist la televizor, toată lumea îl crede, cu naivitate" sau, în schimbul frazei "În ideea că n-au reuşit să ne-o tragă", broşura recomandă "În ideea că n-au reuşit să ne păcălească" sau, în loc de "Poţi să rămâi, cretinule, pe telefon", se recomandă "Puteţi să rămâneţi/ rămâne la telefon".

Cei nouă autori ai manualului dau exemple şi de "argotisme", precum "bazat", "abureală", "dilimac", "naşpa", "meclă", ce ar trebui evitate. "Unele expresii sunt ingenioase şi amuzante, altele sunt vulgare, jignitoare, deci nepotrivite situaţiei", se arată în manual.

"E un început bun şi putem recunoaşte şi o formă de presiune asupra posturilor de televiziune şi radio, alta decât sancţiunile pe care le aplicăm până acum", a spus, ca o concluzie, şeful CNA, Răsvan Popescu.

"Mă întreb dacă nu s-ar putea face o monitorizare specială despre felul în care vorbesc politicienii", a spus Christian Mititelu, membru al CNA. "Nu se mai publică", au spus râzând unii dintre autorii manualului.

Pe de altă parte, academicianul Marius Sala, cel care conduce Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan", a susţinut necesitatea comercializării manualului "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!" în librării, pentru a ajunge la o mai mare parte a populaţiei.

"S-a aflat de publicarea acestei cărţi, însă lumea întreabă unde se poate cumpăra. Este o mare problemă. Ministerul ar putea să câştige foarte bine dacă se va vinde, dar înţeleg că la şcoli se va da gratuit (...) DEX-ul (Dicţionarul explicativ al limbii române, n.r.) a ajuns la un tiraj de 1,2 milioane de exemplare. Nu există nicio carte în România care să aibă un asemenea tiraj. Aşa vrem să facem şi cu manualul", a susţinut Marius Sala.

Totuşi, pentru ca manualul "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!" să poată ajunge şi la publicul larg, este nevoie de aprobarea Ministerului Educaţiei. "Nu cred că va fi o problemă", a dat asigurări Liliana Preoteasa, director în MECT.

Bugetul pentru publicarea cărţii "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect!" a ajuns la 93.000 de lei, fonduri plătite de Ministerul Educaţiei, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Liliana Preoteasa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNA şi Ministerul Educaţiei au lansat manualul "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect! ".
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CNA şi Ministerul Educaţiei au lansat manualul "Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect! "0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei