Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din educaţie au încheiat mitingul şi au plecat în marş spre Guvern

Miercuri, 15 Octombrie 2008 (13:22:50)
Sindicaliştii din educaţie au încheiat mitingul din Piaţa Constituţiei şi au plecat în marş spre Guvern, liderii sindicali susţinând că acţiunea este împotriva celor care au contestat o lege votată de proprii lor membri de partid.

Protestatarii vor merge în marş spre Guvern pe traseul Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei.

Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie au precizat că atât în Bucureşti, cât şi în unele oraşe din ţară, în câteva unităţi şcolare cursurile au fost suspendate miercuri.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a respins afirmaţiile unor politicieni potrivit cărora mitingul de miercuri ar reprezenta o formă de represiune împotriva Curţii Constituţionale.

"Acţiunea este împotriva celor care au contestat o lege votată de proprii lor membrii de partid. Mitingul a fost stabilit înainte de a se şti data la care se pronunţă Curtea Constituţională. Azi n-am venit să cerem ceva, ci să luptăm pentru demnitatea noastră, să le arătăm actualilor politicieni că vremea lor se duce şi că avem nevoie de o altă clasă politică pentru care învăţământul să fie într-adevăr o prioritate", a declarat Nistor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a spus că Guvernului Tăriceanu ar trebui să îi fie ruşine pentru că nu-şi respectă cuvântul dat.

"Acordul semnat în noiembrie 2005 prevedea ca până la 1 ianuarie 2007 să poată fi aplicată o lege a salariilor tuturor bugetarilor, dar aceasta nu există nici în octombrie 2008. Dacă ar fi existat, n-am fi fost puşi astăzi la zidul oprobriului public. Nu este adevărat ce să spune că am avea salarii foarte mari. Un profesor universitar după 40 de ani de muncă are un salariu brut de 100 de milioane de lei (vechi - n.r.) şi net de 50 milioane de lei, ceea ce nu înseamnă prea mult", a declarat Răzvan Bobulescu.

Câteva mii de sindicaliştii din educaţie participă la mitingul şi marşul organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater". Sindicaliştii protestează faţă de acţiunea Guvernului care a contestat la Curtea Constituţională legea privind majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

În timpul mitingului din Piaţa Constituţiei sindicaliştii au cerut demisia Guvernului, apreciind că este o situaţie unică în România, inedită şi paradoxală. Alături de cadre didactice, la protest participă şi studenţi.

"Guvernul ne-a scos în stradă din nou. Este un moment deosebit, o situaţie inedită şi paradoxală. Inedită pentru că avem o lege votată în unanimitate în Parlament, care pentru prima dată acordă o majorare aproape de necesităţile cadrelor didactice din România şi paradoxală pentru că Guvernul recunoaşte că sunt bani în bugetul Educaţiei pentru majorări salariale, dar nu vrea să le acorde. În egală măsură este paradoxală pentru că întreaga societate, întreaga clasă politică recunosc că profesorii în România au salarii de mizerie", a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

La mitingul din Piaţa Constituţiei protestatarii au adus cu ei un "catalog" pe care scrie: "Călin Popescu Tăriceanu - bolnav de Alzheimer - transferat la şcoală specială", "Adomniţei Cristian - exmatriculat, nota 4" şi "Varujan Vosganian - nota 4, repetent".

Câteva cadre didactice poartă costume tradiţionale maramureşene şi bat din tobe, iar un profesor este îmbrăcat în Moş Crăciun şi flutură un sac gol.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a anunţat că nu participă la mitingul de miercuri, luând în calcul posibilele riscuri ale unor efecte nedorite.

"Protestele legitime ale salariaţilor din învăţământ ar putea avea un efect real numai după cunoaşterea verdictului şi a motivaţiei Curţii Constituţionale. Până când Curtea nu se pronunţă asupra constituţionalităţii legii orice acţiune este sortită eşecului şi poate duce la o iritare şi mai mare a celorlalte categorii de salariaţi împotriva angajaţilor din învăţământ. O astfel de acţiune nu poate avea decât un scop de imagine pentru organizatori şi poate influenţa negativ hotărârea Curţii Constituţionale care ar putea să amâne verdictul. Singura formă de protest care ar putea avea un impact real şi ar duce la aplicarea legii de majorare a salariilor este din punctul nostru de vedere greva generală", se arată într-un comunicat de miercuri al FEN.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a luat o serie de măsuri suplimentare pentru asigurarea bunei desfăşurări a evenimentelor de miercuri şi a mobilizat 315 poliţişti, dintre care 190 de siguranţă publică şi investigaţii criminale, 15 angajaţi ai Serviciului de Poliţie Metrou şi 110 poliţişti rutieri.

Camera Deputaţilor a aprobat, în 30 septembrie, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Executivul a atacat la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de mărire a salariilor profesorilor cu 50 la sută, pe motiv ca măsura nu este sustenabilă, nefiind indicate sursele de finanţare. Curtea Constituţională este aşteptată să ia miercuri o decizie în cazul sesizării Guvernului.

Potrivit calculelor ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, o creştere generalizată a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare.

Sindicaliştii din educaţie au depus, în urmă cu o săptămână, la Parchetul ICCJ şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), plângeri împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, privind declaraţiile făcute de aceştia despre majorarea salariilor bugetarilor.

"Cei trei promovează o altfel de mineriadă şi vom începe popularizarea, în fiecare unitate şcolară, şi în colegiile unde aceştia candidează. Iar, pe de altă parte, pregătim acţiuni de protest, în cazul în care legea (privind majorările salariale ale cadrelor didactice - n.r.) nu va fi promulgată", declara preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Sindicatele din învăţământ consideră că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută votată de Camera Deputaţilor poate fi acoperită din bugetul de şase la sută acordat pentru Educaţie şi ameninţă cu greva generală dacă legea nu va fi promulgată.

Şi funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2009, spunând că, aşa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50 la sută, la fel şi salariile funcţionarilor publici trebuie să crească. Peste 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex şi la Federaţia din Administraţia Locală Cluj au fost, joi, în grevă de avertisment, blocând activitatea din trezorerii, case de pensii, primării, tot ceea ce înseamnă birouri şi ghişee, urmând ca pe 16 să declanşeze greva generală.

Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.

Şi Federaţia Sanitas a cerut o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii, anunţând că va decide în câteva zile care sunt acţiunile care se impun dacă revendicările nu le sunt soluţionate.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) anunţa că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din educaţie au încheiat mitingul şi au plecat în marş spre Guvern.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din educaţie au încheiat mitingul şi au plecat în marş spre Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei