Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 oct 2008 - Anul XIII, nr. 239 (3920)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fotografii uimitoare ale lui Jupiter, făcute de pe Pământ

Cercetătorii americani au făcut publice cele mai clare fotografii ale planetei Jupiter care au fost făcute vreodată de pe Terra, relatează Daily Mail online.

Imaginile au fost realizate folosindu-se o nouă tehnică de corecţie a imaginilor care a eliminat distorsiunile atmosferice în urma unei observări a planetei timp de două ore. O serie de 265 de fotografii au fost făcute prin folosirea instrumentului-prototip MAD (Multi-Conjugate Adaptive Optics Demonstrator), care a fost montat pe telescopul VLT (Very Large Telescope) al ESO. Fotografiile realizate au arătat modificări în atmosfera gazoasă a lui Jupiter, cel mai probabil generate ca reacţie la cutremurul major înregistrat la scară planetară în urmă cu un an.

Capacitatea de a realiza corecţia imaginilor de la sol prin eliminarea distorsiunilor atmosferice a reprezentat, zeci de ani, visul astronomilor şi inginerilor. Noile imagini demonstrează valoarea tehnologiei avansate folosite de MAD, care foloseşte două sau mai multe stele ca puncte de referinţă, în loc de un singur punct de referinţă.

"Acest tip de adaptor optic are marele avantaj că poate fi folosit pentru observarea obiectelor mari, precum planetele, sistemele solare şi nebuloasele", a declarat Franck Marchis, şeful cercetătorilor de la Universitatea Berkeley din California. "Dacă nu am fi avut MAD, nu am fi putut să obţinem aceste fotografii uimitoare", a continuat el.

MAD le-a permis cercetătorilor să urmărească planeta Jupiter timp de peste două ore, aceasta fiind o durată record, conform specialiştilor. Sistemele convenţionale foloseau doar una dintre lunile lui Jupiter ca punct de referinţă, dar nu puteau să urmărească planeta prea mult timp deoarece luna respectivă se îndepărta prea mult de planetă. Nici telescopul spaţial Hubble nu poate să urmărească planeta Jupiter mai mult de 50 de minute. Folosind MAD, astronomii Paola Amico, Enrico Marchetti şi Sebastien Tordo au folosit ca puncte de referinţă cei mai mari sateliţi ai lui Jupiter, Europa şi Io.

 

Cea mai mare provocare

"A fost misiunea de observare cea mai provocatoare pe care am realizat-o utilizând MAD, deoarece a trebuit să urmărim simultan şi cu acurateţe doi sateliţi care se mişcau cu viteze diferite şi, în acelaşi timp, să urmărim şi planeta Jupiter", a spus Marchetti.

Seria unică de imagini surprinsă cu ajutorul MAD le-a permis cercetătorilor să descopere o pată de culoare importantă în atmosfera gazoasă din zona ecuatorului planetei Jupiter. "Pata luminoasă s-a mutat mai la sud cu 6.000 de kilometri", a explicat cercetătorul Mike Wong, la această concluzie ajungându-se după comparaţii cu imaginile planetei transmise, în 2005, de telescopul spaţial Hubble.

Imaginile transmise de Hubble arătau o aglomeraţie gazoasă mai concentrată în jumătatea nordică a zonei luminoase ecuatoriale, în timp ce noile imagini arată foarte clar că petele s-au deplasat către sud.

"Schimbările vizibile în atmosfera lui Jupiter ar putea avea legătură cu modificările majore produse în modelul de deplasare a norilor, asociat cu un cutremur care a afectat planeta anul trecut. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe date pentru a putea stabili exact momentul în care au intervenit aceste modificări", a adăugat Wong.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fotografii uimitoare ale lui Jupiter, făcute de pe Pământ.
 Vizualizări articol: 1451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fotografii uimitoare ale lui Jupiter, făcute de pe Pământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NU trimis de
(10 oct 2008, 20:39:50
NU

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei