Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme

Locatarii unor blocuri din Suceava, deranjaţi de ţiuiturile din calorifere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Locuitorii unui bloc din cartierul sucevean George Enescu aproape că nu mai pot dormi noaptea, din cauza ţiuiturilor care se aud din instalaţiile de încălzire centralizată.

Fenomenul a început odată cu furnizarea căldurii pe timpul nopţii, tot atunci făcându-se auzite şi ciudatele zgomote.

“Nu mai pot dormi noaptea de atâta zgomot. Săptămâna trecută am fost de noapte la serviciu şi nu am ştiut ce se întâmplă, dar cum am schimbat programul, noaptea aud doar ţiuitul enervant ce vine de la ţeava de căldură ce trece prin apartament”, se plânge Vasile Lauric, locatar al blocului E 27 de pe strada Zorilor.

Aceeaşi problemă a mai fost sesizată şi de locatarii altor blocuri, din zona centrală, care au spus că pe lângă ţiuituri, se mai resimt şi vibraţii ale ţevilor de termoficare.

 

Economii făcute cu preţul torturării nervilor

Principala cauză a ţiuiturilor care răzbat din ţevile de căldură ce traversează apartamentele o reprezintă, conform specialiştilor în termoficare, dereglarea presiunii hidraulice din sistemul de termoficare al blocului, ca urmare a închiderii repartitoarelor de către mulţi dintre locatari.

Mai precis, în această perioadă a anului, când Termica a început să furnizeze căldură pe timpul nopţii, când temperaturile sunt destul de scăzute, foarte mulţi suceveni preferă să stea cu repartitoarele închise, pentru că nu li se acordă încă subvenţii la încălzire.

În aceste condiţii, presiunea care se acumulează în instalaţiile de termoficare ale blocurilor duce la formarea de trepidaţii sau ţiuituri, dacă agentul termic poate circula doar prin locaţii foarte înguste (aproape închise), după cum a explicat directorul de termoficare din cadrul Termica, Neculai Frunzaru.

 

Lege ignorată de firmele de repartitoare

„Asemenea probleme nu ar fi apărut dacă firmele de repartitoare ar fi respectat legislaţia în vigoare şi odată cu repartitoarele ar fi montat şi instalaţia de echilibrare hidraulică a blocului. Din păcate, ca să atragă clienţii cu preţuri mici, unele firme care au montat repartitoare nu au mai pus şi aceste instalaţii, care ar costa aproximativ 200 de euro. Anul trecut au fost mai multe asemenea sesizări, dar nu stă în puterea noastră să facem ceva. Totul ţine de organizarea lor din bloc, de modul în care îşi închid unii caloriferele şi mai ales de lipsa acestor instalaţii. Cei care au înţeles asta au montat un regulator de presiune diferenţială şi robinetele de echilibrare şi atunci au dispărut toate zgomotele ciudate”, a declarat Neculai Frunzaru.

Practic, dacă vor să scape de zgomotele care le tulbură somnul, locatarii acestor blocuri au de ales între a închide total căldura pe scară, de la gigacalorimetru, în a deschide repartitoarele, pentru ca agentul termic să circule fără oprelişti, ori să investească într-un sistem de echilibrare hidraulică, pe care ar fi trebuit să îl pună de la început firmele de repartitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locatarii unor blocuri din Suceava, deranjaţi de ţiuiturile din calorifere.
 Vizualizări articol: 4058 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Locatarii unor blocuri din Suceava, deranjaţi de ţiuiturile din calorifere3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(15 oct 2008, 21:10:00
Grea problema asta cu repartitoarele, incepand de la modul de calcul si terminand cu... investitiile colaterale care trebuiau facute.

Cetatenii trebuiau sa se gandeasca bine inainte de a apela la asemenea dispozitive. Dar unde nu e cap... se intampla exact ce s-a intamplat la vot. Si ne mai miram ca ne merge din ce in ce mai rau.
2.   ... trimis de
(15 oct 2008, 21:16:34
Cat despre faptul ca firmele care monteaza repartitoarele ignora legislatia... la ce te poti astepta de la niste firme care au pacalit oamenii lasand sa se inteleaga ca montarea acestor repartitoare este obligatorie, iar cei care nu vor apela la aceste aparate de masura vor fi amendati ?

Curios este faptul ca Primaria nu a luat nici o masura referitor la aceasta problema. E posibil ca interesele sa fie mai mari decat bunul simt ?

Adevarul e ca atunci cand ai peste 70% iti poti permite orice. Poate peste patru ani...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei