Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2008 - Anul XIII, nr. 209 (3890)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Locul luptei de la Mărăşeşti, propus pentru includere în patrimoniul mondial UNESCO

Vineri, 5 Septembrie 2008 (19:35:44)
Departamentul Meuse din Franţa, cu sprijinul Italiei şi al României, vrea să propună includerea în patrimoniul mondial UNESCO a câmpurilor de bătălie europene, din perioada Primului Război Mondial, Mărăşeşti (România), Verdun (Franţa) şi Isonzo (Italia), informează lesechos.fr.

Informaţia a fost făcută publică de preşedintele Consiliului general al departamentului Meuse, Christian Namy.

"Iniţiativa este legitimă, pentru că bătălia de la Verdun (Meuse) este simbolul Primului Război Mondial", a adăugat Lamy, prezentând la Héricourt-sous-les-Côtes (Meuse) ceremoniile care vor marca, în septembrie, a 90-a aniversare a ofensivei franco-americane în departamentul francez şi care a condus la Armistiţiul din 11 noiembrie 1918.

Concepută de generalul Erich von Falkenhayn, şef suprem al armatei germane, bătălia de la Verdun a avut ca rezultat peste 300.000 de morţi (163.000 de francezi şi 143.000 de germani) în perioada februarie - decembrie 1916.

"De atunci, toate comparaţiile (ale luptelor din Primul Război Mondial) s-au făcut cu această bătălie emblematică", a spus Lamy.

Luptele de la Isonzo (Italia) şi Mărăşesti (România) au fost calificate "Verdun italian" şi, respectiv, "Verdun românesc", potrivit unui comunicat al Consiliului general.

Bătălia de la Mărăşeşti, unde, din 6 până pe 19 august 1917, armata română, secondată de unităţi ruse, s-a luptat cu armata germană, a avut ca rezultat 117.000 de morţi, răniţi şi prizonieri.

Cele 11 bătălii de la Isonzo, între iunie 1915 şi septembrie 1917, au opus armatele austro-ungară şi italiană şi s-au dat pentru capturarea portului austro-ungar din Trieste (Italia). Luptele au avut ca rezultat mai multe sute de mii de morţi în fiecare tabără.

Lamy, care a dat asigurări că a obţinut pentru proiectul său sprijinul secretarului de stat din cadrul Ministerului Apărării şi al Veteranilor de război, Jean-Marie Bockel, speră ca aceste trei câmpuri de bătălie să fie incluse în patrimoniul mondial al umanităţii până în 2018, la timp pentru sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Clasarea se face pe baza a cel puţin două din cele zece criterii ale UNESCO, printre care se numără prezentarea unei mărturii unice, sau cel puţin excepţionale, despre o tradiţie culturală sau civilizaţie vie, ca exemple reprezentative ale epocilor istoriei Pământului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locul luptei de la Mărăşeşti, propus pentru includere în patrimoniul mondial UNESCO.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Locul luptei de la Mărăşeşti, propus pentru includere în patrimoniul mondial UNESCO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei