Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2008 - Anul XIII, nr. 239 (3920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premierul spune că nu negociază majorări salariale, ci caută soluţii de perspectivă

Vineri, 10 Octombrie 2008 (15:52:48)
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus, vineri, la începutul discuţiilor cu sindicatele, de la Palatul Victoria, că nu va negocia majorarea salariilor, ci va căuta să găsească împreună cu acestea soluţii de perspectivă pentru solicitările salariale ale bugetarilor.

"Nu am organizat azi negocieri salariale. V-am chemat să facem cu toţii o discuţie serioasă şi responsabilă pe un subiect care ne frământă şi pe unii, şi pe alţii, e o provocare majoră şi trebuie să găsim o soluţie de perspectivă, şi nu o soluţie de moment", a spus Tăriceanu.

Acesta a arătat că înţelege şi priveşte cu toată disponibilitatea discuţiile în legătură cu creşterea nivelului de trai, inclusiv a salariilor, dar astfel de discuţii trebuie să pornească de la o bază economică şi a criticat în acest context deciziile recente ale Parlamentului.

"La Parlament este un moment în care presiunea electorală se face prea tare simţită şi, din acest motiv, deciziile nu sunt bine cumpănite. Riscăm să ajungem în situaţia în care se generează aşteptări foarte ridicate, fără să ne gândim dacă aceste promisiuni pot fi acoperite", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că deciziile privind majorările salariale nu pot să nu ţină seama şi de conjunctura economică internaţională, cu toate că economia românească este una performantă.

Potrivit unor surse guvernamentale, reprezentanţii Guvernului intenţionează să propună sindicatelor înfiinţarea unei comisii mixte care să elaboreze şi să promoveze adoptarea cât mai rapidă a unei legi de salarizare uniformă în sistemul public.

Sursele au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că din comisie ar putea face parte reprezentaţi ai mai multor ministere, Cancelariei premierului, sindicatelor şi patronatelor.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a chemat pe reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale la o întâlnire programată pentru vineri, la Palatul Victoria, în care să fie discutată problema majorării salariale în sistemul bugetar.

Tot vineri, preşedintele Traian Băsescu a făcut un apel la responsabilitate către Guvern, Parlament şi sindicate, în contextul acestor negocieri.

Şeful statului a declarat că deprecierea cursului monedei naţionale a fost generată de trei factori, unul dintre acesta fiind competiţia între Guvern şi Parlament: "cine dă mai mult din banii publici, confundând bugetul de stat cu bugetul de campanie".

În opinia preşedintelui, cel de-al doilea motiv care a generat această situaţie îl reprezintă declaraţiile contradictorii ale membrilor Guvernului, care "au trecut de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocării CSAT".

El a adăugat că un alt factor este faptul că sindicatele au anunţat revendicări salariale "cu cifre care nu pot fi apreciate decât ca fiind nerealiste".

Totodată, potrivit preşedintelui Băsescu, cei care ar putea fi afectaţi de lipsa de responsabilitate a instituţiilor menţionate sunt cei faţă de care factorul politic îşi clamează grija, adică profesorii, funcţionarii publici, pensionarii, "cei 530.000 de cetăţeni români care au credite în valută mai mari de 20.000 de euro şi care totalizează 14 miliarde de euro credite la bănci şi întreprinderile mici şi mijlocii care au credite de 14 miliarde de euro".

Preşedintele a făcut şi o "observaţie personală", în opinia sa, problema reală în relaţia dintre politic şi sindicate fiind tergiversarea adoptării unei legi a salarizării publice, nu cea a salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici sau a personalului din sectorul sanitar.

Peste 100.000 de funcţionarii publici din direcţii de finanţare, trezorerii, vămi, case de pensii, direcţii de statistică, primării, consilii judeţene şi direcţii pentru asistenţă socială şi protecţia copilului din toată ţara au participat, joi, la o grevă de avertisment de două ore, cerând majorarea salariilor cu 50 la sută.

Preşedintele Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat că funcţionarii publici pe care-i reprezintă speră ca la negocierile de vineri cu premierul Tăriceanu să se găsească soluţii pentru salarii echitabile în sistemul bugetar.

"Aşteptăm negocierile de vineri dintre liderii confederaţiilor sindicale şi premierul Tăriceanu, unde sperăm să se găsească soluţii pentru o salarizare echitabilă în sistemul bugetar", a declarat Marica pentru MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că dacă nu vor fi mulţumiţi de rezultatele discuţiilor de vineri, sindicaliştii vor merge până la capăt şi vor declanşa, joia viitoare, grevă generală pe termen nelimitat.

Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) cer promovarea legii sistemului unitar de salarizare pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică, care să prevadă creşteri salariale de 50 la sută, dar şi asigurarea protecţiei juridice pentru funcţionarii din instituţiile de control, prin promovarea statutelor speciale, aşa cum au fost negociate cu Guvernul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierul spune că nu negociază majorări salariale, ci caută soluţii de perspectivă.
 Vizualizări articol: 412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premierul spune că nu negociază majorări salariale, ci caută soluţii de perspectivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei