Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 dec 2008 - Anul XIII, nr. 291 (3972)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Cartel Alfa" a trimis autorităţilor un plan de măsuri pentru reducerea efectelor crizei

Joi, 11 Decembrie 2008 (17:50:18)
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a trimis partidelor, patronatelor şi sindicatelor un set de măsuri urgente care ar trebui implementate pentru asigurarea de locuri de muncă şi continuarea dezvoltării economice în perioada de criză.

Consiliul General al Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa" a adoptat, miercuri, mai multe măsuri pe care le propune tuturor actorilor sociali, în vederea asigurării de locuri de muncă şi continuării dezvoltării economice a României în perioada de criză.

Principalele obiective vizează revalorizarea conceptului de muncă decentă, menţinerea forţei calificate de muncă, crearea şi promovarea de mecanisme de calificare, recalificare şi pregătire profesională continuă, creşterea şi stimularea constantă a numărului de locuri de muncă, menţinerea consumului pe piaţa internă şi dezvoltarea economică şi a competitivităţii unităţilor.

"Susţinem cu tărie că reducerea ocupării forţei de muncă prin disponibilizări nu rezolvă problema economică. Creşterea şomajului şi, deci, reducerea semnificativă a veniturilor populaţiei vor avea ca efect o nouă diminuare a consumului, ceea ce va duce la o reducere a activităţii economice a ţării. Dimpotrivă, dialogul social real este principala soluţie, pentru că cele mai bune decizii cu implicaţii socio-economice se pot lua numai de comun acord, de către cei trei actori sociali sindicate-patronate-guvern, iar încheierea de Acorduri tripartite, între confederaţiile sindicale, organizaţiile patronale şi guvern, îi obligă moral şi în fapt pe toţi partenerii sociali să îşi respecte angajamentele asumate", se arată într-un comunicat de joi al confederaţiei sindicale.

În vederea menţinerii şi creării de locuri de muncă, CNS "Cartel Alfa" propune măsuri care vizează lucrătorii, precum şi pentru susţinerea activităţii întreprinderilor.

Printre măsurile propuse pentru lucrători se numără asigurarea gratuităţii pentru un an de zile a abonamentului pe calea ferată sau transport auto autorizat pentru lucrătorii care au un loc de muncă la distanţă de până la 150 de kilometri de locul de reşedinţă, aplicarea acordului social din iulie 2008, de creştere ritmică anuală a salariului minim garantat faţă de salariul mediu pe economie, astfel încât, în anul 2014, să se ajungă la un raport de 0,5 sau renunţarea la cumulul de funcţii deţinute, de orice persoane, în sectorul bugetar.

Sindicaliştii propun totodată ca, pentru locurile de muncă noi, efectiv create în fiecare unitate administrativă, 75% din taxele şi impozitele aplicate angajatorului şi angajatului să rămână, timp de un an sau doi, la dispoziţia administraţiei locale, iar sumele reţinute să se constituie într-un fond la dispoziţia administraţiei locale, banii fiind destinaţi exclusiv realizării de lucrări de interes public, solicitate de comisia de dialog social locală.

Totodată, Confederaţia "Cartel Alfa" propune limitarea reangajării persoanelor pensionate, prin eliminarea cumulului pensiei cu salariul, pe perioada reangajării în cadrul unităţilor şi instituţiilor publice, unde nu există deficit de forţă de muncă calificată, crearea unor grupuri paritare în structură tripartită (Ministerul Muncii-patronate-sindicate) între reprezentanţii din Italia, respectiv Spania, pentru a studia şi realiza modalităţile adecvate de reinserţie a cetăţenilor români care doresc să se întoarcă în ţară, precum şi modificarea legislaţiei în vederea îmbunătăţirii ei.

Pentru susţinerea activităţii întreprinderilor, reprezentanţii "Cartel Alfa" propun susţinerea activităţii în unităţile de importanţă deosebită pentru economia orizontală, ce asigură peste 1.000 locuri de muncă sau care furnizează produse de masă necesare economiei, precum şi a unităţilor aflate temporar în dificultate, prin acces la creditare sau transformarea datoriilor faţă de stat în obligaţiuni sau acţiuni, cu plata de dobânzi sau răscumpărare în termen de 12 sau 24 luni.

Alte măsuri, considerate necesare, se referă la apariţia de urgenţă a legii parteneriatului public-privat, la emiterea unui act normativ care să prevadă suprataxarea profitului realizat în mod speculativ de producătorii şi de distribuitorii de gaze naturale şi energie electrică, la scăderea nivelului dobânzii BNR sau la stabilirea de "TVA zero" pentru construcţia locuinţelor sociale.

Tot în vederea susţinerii activităţii întreprinderilor, confederaţia sindicală propune "impozit zero" pe profitul reinvestit în dezvoltarea capacităţilor de producţie sau în tehnologii performante ori pentru dezvoltarea de noi produse.

Totodată, reprezentanţii confederaţiei propun impozitarea salariilor în tranşe, respectiv impozit de 14% pentru salarii de până la 3.000 lei, impozit de 25% pentru salarii între 3.001 până la 10.000 lei, şi impozit de 38% pentru salarii de peste 10.001 lei sau implicarea Eximbank pentru garantarea finanţării unor lucrări cu durata tehnologică mare.

Sindicaliştii consideră necesarea menţinerea acordurilor sociale încheiate de către investitori cu organizaţiile sindicale din întreprinderile ce urmează a fi privatizate şi, totodată, obligativitatea încheierii acestui tip de acorduri şi în cazul vânzării de active şi al externalizării. Totodată, sunt propuse îngheţarea procesului de privatizare a întreprinderilor de stat, pentru evitarea speculei, dar şi elaborarea, de către guvern, a unui studiu de impact referitor la creşterea preţurilor la gazele naturale şi la energia electrică în vederea identificării soluţiilor pentru reducerea preţurilor acestora, atât la consumatorii casnici, cât şi la cei industriali.

Pentru reducerea efectelor crizei ar mai fi necesară, în opinia reprezentanţilor Confederaţiei Cartel Alfa, reglementarea strictă a dobânzilor pentru creditările la nivel acceptabil pentru populaţie, sancţionarea dură a băncilor şi a angajaţilor acestora implicaţi în acţiuni speculative, reducerea TVA pentru produse de strictă necesitate pentru consumul populaţiei sau susţinerea implicării unităţilor în programe de cercetare-dezvoltare şi punerea în fabricaţie de produse noi.

De asemenea, confederaţia sindicală solicită aprobarea prin lege a Strategiei de Dezvoltare Durabilă până în 2030.

"CNS Cartel Alfa consideră că, în contextul crizei financiare şi economice internaţionale şi a recesiunii din zona economică europeană, responsabilitatea noului guvern şi a noului parlament de la Bucureşti este cu atât mai ridicată pentru că asumarea ei trebuie să se ridice la aşteptările cetăţenilor de la mandatul pe care l-au acordat în alegerile de la sfârşitul lunii trecute", se mai arată în comunicat.

Pe lângă adoptarea pachetului de măsuri de urgenţă, sindicaliştii solicită şi începerea discuţiilor pentru realizarea unui acord social în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare economică şi socială, de care să beneficieze toţi cetăţenii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Cartel Alfa" a trimis autorităţilor un plan de măsuri pentru reducerea efectelor crizei .
 Vizualizări articol: 380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Cartel Alfa" a trimis autorităţilor un plan de măsuri pentru reducerea efectelor crizei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei