Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2008 - Anul XIII, nr. 239 (3920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nici o măsură

Profesorii care au pus note fictive în cataloage, invizibili la Inspectoratul Şcolar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cei 43 de profesori de la Grupul Şcolar Cajvana şi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cercetaţi de procurori în dosare care au vizat săvârşirea infracţiunii de fals intelectual şi amendaţi pentru faptele lor, nu au fost sancţionaţi în nici un fel de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava. Deşi cazurile au fost prezentate pe larg în presa locală şi centrală, iar procurorii au finalizat de mult dosarele, la IŞJ cazurile nu prezintă interes.

Mai mult, Crăiţa Buda Niga, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, aflată şi ea pe lista învinuiţilor, a fost numită vicepreşedinte într-o comisie de bacalaureat, în vara acestui an.

 

Vorbe goale şi minciuni

Cazul celor 18 profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, care au falsificat situaţia şcolară a unor elevi de la cursurile de la „frecvenţă redusă”, ei primind note şi fiind promovaţi deşi erau în străinătate, a ajuns subiect şi la nivel naţional.

În ediţia din 23 iulie 2008 a cotidianului Gândul a fost publicat un articol pe această temă, ocazie cu care Gabriel Ispas, şeful Corpului de Control al Ministerului Educaţiei, a declarat că „vom cere Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava să ia măsuri ferme împotriva respectivilor profesori, măsuri care să meargă până la scoaterea din învăţământ”. Lucrurile au rămas doar la nivel declarativ.

Reprezentanţii IŞJ Suceava refuză să pună în aplicare orice fel de sancţiune, motivaţia fiind că nu au fost informaţi oficial despre caz.

„În nici unul dintre cele două cazuri nu am fost informaţi în scris de organele de anchetă despre o soluţie finală. În aceste condiţii, nu avem ce măsuri să luăm”, ne-a declarat ieri Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.

Cel puţin în cazul dosarului de la Cajvana, în care au fost cercetaţi 25 de profesori, finalizat încă din 2006, IŞJ Suceava a fost informat despre caz, după cum ne-a declarat prim-procurorul Viorel Damu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

„Am făcut informări scrise către Inspectorat atât la începerea urmării penale, cât şi la finalizarea dosarului”, a precizat Damu. 

 

Fără răspunsuri

Şi celălalt dosar, al celor 18 profesori de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, cercetat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, a fost finalizat, procurorul dând aceeaşi soluţie şi după analizarea contestaţiei profesorilor învinuiţi.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, pentru că au avut o atitudine sinceră, iar fapta lor nu prezintă pericol social, profesorii au scăpat de trimiterea în judecată, primind doar amenzi de câte 700 de lei. Profesorii învinuiţi nu au acceptat soluţia dată de două ori de procurori şi au apelat la Judecătoria Suceava, cerând redeschiderea dosarului.

Un profesor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, care a sesizat neregulile de la şcoala unde predă, a cerut prin adrese scrise IŞJ Suceava să solicite de la Parchet o copie a rechizitoriului procurorului, pentru a-i sancţiona pe cei vinovaţi, şi a trimis o copie după act şi la Ministerul Educaţiei, însă se pare că reprezentanţii acestor instituţii nu vor să vadă aceste lucruri. 

 

Au luat diploma de liceu, deşi erau la „căpşuni”

În dosarul care îi vizează pe profesorii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava începerea urmăririi penale a fost demarată în luna iulie a anului trecut. Cei 18 profesorii învinuiţi în dosar erau acuzaţi că au falsificat situaţia şcolară a unor elevi de la „frecvenţă redusă”, care nu au dat deloc pe la ore.

Faptele s-au întâmplat în anul şcolar 2004-2005, respectiv 2005-2006, elevii cu pricina reuşind să ia note de trecere şi să promoveze clasa, deşi se aflau în străinătate.

Profesorii au declarat că nu aveau cum să-i cunoască pe elevi după fizionomie, întrucât aveau puţine ore cu aceştia şi că nu i-au legitimat niciodată, fiind posibil ca în locul acestora să se fi prezentat alte persoane sau ca un elev din clasă să predea două lucrări.

În cunoştinţă de cauză sau nu, profesorii şi-au pus semnătura pe nişte înscrisuri oficiale false, iar elevii au folosit documentele pentru a participa la examenul de bacalaureat, în 2006 şi în 2007. Procurorii au considerat că fapta nu prezintă pericol social ridicat şi au aplicat amenda de câteva sute de lei, fără ca asta să însemne că falsurile nu s-au consumat.

 

I-au promovat deoarece se temeau să nu rămână fără post

În celălalt caz,  25 de profesori şi maiştri instructori de la Grupul Şcolar Cajvana au fost amendaţi cu câte 1.000 de lei deoarece au promovat zeci de elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a pe care nu i-au văzut la faţă în cursul anilor şcolari 2003-2004 şi 2004-2005.

În faţa procurorilor rădăuţeni, dascălii şi-au motivat acţiunile prin faptul că, dacă nu ar fi pus note de trecere pentru elevii respectivi, aceştia din urmă ar fi fost exmatriculaţi sau ar fi repetat anul şcolar, caz în care unele dintre clase ar fi fost desfiinţate, iar numărul de posturi pentru profesori redus.

În ambele cazuri, procurorii au trimis, către Judecătorie, cereri de anulare a diplomelor de bacalaureat obţinute prin aceste falsuri.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii care au pus note fictive în cataloage, invizibili la Inspectoratul Şcolar.
 Vizualizări articol: 3159 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Profesorii care au pus note fictive în cataloage, invizibili la Inspectoratul Şcolar4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mariti le salariul trimis de
(10 oct 2008, 11:45:55
la astia care au cate 4 luni pe an vacanta,binenteles ca au sa zica ca ei muncesc si atunci,vrajeala a lor ca stim toti ce fac atunci si aia de la gradinita nu cred,sa meraga la privat sa vada cum se munceste si apoi nu o sa mai vrea salarii marite ca oricum iau si asa prea mult mosnegaraia si aia tineri au salarii de mizerie ,asta ar trebui indreptat sa ia de la aia batrani cu salarii prea mari si sa dea la cei tineri care sunt discriminati si muncesc si mai mult
1.1  RE: Mariti le salariul trimis de
(10 oct 2008, 18:49:38
mai plavane,se vede din ce afirmi ca ti-ai baut cerneala in loc s-o scrii! Daca crezi ca e asa de bine in invatamant de ce nu prestezi?Ca doar posturi libere sunt cate vrei. Cine te impiedica?!?

Cat despe cei corupti,care strica imaginea integului invatamant,ei bine,nu exista padure fara uscaturi.Daca si unii din I.S.J.sunt la fel,si cativa din minister,etc,asta e!Asta e tara in care traim.E regretabil si ar trebui sa scapam de ei.

Ceea ce nu-ti da tie (si altora asemeni tie) dreptul sa judeci cadrele didactice!Am zis!
1.2  RE: Mariti le salariul trimis de
(12 oct 2008, 06:38:36
PAI DE ACEEA NU A FOST SCOS DIN INVATZAMANT NENEA BRAICU ,DEOARECE EL ARE INSEMNATZI PE O LISTA PE TOTZI ELEVI CARE NU ERAU PREZENTZI LA ORE SHI EL AI TRECEA CU NOTE MARI!E IN CARACATITZA CU DIRECTOAREA,DE CE CREDETZI CA DIRECTOAREA A INCERCAT SA STOPEZE ELEVII SA MAI DEA DECLARATZII LA ZIARE?PROFESORI NOSHTRI NE INVATZA SA FIM RAI,PROFESORI NOSHTRI SUNT PLATITZI SA NE AJUTE SA PROMOVAM ,SA NE EXPLICE INCAT SA PUTEM ZBURA SINGURI ,DAR PROFESORI NOSHTRI NE PREDA MATERIE DE NE ZAPACESHTE SHI NE FORTZEAZA SA LE DAM SHPAGA LA EXAMENE SHI IN TIMPUL CURSURILOR.PROFESORI CARE AU FOST SECURISHTI AU AJUNS DIRECTORI SHI FORTZEAZA SHI PE PROFESORI TINERI LA INEGALITATZILE LOR!SHI ASTEA NU SUNT SINGURELE SHTIU PERSOANE CU DIPLOME DE LA LICEUL ACESTA CARE NU AU DAT NICI MACAR EXAMEN LA ACEST LICEU!NU ZIC NUMELE LOR CACI AU JOB-URI BAZATE PE ACESTE DIPLOME!LA VREMEA ACEEA LE TREBUIAU SA LE PREZINTE LA AMBASADE CA SA FIE ACCEPTATZI SA PLECE CU CONTRACTE IN ISRAEL!
1.3  RE: Mariti le salariul trimis de
(12 oct 2008, 06:44:58
IMI FACE PLACERE SA COMENTEZ DE ``PROFESORU`` BRAICU DEOARECE AM VAZUT DOI ELEVI BATUTZI DE EL SHI MI SE FACE GREATZA CAND SHTIU CA INCA MAI ESTE PROFESOR!
2.   MINCINOSILOR .... trimis de
(10 oct 2008, 12:05:51
ma...CENZORULE , tu chiar ai....probleme mari cu...CONSTIINTA !!

iar m-ai...cenzurat si mai sustineti ca...intrebarea de...control e contra...spamului sau ...incorectitudinii !!
2.1  RE: MINCINOSILOR .... trimis de
(10 oct 2008, 12:12:44
spuneam in comenatriul...CENZURAT , ca n-o sa avem dreptate atata timp cat institutiile de stat sa apuca de noul...hobby materializat prin...videoclipuri cu reclama ...privata .

mai mult nu pot ...spune ca din nou ...cenzorul care pazeste...democratia din suceava , ma...CENZUREAZA !!!
3.   Scoala trimis de
(10 oct 2008, 12:10:21
ne intrebam de ce merge asa invatamintul , daca un inspector gindeste in acest mod{ nu am fost informati} inreb dar voi ce faceti , solicitati salarii doar, lasa-te de meserie doamna.
4.   Mizerii pe banda rulanta trimis de
(10 oct 2008, 12:19:03
sustinerea celor vinovati e evidenta fiindca e nevoie de carne de tun pentru afacerile de la BAC.
5.   NOROC CU PRESA SUCEEVANA trimis de
(10 oct 2008, 12:20:37
DOAR DE FRICA PRESEI POATE SE MAIM LASA ASTIA DE MAGARII.
5.1  RE: NOROC CU PRESA SUCEEVANA trimis de
(10 oct 2008, 12:28:40
Chiar crezi ca se lasa de magarii?cred ca din acesti profesori care au facut falsuri au fost si premiati cu sume de bani de .Acolo au primit premii doar oameni de talia lor,cei care au avut rezultate la olimpiade si in cariera didactica nici nu au stiut de acest eveniment.
6.   Pentru bula agramatul trimis de
(10 oct 2008, 13:32:11
pentru ca tara asta are cretini ca tine merge atat de bine.esti un rebut cre are doar instincte!pacat de mama care te-a adus pe lume!
7.   Re trimis de
(10 oct 2008, 15:20:14
Interesant cum acesti procurori nu se autosesizeaza cu privire la modul cum se obtin examenele , inclusiv cele de licenta la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava ! La treaba domnilor procurori , verificati proiectele si dosarele care sunt xerocopiate de la alti fosti candidati sau descarcata de pe net . Cu cat se vinde un astfel de proiect ? sa va spun ? cu 100 euroi . La treaba domnilor procurori
7.1  RE: Re trimis de
(10 oct 2008, 15:50:22
Putin. Cred ca acei capsunari promovati pe ochi frumosi au dat lejer mii de euroi ca sa promoveze ani la rindul clasa si apoi sa mai ia si bacul evident tot in lipsa.
8.   ASTA E OPERA LUI D.V.,EL TOT EL E trimis de
(10 oct 2008, 22:12:14
NU SE MAI SATURA DE FACUT RAU.MARE R.A.H.A.T.
9.   PUSCARIA trimis de
(11 oct 2008, 09:11:48
Porcii astia care ne "educa" copii ar trebuii sa infunde puscariile. Afara din invatamint si din Suceava.
10.   Nesimtirea ISJ Suceava trimis de
(11 oct 2008, 09:14:42
Cum s-o pui pe Buda Niga, cercetata pentru falsuri, presedinta de comisie de bac? Numai ISJ Suceava putea face chestia asta. De ce? Sa mai iasa ceva si de acolo? Clar. Cred ca o avut propteaua lui barbatu-su care o mai propteste pe una la CCD.
11.   Tare le stii tu PROF de la verisoara? trimis de
(11 oct 2008, 09:24:30
Stii unde si cand pleca din birou.Mai pui un pic de jar pe foc,ca restul era oricum.
12.   Site de pariuri trimis de
(11 oct 2008, 10:35:18
intra pe www.**** daca vrei sa fi un parior bun atat la pariuri sportive cat si la poker,daca vrei sa afli ce e managementul banilor, daca esti in dilema pe ce sa pariezi iti oferim propunerile zilei si multe altele... nu ezita intra si nu vei regreta!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei