Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fondul de garantare pentru pensiile private va deveni funcţional în 2009

Miercuri, 15 Octombrie 2008 (14:49:28)
Legea privind constituirea şi funcţionarea fondului de garantare pentru pensiile private ar putea fi adoptată în 2009, cu scopul de a proteja drepturile participanţilor, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"Spre deosebire de fondul de garantare a depozitelor bancare, constituit sub forma unei societăţi pe acţiuni, cel care va fi constituit pentru sistemul pensiilor private va fi o instituţie de drept public, condusă de un consiliu format din specialişti ai CSSPP şi din mai multe ministere, cum ar fi Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei", a afirmat Oancea.

El a adăugat că legea privind constituirea şi funcţionarea fondului de garantare pentru pensiile private va fi prezentată Parlamentului spre dezbatere şi adoptare de către Guvern, la iniţiativa CSSPP, în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii privind aprobarea OUG 112/2007, votată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaţilor.

Legea privind aprobarea OUG 112/2007 pentru modificarea şi completarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrative privat şi a Legii 204/2006 privind pensiile facultative s-a aflat la a doua dezbatere în Parlament, ca urmare a cererii de reexaminare înaintată de preşedintele României, Traian Băsescu, în luna aprilie.

În privinţa iniţiativelor pe care CSSPP la va prezenta spre dezbatere şi adoptare, Oancea a spus că autoritatea de reglementare va propune reducerea numărului de ani, de la 8 la 4, în care procentul de 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale care intră în administrare privată va ajunge la 6%.

"Potrivit legislaţiei, în primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată. În termen de opt ani, procentul va creşte la 6%. Comisia va propune înjumătăţirea acestui interval, la 4 ani, prin creşterea procentului anual de la 0,5% la 1%", a spus Oancea.

Şeful CSSPP a mai spus că administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor putea să administreze, în viitor, mai multe fonduri de profil.

"În prezent, aceştia pot administra doar un fond. Prin completarea portofoliului cu alte fonduri, care vor avea un profil de risc diferit, administratorul va permite unui client, care iniţial a aderat la un fond cu profil de risc ridicat, să migreze către unul conservator, pentru a-şi conserva creşterea activului într-o perioadă de cădere a burselor, aşa cum se întâmplă acum", a spus Oancea.

Pe Pilonul II au fost autorizaţi 14 societăţi de profil, care administrează 14 fonduri de pensii private obligatorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul de garantare pentru pensiile private va deveni funcţional în 2009.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fondul de garantare pentru pensiile private va deveni funcţional în 20090.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei