Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic distribuite de comercianţi

Miercuri, 15 Octombrie 2008 (13:26:50)
Senatorii au aprobat, marţi, OUG 25/2008, care introduce începând cu 1 ianuarie 2009 o taxă de 0,2 lei/bucată pentru pungile tip sacoşă fabricate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit în prezent de comercianţi.

Taxa, denumită "ecotaxă", a fost fixată la valoarea de 0,2 lei/pungă tip sacoşă confecţionată din material greu biodegradabil, va fi aplicată de la 1 ianuarie 2009 şi va fi evidenţiată distinct pe documentele de vânzare. Aceasta va fi vărsată la Fondul pentru Mediu, iar valoarea va trebui afişată la loc vizibil, pentru informarea consumatorilor finali.

Pentru neafişarea la loc vizibil a valorii ecotaxei va fi aplicată de către inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 2.500 lei.

Ecotaxa va fi declarată şi plătită lunar de către comercianţi, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea. Pentru neachitarea taxei la termen vor fi calculate majorări de întârziere conform Codului de procedură fiscală.

"În ultimii ani, România s-a confruntat cu problema volumelor mari de deşeuri de ambalaje, în special a ambalajelor de desfacere – pungile de tip sacoşe, care se regăsesc în mare măsură abandonate în mediu. Creşterea într-un ritm alarmant a consumului de pungi tip sacoşe, fabricate din materiale greu degradabile, minimum 100 de ani, a condus la generarea unor cantităţi importante de deşeuri. Introducerea unei taxe, denumită ecotaxă, are rolul de a micşora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite", se arată în expunerea de motive a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului.

De asemenea, conform textului actului normativ, taxa pe poluarea auto va deveni sursă pentru veniturile Fondului pentru Mediu.

Decizia Senatului a fost luată cu 37 de voturi "pentru" şi 8 abţineri.

Senatul este primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic distribuite de comercianţi.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic distribuite de comercianţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei